Η εν λόγω εξέλιξη προκάλεσε και τη ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το συνολικό ποσό του PEPP μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να αναπροσαρμοστεί με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης οι οποίες θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση της αρνητικής διαταραχής που ασκεί η πανδημία στην πορεία του πληθωρισμού, τόνισε η Lagarde, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής,
Η πρόοδος των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με τα υποστηρικτικά μέτρα από τις αρχές, θα βελτιώσουν τον ρυθμό ανάκαμψης της Ευρωζώνης.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι παραμένουν οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις στην Ευρωζώνη, αλλά η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών συνεχίζεται.
Εκτίμησε ωστόσο, ότι ο πρόοδος των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με τα υποστηρικτικά μέτρα από τις αρχές, θα βελτιώσουν τον ρυθμό ανάκαμψης της Ευρωζώνης.
Καμία πρόθεση για έλεγχο της καμπύλης των αποδόσεων
Όσον αφορά την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, η Lagarde ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε έλεγχο της καμπύλης των αποδόσεων.
«Μην περιμένετε να γίνει κάποιο...μπαμ στις αγορές ομολόγων από τη Δευτέρα (15/3). Έχουμε πολλές λήξεις τίτλων. Σταδιακά θα φανεί η διαφορά της αύξησης των αγορών τίτλων μέσω PEPP... αυτή είναι η ευελιξία», σημείωσε και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ΕΚΤ δεν κάνει μικροδιαχείριση.
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί το 2021 με ρυθμό +4% (από +3,9% που ήταν η εκτίμηση του Δεκεμβρίου).
Το 2022 με ρυθμό +4,1% (από 4,2% εκτίμηση Δεκεμβρίου) και το 2023 κατά+2,1% (σταθερή εκτίμηση έναντι του Δεκεμβρίου).
Οι νέες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα αυξηθεί στο 1,5%, από 1% που ήταν η εκτίμηση του Δεκεμβρίου, στο 1,2% το 2020, από 1,1% (εκτίμηση Δεκεμβρίου) και στο 1,4% το 2023, εκτίμηση σταθερή σε σχέση με τον Δεκέμβριο.
Σχόλια αναγνωστών