Καθώς οι εμβολιασμοί αυξάνονται και κάποιοι βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ, η συζητήση έχει ανοίξει και έχει ανοίξει διάπλατα προς τρεις κατευθύνσεις:
α. Θα συνεχίσει η χαλάρωση του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη και μέχρι πότε;
β. Τι θα πράξει η ΕΚΤ με τους κανόνες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;
γ. Θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά για όλες τις χώρες της ζώνης του Ευρώ;
Παράταση της χαλάρωσης και το 2022 από την Ευρώπη...
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να παρατείνει τη χαλάρωση και το 2022, δεδομένης της επίμονης αβεβαιότητας σχετικά με το ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης μόλις συγκρατηθεί η πανδημία κοραναϊού, λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθορίσει τα κριτήρια στις 3 Μαρτίου και θα πραγματοποιήσει σύσταση αργότερα εντός του έτους σχετικά με το εάν οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ θα έπρεπε να αποκατασταθούν το 2022 ή να παραμείνουν σε αναστολή.αι οι δύο πιθανότητες παραμένουν ισχυρές.
Ωστόσο, ο Ευρωπαίος Οικονομικός Επίτροπος Paolo Gentiloni δήλωσε σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου την Παρασκευή ότι, όσον αφορά τη δημοσιονομική στήριξη υπό τις τρέχουσες συνθήκες, «οι κίνδυνοι να κάνουμε πολύ λίγα υπερτερούν των κινδύνων να κάνουμε πάρα πολλά».
Δηλαδή αν οι δράσεις περιοριστούν τότε ο κίνδυνος για τις οικονομίες της Ευρωζώνης δείχνει μεγάλος.
Η Γερμανία θα επεκτείνει τη χαλάρωση και το 2022.
Ομως η Γερμανία είναι η Γερμανία.
Η τελική απόφαση της ΕΕ σχετικά με το αν θα αποκατασταθούν τα όρια δανεισμού θα ληφθεί τον Μάιο.
Η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2022 θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές εξελίξεις, δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dombrovskis.
Οι προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν ότι η οικονομία της ΕΕ δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση πριν από τα μέσα του 2022 και οι κυβερνήσεις αναμένουν ένα κύμα πτωχεύσεων μόλις αρχίσουν να αποσύρουν την γενική οικονομική βοήθεια που προσφέρεται τώρα.
«Η απενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής στο τέλος του 2021 και η επιστροφή στους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες θα είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη», δήλώνουν αξιωματούν της Ε.Ε,
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει προτάσεις για την τροποποίηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ προς συζήτηση από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ αργότερα αυτό το έτος.
Με αμείωτη ένταση η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την υποστήριξη της ΕΚΤ
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες μέχρι να λήξει η πανδημία ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να άρει τη στήριξή της προς τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης.
Aυτό δήλωσε η ηγεσία της ΕΚΤ .
Σε πρόσφατη ομιλία της με επίκετνρο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η κυρία Christine Lagarde επεσήμανε πως "δεν είμαστε ακόμα έξω από το δάσος".
Με την τεράστια πρόοδο που έχει σημειωθεί στην τεχνολογία εμβολίων, μπορούμε τώρα να δούμε το φως στο τέλος της σήραγγας.
Αλλά δεν μπορούμε ακόμα να δούμε πόσο καιρό είναι αυτό το τούνελ.
Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας έως ότου εμβολιαστούν περισσότερα άτομα κατά του ιού.
Οπως η ίδια διευκρινίζει είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνει η γέφυρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για όσο διάστημα χρειάζεται.
Η ΕΚΤ θα βοηθήσει να διασφαλιστεί πως οι επιχειρήσεις και οι οικογένειες θα έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν αυτήν την καταιγίδα - και ότι θα μπορούν να το πράξουν με την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης.
Αυτή η δέσμευση είναι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί βεβαιότητα σε όλους τους τομείς της οικονομίας και να επιστρέψει γρήγορα η σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ.
Συστήνει ομαδική προσπάθεια από τις υγειονομικές αρχές, τις φορολογικές αρχές ενώ διαβεβαιώνει πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο της, όπως τις πρώτες ημέρες της κρίσης.
Μια ενδιαφέρουσα στατιστική
Οι ΜΜΕ αποτελούν το 99,8% όλων των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών στην ΕΕ, παρέχουν το 66,6% των θέσεων εργασίας και δημιουργούν το 56,4% της προστιθέμενης αξίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο κορωνοϊός είναι ένα διπλό οικονομικό σοκ.
Τα αποτελέσματά του έπληξαν τη δραστηριότητα πολύ σκληρά, με το ΑΕΠ να πέφτει κατά 6,8% στη ζώνη του ευρώ πέρυσι.
Αλλά έχει επίσης επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα μεταμορφώσουν τον τρόπο ζωής μας και τις οικονομίες μας.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η πανδημία έχει προωθήσει την ψηφιακή μετάβαση στην Ευρώπη κατά επτά χρόνια.
Εκτιμάται ότι το 20% των ωρών εργασίας θα μετακινηθούν μόνιμα από το γραφείο στο σπίτι.
Αυτό θα οδηγήσει σε νέα πρότυπα ζήτησης και νέους τρόπους ζωής.
Έτσι, η πρόκληση μας δεν θα είναι μόνο η ανάκαμψη από την κρίση, αλλά και η προσαρμογή στις αλλαγές που έχει ξεκινήσει.
Ενώ η μεταποίηση έχει ανακάμψει αρκετά καλά από το πρώτο lock down πέρυσι, που ενισχύθηκε από τη σταθερή παγκόσμια ζήτηση, η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών παρέμεινε συγκρατημένη λόγω των κοινωνικών μέτρων απόστασης που εξακολουθούν να ισχύουν σήμερα.Αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διότι αποτελούν ένα πολύ μεγάλο μερίδιο επιχειρήσεων στους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση και απασχολούν περίπου το 75% των ατόμων που εργάζονται σε αυτούς τους τομείς.
Αλλά η ύφεση που έχουμε περάσει δεν είναι τυπική....
Οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί από μια κρίση στη δημόσια υγεία που τους επηρεάζει αδιάκριτα, ανεξάρτητως των επιδόσεών τους.
Οι επιχειρήσεις χρειάστηκαν ρευστότητα η οποία να γεφυρώσει το χάσμα των εργασιών τους κατά την πανδημία καλύπτοντας τα χρέη τους έως ότου μπορέσουν να τα καλύψουν εκ νέου μέσα από τις εργασίες τους.
Όπως τα νοικοκυριά, οι επιχειρηματίες μπορούν να είναι αποταμιευτές και επενδυτές, αλλά και εργοδότες και δανειολήπτες οι οποίοι εξαρτώνται από την πρόσβαση σε δάνεια.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βασίζονται κυρίως στη χρηματοδότηση από τράπεζες, δεδομένου ότι συνήθως δεν έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.
Κατά την τελευταία δεκαετία, το 43% της εξωτερικής χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις αυτές στη ζώνη του ευρώ προήλθε από τραπεζικά δάνεια και ήταν διπλάσιο από το αντίστοιχο μερίδιο των μεγάλων επιχειρήσεων.Έτσι, όταν ξεκίνησαν τα lock down σε όλη την Ευρώπη οι μιρκομεσαίες επιχειρήσεις στράφηκαν στις τράπεζες για να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητάς τους - και ήταν ζωτικής σημασίας γι' αυτές να υπάρχει μια ελαστική και φθηνή μορφή πίστωσης.
Εδώ μπήκε η ΕΚΤ. Παρακολουθούμε πολύ στενά την πρόσβαση των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένης μιας ειδικής πανευρωπαϊκής έρευνας. Και λάβαμε μια σειρά μέτρων ειδικά σχεδιασμένων για να βοηθήσουμε τη διοχέτευση πίστωσης σε επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη.
Αυτό συνέβη μέσω PEPP , πρόγραμμα το οποίο βοήθησε στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών και ήταν ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι τα επιτόκια τραπεζικού δανεισμού δεν θα σφίγγονταν ξαφνικά, καθώς τα τραπεζικά δάνεια αποτιμώνται από το κόστος κρατικού δανεισμού.
Το 70% των δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Υπήρξε επαναβαθμολόγηση τις στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III), δανείζοντας στις τράπεζες με το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει προσφερθεί ποτέ αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούν τα κεφάλαια για να δανείσουν τις επιχειρήσεις.
Οι τράπεζες έχουν λάβει μέχρι τώρα 1,7 τρισεκατομμύρια ευρώ σε αυτές τις πράξεις.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έλαβανπάνω από το 70% όλων των εγγυημένων δανείων που χορηγήθηκαν.
Ο κίνδυνος για την Ελλάδα
Ολα τα παραπάνω αφορούν σε περιορισμένο βαθμό τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση σε λίγα κονδύλια αφού η συντριπτική τους πλειοψηφία θεωρούνται ως μη επιλέξιμες για δανεισμό.
Αυτό ωστόσο που έχει σημασία περισσότερο και από τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι μην τυχόν ιδιαίτερα για χώρες με τόσο αυξημένη σχέση χρέους ΑΕΠ οι κανόνες αρχίσουν να σφίγγουν νωρίτερα έναντι άλλων χωρών και τότε οι χώρες αυτές μεταξύ των οποίων και οι δικές μας οδηγηθούν σε άτυπα μνημόνια προκειμένου να ανταπεξέλθουν με νέες καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.
Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών