Η διπλωματία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι κρατάει πάνω στο τραπέζι όλες τις επιλογές ως προς τους εναπομείναντες 2.500 αμερικανούς στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν, τονίζοντας πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την πολιτική που θα εφαρμόσει μετά την 1η Μαΐου.
Η τοποθέτηση αυτή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακολούθησε δημοσιεύματα και πληροφορίες για τις πιέσεις που φέρεται να ασκεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Α. Blinken προκειμένου να δοθεί επείγουσα ώθηση στην αφγανική ειρηνευτική διαδικασία -υπό την αιγίδα του ΟΗΕ- αλλά και την προειδοποίησή του πως η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποσύρει πράγματι τις δυνάμεις της από την αφγανική επικράτεια περί την 1η Μαΐου.
Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, τον A. Yani, ο αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την πλήρη απόσυρση των δυνάμεών τους ως την 1η Μαΐου, χωρίς όμως να αποκλείουν άλλες επιλογές.
Η επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας επιβεβαίωσαν κορυφαίοι αφγανοί αξιωματούχοι, απευθυνόταν στον πρόεδρο Yani και στον A. Abdulah, τον επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν.
Διευκρινίσεις για αυτή φέρεται να έδωσε ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για την ειρηνευτική διαδικασία, ο Z.. Xalilzad, κατά την επίσκεψή του στην Καμπούλ την περασμένη εβδομάδα.
«Η επιστολή επιδόθηκε στον πρόεδρο Yani και σ’ εμένα δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του Xalilzad», διευκρίνισε ο κ. Abdulah.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες για το περιεχόμενο της επιστολής.
Σημείωσε πως η Ουάσινγκτον «δεν έχει πάρει αποφάσεις όσον αφορά τις (αμερικανικές και συμμαχικές) δυνάμεις στο Αφγανιστάν μετά την 1η Μαΐου.
Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι».
Κατά όσα έχουν γίνει γνωστά για την επιστολή του, ο κ. Blinken επιδιώκει να καταβληθούν διπλωματικές προσπάθειες υψηλού επιπέδου «για να κινηθούν πιο θεμελιακά και γρήγορα» τα μέρη «προς διευθέτηση» της σύγκρουσης και «μόνιμη και πλήρη κατάπαυση του πυρός».
Πάντα κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες για το περιεχόμενο της επιστολής, οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη να συγκαλέσουν τους ΥΠΕΞ και ειδικούς απεσταλμένους «της Ρωσίας, της Κίνας, του Πακιστάν, του Ιράν, της Ινδίας και των ΗΠΑ προκειμένου να υπάρξει «ενιαία προσέγγιση όσον αφορά την υποστήριξη της ειρήνης στο Αφγανιστάν».
Ο κ. Blinken ανέφερε ακόμη πως οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από την Τουρκία να φιλοξενήσει συνάντηση «των δύο πλευρών τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να οριστικοποιηθεί μια ειρηνευτική συμφωνία».
Ωστόσο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμπλήρωσε πως σε περίπτωση απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων, ανησυχεί πως η κατάσταση "θα χειροτερέψει και ότι οι Ταλιμπάν θα σημειώνουν ταχύτατα εδαφικά κέρδη, σημειώνοντας πως ελπίζει ο πρόεδρος Yani να "κατανοήσει την κατεπείγουσα φύση του ζητήματος και τον τόνο του.
Η κυβέρνηση και οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν διεξάγουν συνομιλίες στη Ντόχα του Κατάρ από τον Σεπτέμβριο, αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει χειροπιαστή πρόοδος. Στο μεταξύ η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Δημοκρατικό πρόεδρο J. Biden λέει πως μελετά τη συμφωνία που υπέγραψε εκείνη του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου D. Trump, με τους Ταλιμπάν για να λάβει αποφάσεις.
Στο μεταξύ η βία στο Αφγανιστάν δεν παύει να κλιμακώνεται.
Και τα δύο μέρη έχουν καταστήσει σαφές πως περιμένουν έξαρση των εχθροπραξιών την άνοιξη, όταν αναμένεται η φετινή "εαρινή επίθεση" των Ταλιμπάν.
Σύμφωνα με αφγανούς αξιωματούχους και δυτικούς διπλωμάτες, ο κ. Xalilzad κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που έκανε στην Καμπούλ έριξε στο τραπέζι την ιδέα να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, σε επίπεδο κορυφής, εκτός της χώρας.
Το Σάββατο, ο Yani κατέστησε σαφές ότι εναντιώνεται στην ιδέα να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση, αλλά δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει τη διοργάνωση νέων εκλογών στο πλαίσιο της προσπάθειας να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών