Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γέφυρες Τουρκίας σε Αίγυπτο: Ανοίγει νέο κεφάλαιο - Ενόχληση στην Αθήνα από στήριξη σε Erdogan - Επαφές Δένδια σε Κάιρο

Γέφυρες Τουρκίας σε Αίγυπτο: Ανοίγει νέο κεφάλαιο - Ενόχληση στην Αθήνα από στήριξη σε Erdogan - Επαφές Δένδια σε Κάιρο
Το Κάιρο δημιούργησε συνθήκες για πιθανή αναγνώριση εκ μέρους της Αιγύπτου της «γραμμής Ερτζιγές», που αγνοεί ουσιαστικά πλήρως τα ελληνικά δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου
Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Ακόμα ένα… πονοκέφαλο απέκτησε η Αθήνα όσον αφορά την Τουρκία μετά την στήριξη του Αιγύπτιου προέδρου, Abdel-Fattah al-Sisi, στον Recep Tayyip Erdogan που ήρθε μέσω του οικοπέδου W-18.
Ειδικότερα, το Κάιρο προκήρυξε διαγωνισμό για έρευνα και εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λίγο κάτω από το σημείο που η Τουρκία θεωρεί ότι είναι «δικό» της, και φτάνουν τα όρια της -μη οριοθετημένης- ΑΟΖ της.
Το γεγονός προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Αθήνας και… πανηγύρια στην Άγκυρα, που υπογραμμίζει ότι η Αίγυπτος «σεβάστηκε την τουρκική υφαλοκρηπίδα».
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Erdogan, Ibrahim Kalin, υποστήριξε ότι μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έσπευσε στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Sameh Shoukry, αλλά και με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit.

Οι επαφές Δένδια στο Κάιρο

Επισήμως, τα θέματα που συζητήθηκαν στις συναντήσεις του κ. Δένδια με τους Αιγύπτιους αξιωματούχους είναι οι διμερείς σχέσεις, τα συμπεράσματα από το Φόρουμ Φιλίας, καθώς επίσης πολιτικά, οικονομικά και ενεργειακά θέματα.
«Στο επίκεντρο οι πολύπλευρες θερμές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και οι πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις σε συνέχεια της θετικής ώθησης του Philia Forum για την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία» αναφέρεται σε ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών για τη συνάντηση του κ. Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογο του.
Dendias_Shoukry.JPG

Dendias_Aboul.JPG
Ωστόσο, ο πραγματικός στόχος για τον κ. Δένδια είναι να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να λυθεί ένα πρόβλημα που προκάλεσε πανηγύρια στην Άγκυρα. Πρόκειται όμως για ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς σε αυτό το σημείο είναι πολύ δύσκολο να κάνει πίσω η Αίγυπτος.

Ενόχληση στην Αθήνα

Το οικόπεδο «W18» εκκινεί από το τελευταίο σημείο της ελληνο-αιγυπτιακής οριοθετημένης ΑΟΖ και εκτείνεται ανατολικά πέραν του 28ου μεσημβρινού, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για πιθανή αναγνώριση εκ μέρους της Αιγύπτου της «γραμμής Ερτζιγές», που αγνοεί ουσιαστικά πλήρως τα ελληνικά δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
Μετά τις ανακοινώσεις από το Κάιρο, Αθήνα σημείωνε μέσω διπλωματικών πηγών ότι «παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις της τουρκικής πλευράς σχετικά με ενδεχόμενο προσέγγισης μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας και την έντονη κριτική της αιγυπτιακής πλευράς στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου που καταδίκασε τον τουρκικό παρεμβατισμό στην περιοχή, αρχής γενομένης από τη Λιβύη και τη Συρία».
Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν ότι ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Sameh Shoukry, συμμετείχε πρόσφατα στη συνεδρίαση της Αραβικής Υπουργικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των τουρκικών παρεμβάσεων, «όπου επιβεβαιώθηκε η κατηγορηματική απόρριψη των τουρκικών παρεμβάσεων στην περιοχή, οι οποίες περιλαμβάνουν την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη των αραβικών χωρών».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο Shoukry στην τοποθέτηση του τόνισε ότι αυτές οι πολιτικές δεν έχουν αποφέρει παρά μόνο την εμβάθυνση της πόλωσης και των διαφορών».

Kalin: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Τουρκίας - Αιγύπτου

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Erdogan, Ibrahim Kalin, υποστήριξε ότι μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση της Τουρκίας με την Αίγυπτο καθώς και με άλλες χώρες του Κόλπου, ενώ συμπλήρωσε «μας ενδιαφέρει να μιλήσουμε με την Αίγυπτο για τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και για άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τη Λιβύη και την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους.
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα, μπορούμε να μειώσουμε τις εντάσεις και αυτό να συμβάλει σημαντικά στην επικράτηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή από την Βόρεια Αφρική έως και την Ανατολική Μεσόγειο».
Παράλληλα, ο Kalin είπε ότι παρά τα προβλήματα οικονομικής και ασφάλειας, η Αίγυπτος εξακολουθεί να είναι η καρδιά και ο εγκέφαλος του αραβικού κόσμου.
«Με διάλογο μπορεί κανείς να αναπτύξει τις διμερείς και περιφερειακές σχέσεις.
Αυτό ισχύει και για τις άλλες τέσσερις χώρες του Κόλπου.
Δεν έχουμε άλυτα προβλήματα με καμία αραβική χώρα.
Θα μπορούσαμε να γυρίσουμε μια νέα σελίδα με την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», είπε ο Kalin.

Το... φρένο της Αιγύπτου στα τουρκικά πανηγύρια

Εν τω μεταξύ, η Αίγυπτος -ανήμερα της επίσκεψης Δένδιας- επιχειρεί να βάλει ένα φρένο στα τουρκικά πανηγύρια και διαψεύδει τα περί συζητήσεων με την Τουρκία για την οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ειδικότερα, κύκλοι της αιγυπτιακής διπλωματίας, τους οποίους επικαλείται το Arab News, υπενθυμίζουν τη δέσμευση της Αιγύπτου έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ισχυρισμοί των Τούρκων ότι βρίσκοντα κοντά σε συμφωνία με το Κάιρο είναι ψευδείς, πρσθέτοντας ότι η Αίγυπτος εξακολουθεί να απορρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
«Η αιγυπτιακή πλευρά μένει σταθερή στη θέση της απορρίπτοντας τη θαλάσσια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και της Άγκυρας», δήλωσαν διπλωματικές πηγές. 
«Ο σεβασμός της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα των μεσογειακών χωρών δεν είναι νέος και οι προσπάθειες της Τουρκίας να ισχυριστεί ότι οι δύο χώρες έχουν διαπραγματευτεί είναι εσφαλμένη», συμπλήρωσαν.
Aigipt.JPG
Στην Άγκυρα επικρατεί πανηγυρικό κλίμα μετά την προκήρυξη πανηγυρισμού, με την τουρκική πλευρά να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Αίγυπτο και Τουρκία.
«Πρέπει να τονίσω πως η απόφαση που πήρε η Αίγυπτος, σεβόμενη τη δική μας περιοχή θαλάσσιας ευθύνης, είναι σύμφωνη και με τη δική μας θέση αλλά και είναι προς το συμφέρον των δικαιωμάτων του λαού της Αιγύπτου.
Εκτιμούμε πως την ερχόμενη περίοδο με την Αίγυπτο μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία, μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών ευθύνης που να είναι σύμφωνο με τα σύνορα των περιοχών ευθύνης μας, τα οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ.
Το υπουργείο Εξωτερικών μας κάνει τις απαραίτητες εργασίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ευχόμαστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, σε δηλώσεις του το Σάββατο.

Στον αέρα οι διερευνητικές

Εν τω μεταξύ, στον αέρα βρίσκονται οι διερευνητικές επαφές, καθώς η Άγκυρα δεν απάντησε στην πρόσκληση για τον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών στην Αθήνα. Η πρόσκληση αφορούσε την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.
Σύμφωνα με γεωπολιτικούς αναλυτές, το πιθανότερο σενάριο είναι ο 62ος γύρος διερευνητικών να πραγματοποιηθεί λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, ώστε η Άγκυρα να διαμηνύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι διαπραγματεύεται με την Ελλάδα και κατά δεν τίθεται θέμα κυρώσεων.
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ έχει αποδείξει ότι δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει «πόλεμο» με τον Erdogan και να επιβάλλει κυρώσεις που θα πλήξουν την τουρκική οικονομία.
Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες που αναφερόμενοι στην Τουρκία κάνουν λόγο για ένα σημαντικό εταίρο.
Και βέβαια υπενθυμίζεται η τηλεδιάσκεψη του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, έπειτα από μια περίοδο σφοδρής έντασης στις γαλλοτουρκικές σχέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης