Ο κεντρικός τραπεζίτης της Βρετανίας δεν αναμένει κάποιο απότομο άλμα στον πληθωρισμό κατά την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία
«Αν έπρεπε να κάνω μια περίληψη της διάγνωσης, είναι θετική αλλά με μεγάλες δόσεις επιφύλαξης», δήλωσε ο Andrew Bailey σε ομιλία του στο ίδρυμα Resolution Foundation.
Η επιβράδυνση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και το «τεράστιο επίτευγμα» του εμβολιαστικού προγράμματος της Βρετανίας σημαίνουν ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, δήλωσε.
Αφού κατέγραψε το μεγαλύτερο στην Ευρώπη αριθμό νεκρών λόγω του κορωνοϊού και υπέστη το μεγαλύτερο οικονομικό σοκ εδώ και 300 χρόνια, η Βρετανία έθεσε σε εφαρμογή ένα ταχύ πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19, με πάνω από το 40% των ενηλίκων να έχουν λάβει την πρώτη δόση.
Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών R. Sunac την περασμένη εβδομάδα να παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης θέσεων εργασίας έως τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι πιθανόν να περιορίσει την κορύφωση της ανεργίας, αν και δεν αναμένεται να ανακόψει τελείως την αύξηση του αριθμού των ανέργων μετά τη λήξη του, δήλωσε ο Andrew Bailey.
Ο προϋπολογισμός του Sunac περιελάμβανε επίσης μέτρα για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης μέσω σημαντικών επενδύσεων σε υποδομές, δεξιότητες και καινοτομία, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, αμβλύνοντας πιθανόν ένα από τα βαρίδια για τη βρετανική οικονομία.
Υπάρχει όμως μεγάλη αβεβαιότητα για το πόσο θα διατηρηθούν οι αλλαγές στην οικονομία που προκάλεσε η πανδημία.
«Θα εργαστούμε περισσότερο από το σπίτι απ’ όσο συνηθίζαμε και θα κάνουμε περισσότερες αγορές διαδικτυακά, διότι οι νέες συνήθειες θα διατηρηθούν έως ένα βαθμό και στην έκταση στην οποία θα αντιστραφούν, αυτό θα γίνει σταδιακά», δήλωσε ο Andrew Bailey.
Τον περασμένο μήνα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί πιθανόν κατά 4% τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, πριν ανακάμψει με ταχείς ρυθμούς κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, για να ανακτήσει το προ της πανδημίας μέγεθός της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Ο Andrew Bailey δήλωσε ότι στην αναμενόμενη ανάκαμψη θα συμβάλουν τα πολύ χαμηλά επιτόκια και το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, «και κατά την άποψή μου αυτό δικαιολογεί επαρκώς τη τωρινή μας στάση στη νομισματική πολιτική».
Δήλωσε ότι στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο της για 2% και να τον διατηρήσει εκεί, σε μια διαφορετική προσέγγιση από τον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας A. Haldein, που τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι ξύπνησε ο «τίγρης» του πληθωρισμού.
Οι αποδόσεις των ομολόγων που έχουν εκδοθεί από τις κυβερνήσεις στη Βρετανία και σε άλλες χώρες έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν αύξηση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, λόγω των μέτρων στήριξης τρισεκατομμυρίων δολαρίων που διοχετεύονται στην παγκόσμια οικονομία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών