«Οι καιροί στους οποίους θα μπορούσαμε να βασιστούμε πλήρως σε άλλους - έχουν κατά κάποιο τρόπο τελειώσει».
Αυτά ήταν τα λόγια της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, έπειτα από μια δύσκολη συνάντηση της G-7 και του ΝΑΤΟ με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, το 2017.
Πρόκειται για μια φράση που στην ουσία σηματοδότησε την πρόθεση της Merkel για «πάγωμα» των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αναμένοντας την εκλογή νέου προέδρου.
Και τελικά, η ίδια και η Γερμανία πήραν αυτό που ήθελαν: Ο νέος ηγέτης των ΗΠΑ, Joe Biden, έχει σαφή πολυμερή και φιλοευρωπαϊκή ατζέντα.
Τα αγκάθια παραμένουν
Αν και εκ πρώτης όψεως, οι σχέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας φαίνονται ιδιαίτερα καλές, τα «αγκάθια» παραμένουν.
«Τα μεγάλα θέματα όπως ο Nord Stream 2 και ο στόχος δαπανών του ΝΑΤΟ για το 2% του ΑΕΠ θα παραμείνουν αμφιλεγόμενα ζητήματα», δήλωσε στο CNBC ο Andreas Dombret από το Atlantik Brücke.
O Nord Stream 2 είναι ο αγωγός φυσικού αερίου υπό τη Ρωσία, που αναμένεται να παρέχει στην Ευρώπη έναν βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό.
«Δεν υπάρχει κάποιος εύκολος δρόμος με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ειδικά όταν πρόκειται για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που πιθανότατα δεν είναι εφικτή», συμπλήρωσε ο Dombret.
Η στάση απέναντι στην Κίνα
Δεν είναι εύκολο να προβλέψει πως θα εξελιχθούν οι σχέσεις Γερμανίας και ΗΠΑ, καθώς είναι κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Για παράδειγμα, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ απαιτούν σαφή δέσμευση να δοθεί προτεραιότητα στις σχέσεις με τον Λευκό Οίκο σε σχέση με εκείνες με Κίνα και Ρωσία.
«Πρέπει να σταθούμε απέναντι στις οικονομικές καταχρήσεις και τον εξαναγκασμό της κινεζικής κυβέρνησης που υπονόμευσαν τα θεμέλια του διεθνούς οικονομικού συστήματος», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, στην ομιλία του κατά τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου τον Φεβρουάριο.
«Το Κρεμλίνο επιτίθεται στις δημοκρατίες μας και της διαφθοράς προσπαθεί να υπονομεύσει το σύστημα διακυβέρνησής μας», πρόσθεσε σε ένα άλλο μέρος αυτής της ομιλίας.
Η Γερμανία έχει συνήθως τα δικά της οικονομικά συμφέροντα πάνω από οτιδήποτε άλλο όσον αφορά τη σχέση της με το Πεκίνο. Αλλά αυτό θα αλλάξει.
«Υπάρχει μεγάλη πίεση για να αλλάξει στάση απέναντι στην Κίνα, που αναπτύσσεται από το εσωτερικό της Γερμανίας, τα κόμματα όπως οι Πράσινοι, τμήματα του CDU της Merkel θέλουν μια πιο σκληρή γραμμή», δήλωσε ο Noah Barkin από το Rhodium Group.
Όσον αφορά τη Ρωσία, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, ειδικά χάρη στον αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2, που υποστηρίζεται ευρέως στη Γερμανία.
Το πρόβλημα της Ρωσίας συνδέεται επίσης με το ζήτημα των δαπανών του ΝΑΤΟ.
Οι επικριτές λένε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να ζητά τη στήριξη από το ΝΑΤΟ και στη συνέχεια να μην πληρώνει το δίκαιο μερίδιο της στον προϋπολογισμό, ενώ χρηματοδοτεί επίσης τη Ρωσία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου και αναμένει την ασπίδα των ΗΠΑ όταν τα πράγματα πάνε στραβά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών