(συνεχές upd) Η συνεχής άνοδος των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών προκαλούν ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ, καθώς τα νοσοκομεία ανά την επικράτεια και κυρίως αυτά στην Αττική κατακλύζονται από ασθενείς.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός, πως σε μία μέρα οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν από τους 521 στους 545 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ενώ καταγράφηκαν και 52 θάνατοι με τους οποίους η Ελλάδα έσπασε το μακάβριο φράγμα των 7.000 νεκρών.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 444 (ημερήσια μεταβολή-4.31%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 430 ασθενείς.
Από τα 2.512 κρούσματα, που ανακοινώθηκαν στις 13/3/2021 τα σκήπτρα διατηρεί η Αττική με 1.180 και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 264.
Στην Αχαΐα παραμένουν καταγράφηκαν 105 κρούσματα.
Συνολικά, διενεργήθηκαν 50.339 τεστ.
Η κατάσταση αυτή οδήγησε στην παράταση του αυστηρού lockdown στην Αττική με τους ειδικούς εσχάτως να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του.
Επίσης υπάγονται νέες περιοχές στο «βαθύ» κόκκινο επίπεδο συναγερμού και διακόπτεται η διά ζώσης λειτουργίας όλων των σχολικών βαθμίδων –πλην των ειδικών σχολείων– από τις 16 έως 29 Μαρτίου, κατόπιν και της σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Έτσι, παρατάθηκε το lockdown σε 13 περιοχές, ενώ ακόμη 8 περιοχές εντάχθηκαν -μέχρι τις 22 Μαρτίου - στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο).
Κρίσιμο είναι το διάστημα που ακολουθεί και μάλιστα, «έχουμε τουλάχιστον δέκα μέρες με δύο εβδομάδες δύσκολες μπροστά μας», όπως τόνισε το Σάββατο 13/3 η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Χατζηχριστοδούλου: Αυξητική τάση, παρά το lockdown
Αυξητική τάση δείχνουν να έχουν τα κρούσματα, παρά το lockdown, όπως εκτίμησε ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία της αγοράς και το άνοιγμα των σχολείων.
Δύο είναι οι βασικές αιτίες για την έξαρση των κρουσμάτων, οι μεταλλάξεις και η κούραση του κόσμου, είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Τόνισε, μάλιστα, ότι αν δεν ακολουθούσαμε τη στρατηγική αυτή τα κρούσματα θα ήταν υπερδιπλάσια.
«Θα είχε καταρρεύσει το σύστημα υγείας»
«Όταν λέμε ότι έχουμε 40% αύξηση της μεταδοτικότητας σημαίνει ότι, αν είχαμε κάποια μέτρα περιορισμού των δραστηριοτήτων και μειώναμε το συντελεστή μεταδοτικότητας κάτω από το 1, στο 0,8-0,9, με το 40% πάμε κοντά στο 1,2, που σημαίνει ότι κάθε 5 μέρες τα κρούσματα αυξάνονται κατά 20%.
Άρα, οι μεταλλάξεις έχουν σημαντική επίπτωση στην πορεία της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Αν δεν λαμβάναμε τα μέτρα που πήραμε, όπως είπε ο καθηγητής θα είχαμε συντελεστή 2,3, που σημαίνει ότι κάθε 5 μέρες τα κρούσματα υπερδιπλασιάζονται.
Επομένως, αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα αυτή τη στιγμή θα είχαμε σχεδόν τα τριπλάσια κρούσματα.
«Θα είχε καταρρεύσει το σύστημα υγείας.
Θα είχαμε τεράστιο αριθμό κρουσμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το λιανεμπόριο
Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 22 ή 29 Μαρτίου, ο κ. Χατζηχριστοδούλου είπε ότι δεν μπορεί να πει κανείς με ακρίβεια πως τότε θα ανοίξει.
Θα κριθεί από τα κρούσματα της Τρίτης (16/3), που είναι πάντα τα περισσότερα.
«Αν τα κρούσματα της Τρίτης δείχνουν μια σταθεροποίηση της κατάστασης, είμαστε στα ίδια ή πιο κάτω, τότε θα συζητήσουμε μια σταδιακή έναρξη δραστηριοτήτων.
Πρώτη θα ανοίξει αυτή που θα έχει το μικρότερο αποτύπωμα στην επιδημία», συνέχισε.
Ενδεχομένως, να ανοίξει πρώτο το λιανεμπόριο, καθώς με τη μέθοδο του click away, φαίνεται να μην έχει σημαντική επίπτωση στην επιδημία, όπως εξήγησε.
«Θα εισηγηθούμε στην κυβέρνηση ότι μπορεί να ανοίξει μια δραστηριότητα και θα πούμε και με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει αυτό.
Η απόφαση θα είναι της κυβέρνησης», ανέφερε ο καθηγητής.
Όσον αφορά στις μάσκες, είπε ότι ειδικά σε κλειστούς χώρους καλό είναι να φορά ο κόσμος διπλή, από μέσα χειρουργική και εξωτερικά υφασμάτινη για καλύτερη εφαρμογή.
Για τα σχολεία είπε ότι δυστυχώς οι καινούριες μεταλλάξεις άλλαξαν τα δεδομένα.
Όπως είπε ο καθηγητής, παρατηρήθηκαν αυξημένα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες στις περιοχές που τα σχολεία ήταν ανοιχτά.
Δεν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα, υπάρχουν όμως παραπάνω συμπτωματικά παιδιά.
Σχετικά με το πώς θα ανοίξουν πάλι τα σχολεία ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι ενδεχομένως να προηγηθεί το άνοιγμα των λυκείων λόγω των πανελληνίων.
«Θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα σύστημα εκτεταμένου ελέγχου με τεστ τόσο στους καθηγητές όσο και στα παιδιά.»
Επίσης, τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου ενδέχεται να ανοίξουν μαζί με τα λύκεια.
Πελώνη: Έχουμε τουλάχιστον 10 - 15 δύσκολες μέρες μπροστά μας - Ανοίγει η διαδικασία εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες
«Έχουμε τουλάχιστον δέκα μέρες με δύο εβδομάδες δύσκολες μπροστά μας», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Ειδικότερα, η κ. Πελώνη μιλώντας στο MEGA, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενα νέα μέτρα, υπενθύμισε ότι όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης ακολουθούν τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό επίπεδο, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών.
«Δυστυχώς, είμαστε υπό την αίρεση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης και φαίνεται ότι έχουμε τουλάχιστον δέκα μέρες με δύο εβδομάδες δύσκολες μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «περιμένουμε λοιπόν, να δούμε τις εξελίξεις, ελπίζοντας ότι οδεύουμε προς το τέλος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας».
Ήδη, όπως ανέφερε , «φαίνεται, μια μείωση των βαριών νοσήσεων σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας, των 80 και άνω.
Αυτό είναι, προφανώς, το αποτύπωμα του εμβολιασμού, το οποίο, όσο θα προχωρούν, θα φαίνεται και περισσότερο».
Σε ό,τι αφορά την στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, η κ. Πελώνη ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί, τηρώντας τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, θα μεταδοθεί από την τηλεόραση και «το θέαμα θα γεμίσει με υπερηφάνεια όλους τους Έλληνες.
Δεν θέλουμε συγχρωτισμούς. Δεν θα είναι κάλεσμα προς τον κόσμο να βρεθεί εκεί.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Προτεραιότητα στο λιανεμπόριο
Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, η κ. Πελώνη τόνισε την προτεραιότητα που διατηρεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπό την αίρεση ωστόσο των επιδημιολογικών στοιχείων.
«Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα είναι το πρώτο που θα επαναλειτουργήσει, διότι - σας θυμίζω - είναι μία ασφαλής λειτουργία.
Το λιανεμπόριο λειτούργησε υποδειγματικά, με τους κανόνες να γίνονται σεβαστοί από τους πελάτες και βέβαια από τις επιχειρήσεις και τους καταστηματάρχες.
Είναι μια ασφαλής εκτόνωση», εξήγησε.
Εμβολιασμοί
Κάνοντας αναφορά στους εμβολιασμούς, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι «τις επόμενες μέρες ανοίγει η διαδικασία για τις ευπαθείς ομάδες».
Όπως είπε, «η προτεραιοποίηση έχει ανακοινωθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Θα ακολουθήσουν οι ομάδες των 70-74 και 65-69 ετών».
Υπογράμμισε δε, ότι «ως το τέλος Απριλίου εκτιμούμε ότι θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, όλοι οι συμπολίτες μας από 60 ετών και άνω και οι ευπαθείς ομάδες.
Αυτό μας επιτρέπει να κοιτάμε αυτό το καλοκαίρι με μεγαλύτερη αισιοδοξία».
Για Επιτροπή Λοιμωξιολόγων
Σε ερώτηση σχετικά με τα όσα είπε η Αναστασία Κοτανίδου για τη λειτουργία της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, η κ. Πελώνη τόνισε ότι «αποδεικνύεται αυτό που έχουμε επισημάνει όλοι εδώ και ένα χρόνο, ότι δηλαδή οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες, δεν λαμβάνονται αψήφιστα, παίρνονται πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή, ενώ αναζητείται η χρυσή τομή με κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες».
Βατόπουλος: Το οριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί, η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη
Το οριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί, παραδέχθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλικιβάδης Βατόπουλος, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
Υπάρχει τεράστια πίεση από την κοινωνία για να επιστρέψουμε σε κάποια κανονικότητα ενώ σημείωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.
«Tο oριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί και η ζημιά στην κοινωνία είναι τέτοια που πρέπει να βρούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.
Το κλείσιμο των σχολείων
Αναφορικά με το κλείσιμο των σχολείων σε όλη την επικράτεια, το αιτιολόγησε, λέγοντας πως «δεν ελαττώνονται τα κρούσματα όπως περιμέναμε και μεταδίδεται και στα παιδιά το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος.
«Ελπίζουμε ότι μετά τις δύο εβδομάδες θα ανοίξουν μέχρι το καλοκαίρι τα σχολεία», ανέφερε ο καθηγητής.
Εξαιρετικά επικίνδυνη η κατάσταση
Για τις δηλώσεις της Αναστασίας Κοτανίδου που προκάλεσαν αντιδράσεις, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε
«Τι θα πει λάθος απόφαση;
Πολλές φορές στην επιστήμη ανακαλύπτεις εκ των υστέρων ότι δεν ήταν σωστή μια απόφαση.
Τώρα όμως χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις.
Εμείς, η επιτροπή επιστημόνων, δεν μπορούμε να πάρουμε υπεύθυνες αποφάσεις, προτείνουμε.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις να πάρει η πολιτεία».
Τι φοβίζει τους επιστήμονες
Στο ερώτημα για το αν θα συναινούσε η επιτροπή σε μια ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε πως η επιτροπή θα μπορούσε να πει πόσα θύματα θα προκαλέσει ένα τέτοιο άνοιγμα αλλά δεν είναι αυτή που θα αποφασίσει.
Για τους λόγους που τα κρούσματα βρίσκονται τόσο ψηλά παρά το γεγονός πως είμαστε σε lockdown, τόνισε πως υπάρχει υπερμετάδοση του κορωνοϊού και αυτό είναι κάτι που φοβίζει τους επιστήμονες.
«Η πολιτική πίεση πρέπει να πέσει στην παραγωγή εμβολίων», επισήμανε, προσθέτοντας ότι στις πολύ μεγάλες ηλικίες παρατηρούνται πλέον λιγότερα κρούσματα.
Ο πληθυσμός δεν αντέχει άλλο lockdown
Είμαστε σε επιπεδοποίηση της κορύφωσης του κύματος, κι αυτό θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, ο κόσμος έχει κουραστεί, σημείωσε την ίδια μέρα και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα χρειαστούν ακόμη 40 ημέρες για να μειωθούν τα κρούσματα, αλλά «μπορούμε να πάμε σε πιο χαλαρά μέτρα ως τότε.
Αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορύφωση, δεν θα έχουμε επιπλέον αύξηση.
Η Αττική θα αρχίσει να έχει ύφεση».
«Ο πληθυσμός δεν αντέχει νέο αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου.
Πρέπει να πάμε σιγά - σιγά σε άνοιγμα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Bαλβίδες εκτόνωσης του πληθυσμού από το μακρύ και αποτυχημένο lockdown προτείνει και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Νομίζω ότι ο κόσμος δεν εφαρμόζει το lockdown γιατί χρειάζεται να έχει βαλβίδες ανακούφισης – εκτόνωσης, χρησιμοποιεί λοιπόν καταχρηστικά τα sms και πρέπει να του δώσουμε εναλλακτικές που να είναι λιγότερο επικίνδυνες».
Αν ανοίξουμε το λιανεμπόριο στις μικρές μόνο επιχειρήσεις δεν θα υπάρχει συνωστισμός και θα είναι πιο ασφαλές από το να πηγαίνουμε στους φίλους κρυφά, ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στην πλατεία γύρω από ένα παγκάκι υπάρχουν 20-25 άνθρωποι με κατεβασμένες τις μάσκες να πίνουν καφέ και οι μισοί να καπνίζουν.
Δεν θα ήταν πιο ασφαλείς αν κάπνιζαν και καθόντουσαν 4 -4 στα τραπεζάκια μιας καφετέριας;». διερωτήθηκε.
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου - «βαθύ κόκκινο»
Παραμένουν οι περιφερειακές ενότητες Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας (30 νέα κρούσματα), Αχαΐας (87), Βοιωτίας (37), Εύβοιας (40) πλην του Δήμου Σκύρου, Φθιώτιδας (20), Φωκίδας (3), Αργολίδας (30), Αρκαδίας (18), Κορινθίας (57), Θεσσαλονίκης, Άρτας (4), Θεσπρωτίας (6), Ηρακλείου (61), Σάμου (2), Λευκάδας (3) πλην Δήμου Μεγανησίου, ο δήμος Καλυμνίων, ο δήμος Ρόδου, ο δήμος Χίου και ο δήμος Ανωγείων.
Εντάσσονται από το Σ;aββατο 13/3 έως 22 Μαρτίου οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής (15), Ευρυτανίας (6) και Λέσβου (8), οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Χανίων και Σκιάθου.
Η υπόλοιπη χώρα παραμένει στο «κόκκινο» επίπεδο αυξημένου κινδύνου.
Σε σκληρό lockdown η μισή Ελλάδα
Συνοψίζοντας, οι αλλαγές που θα ισχύουν από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 13/3, αφορούν την ένταξη άλλων 8 περιοχών στο καθεστώς του σκληρού lockdown, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 28 (συμπεριλαμβανονμένου Αττική και Θεσσαλονίκη), ενώ από την Τρίτη, 16 Μαρτίου, η διδασκαλία στα σχολεία, σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτου επιδημιολογικού επιπέδου, θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, για διάστημα δύο εβδομάδων.
Επιπλέον, το Σαββατοκύριακο η απαγόρευση κυκλοφορίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα, ενώ την Καθαρά Δευτέρα, θα ισχύσουν τα μέτρα που ισχύουν για οποιαδήποτε Δευτέρα.
Οι μετακινήσεις με τα SMS 2 και 3 θα γίνονται εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία.
Για το SMS 6 η μετακίνηση θα γίνεται πεζή ή ποδήλατο. Οπότε, το πέταγμα του χαρταετού τη Δευτέρα θα γίνει κοντά στις οικίες.
Κανονικά θα ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας όπως ισχύει και σήμερα.
Για την Καθαρά Δευτέρα ισχύει
• Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε άλλες περιοχές
• Οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ επιτρέπονται μόνο στην περιοχή μας
• Οι μετακινήσεις για άσκηση ή βόλτα κατοικιδίου, μόνο με τα πόδια ή ποδήλατο.
• Το πέταγμα χαρταετού μπορεί να γίνει με τους κανόνες που ισχύουν.
• Ισχύει κανονικά η απαγόρευση κυκλοφορίας. Από αυτό το Σαββατοκύριακο, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, η απαγόρευση ξεκινά από τις 7 το απόγευμα.
Πρόσθετα μέτρα στην κοινότητα Μετοχίου του δήμου Κύμης - Αλιβερίου
Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα αποφασίστηκαν στην τοπική κοινότητα Μετοχίου του δήμου Κύμης - Αλιβερίου για λόγους δημόσιας υγείας από την Κυριακή 14 Μαρτίου στις 6 το πρωί έως και τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στις 6 το πρωί.
Τα μέτρα έχουν ως εξής:
Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ' οίκον των κατοίκων και η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ' όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης με κατοικίδιο ζώο, ατομικά και πέριξ της μόνιμης κατοικίας (sms κωδικός 6), ή για λόγους υγείας (sms κωδικός 1). ή για λόγους τροφοδοσίας (sms 2- και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης), ή για λόγους εργασίας (εντός της Τοπικής Κοινότητας Μετοχίου, για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).
Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων της κοινότητας για λόγους υγείας, πιστοποιούμενων από σχετικές βεβαιώσεις υγείας.
Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων, φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00.
Αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.
Αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.
Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α' βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας και το Δήμο Κύμης - Αλιβερίου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων της κοινότητας και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ' οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Μετοχίου.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ενδεχόμενη παράταση ή άρση των μέτρων θα επαναξιολογηθεί τη Δευτέρα 22/03/21.
ΕΟΔΥ: 2.512 κρούσματα και 52 θάνατοι
Έσπασαν το φράγμα των 7.000, οι θάνατοι από κορωνοΐο στη χώρα μας, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (13/3/2021) 52 απώλειες, με αποτέλεσμα συνολικά οι νεκροί να ανέρχονται σε 7.038.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.512, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 219.521, εκ των οποίων 51.6% είναι άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 57 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.082 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 545 (67.5% άνδρες).
Η διάμεση ηλικίατους είναι 68 έτη.
To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.482 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 444 (ημερήσια μεταβολή-4.31%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 430 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).
Σχόλια αναγνωστών