Δύο ήταν τα σημαντικά σημεία που προκάλεσαν αίσθηση στην χθεσινή 17/3 τηλεδιάσκεψη της Ελλάκτωρ για την δρομολογούμενη αύξηση των 120,5 εκατ ευρώ.
Η στάση που θα τηρήσουν οι εφοπλιστές στην γενική συνέλευση και το σχέδιο περικοπών συνολικού ύψους 98 εκατ ευρώ μέχρι το 2023 στον κατασκευαστικό Όμιλο, το οποίο και περιλαμβάνει επαναδοαπραγμάτευση των συμφωνιών με τους προμηθευτές.
Αναφορικά με την στάση που θα κρατήσουν οι εφοπλιστές Καϋμενάκης και Μπάκος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ επικεντρώθηκε χτες το ενδιαφέρον των αναλυτών, με τον επικεφαλής του Ambrosia Capital να θέτει το εξής ερώτημα:
Τι δηλαδή θα γίνει στην περίπτωση που δεν εγκριθεί ή δεν καλυφθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τι θα κάνουν οι βασικοι μέτοχοι πλην των Ολλανδών.
Δεν υπάρχουν επαφές
Αυτό είναι και το ερώτημα που φαίνεται να απασχολεί στην παρούσα φάση μετόχους και επενδυτές, ενώ από την απάντηση που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Αρης Ξενόφος, προκύπτει ότι δεν έχει υπάρξει γύρος επαφών για την πρόθεση ή μη κάλυψης της επικείμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
Μάλιστα ο κ. Ξενόφος ανέφερε χαρακτηριστικά «είμαστε πεπεισμένοι πως το μέγεθος της ΑΜΚ αντανακλά τις ανάγκες του ομίλου και έχουμε την αίσθηση ότι θα τύχει θετικής αποδοχής από τους μετόχους.
Έχουμε δυνατή βάση μετόχων και πιστεύουμε πως θα μας στηρίξουν στην επικείμενη γενική συνέλευση».
Να σημειωθεί ότι η Ambrosia Capital και οι πελάτες της (μεταξύ των οποίων η Amber Capital) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διοικητική αλλαγή του Ομίλου Ελλάκτωρ πριν από 2,5 χρόνια, με την επικράτηση των αδερφών Καλλιτσάντση έναντι του Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα.
Επίσης ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το σχέδιο της νέας διοίκησης του Ομίλου Ελλάκτωρ για περικοπές ύψους 98 εκατ ευρώ μέχρι το 2023, κεφάλαια που εξοικονομηθούν από επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών με τους προμηθευτές του Ομίλου αλλά και από μειώσεις μισθών και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων.
Ειδικά στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνιών με τους προμηθευτές, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι έρχεται επικείμενο haircut στις υποχρεώσεις και αναρωτιούνται ποιοι θα είναι εκείνοι που θα δεχτούν κάτι τέτοιο.
Αν και η διοίκηση του Ομίλου Ελλάκτωρ, διαψεύδει ότι θα υπάρξει haircut, ωστόσο παράγοντες της κατασκευαστικής αγοράς βλέπουν να πέφτει ψαλίδι μέσω της «επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνιών και συμβάσεων με προμηθευτές και υπεργολάβους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Η αριθμητική των μετοχών στον Ελλάκτωρ
Έχει ξεκινήσει η αριθμητική στον Ελλάκτωρ, στην σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ ευρώ με τιμή διάθεσης τα 0,90 ευρώ δηλαδή discount 43,7% με βάση το κλείσιμο 12/3/2021 στα 1,5990 ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου είναι απαραίτητη για να καλυφθούν υποχρεώσεις 45 εκατ στο εξωτερικό και 55 εκατ στην Ελλάδα.
Η αύξηση κεφαλαίου πρέπει απαραιτήτως να υλοποιηθεί ώστε να μπορέσει ο Ελλάκτωρ – ο Άκτωρ συγκεκριμένα - να κλείσει όλες τις παρελθούσες εκκρεμότητες και να εισέλθει δυναμικά στον ανταγωνισμό.
Οι μέτοχοι, τουλάχιστον οι βασικοί από την μια η Reggeborgh με 38% και από την άλλη η Invesco – Greenhill με 30% (ατύπως προσθέτουμε και το ποσοστό του Διαμαντίδη 4,9%).
Το άθροισμα αυτών είναι 68%.
Μέχρι τώρα θετικοί για την υλοποίηση της αύξησης είναι η Reggeborgh και οι εφοπλιστές αλλά οι εφοπλιστές ζητούν να έχουν ρόλο στις εξελίξεις και αυτό είναι εύλογο και προφανές.
Θα πρέπει να προσθέσουμε μικρομετόχους και αμοιβαία κεφάλαια τραπεζών 3,8% που είχαν ψηφίσει υπέρ της αύξησης κεφαλαίου, τον ΕΦΚΑ με ποσοστό 0,90% θα μπορούσε δηλαδή να υπάρχει απαρτία της τάξης του 76% με 78%.
Αίνιγμα η απαρτία και η αριθμητική
Για να μπορέσει να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει ένα ικανό ποσοστό των παρόντων μετόχων στην Γενική Συνέλευση να ψηφίσει υπέρ της αύξησης κεφαλαίου.
Αυτό το ικανό ποσοστό εφόσον υπάρχει απαρτία δηλαδή ποσοστό άνω του 67% άνω της καταστατικής πλειοψηφίας δηλαδή ορίζεται από τον νόμο με βάση τα 2/3 δηλαδή 66% επί των παρευρισκομένων μετόχων της Γενικής Συνέλευσης.
Εάν υπάρχει απαρτία με το 68% των μετόχων χρειάζεται το 45% των παρευρισκομένων μετόχων να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης
Εάν υπάρχει απαρτία του 70% των μετόχων χρειάζεται το 46,62% των παρευρισκομένων μετόχων να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης
Εάν υπάρχει απαρτία του 75% των μετόχων χρειάζεται το 50% των παρευρισκομένων μετόχων να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης
Εάν υπάρχει απαρτία του 78% των μετόχων χρειάζεται το 52% των παρευρισκομένων μετόχων να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης
Εάν υπάρχει απαρτία του 80% των μετόχων χρειάζεται το 53,3% των παρευρισκομένων μετόχων να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης
Π.χ. με 75% συμμετοχή στην Γενική Συνέλευση σημαίνει 50% να ψηφίσουν υπέρ αλλά η διαφορά μεταξύ 50% και 75% είναι 25% και η πλευρά των εφοπλιστών της Greenhill και του Διαμαντίδη (Marmaras) είναι περίπου 30%.
Μάλιστα αναφέρεται ότι οι εφοπλιστές έχουν αγοράσει ποσοστό επιπλέον 2,8% με 3% και το κατέχουν τρίτοι επενδυτές.
Οπότε συγκεντρώνεται το 33%.
Από την άλλη πλευρά θεωρούμε δεδομένο ότι εφόσον υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου είναι αδύνατο η Reggeborgh να εξασκήσει την option του Λεωνίδα Μπόμπολα.
Δεν μπορεί η αύξηση να υλοποιηθεί στα 0,90 ευρώ και η τιμή εξάσκησης του 12,55% που κατέχει ο Μπόμπολας στον Ελλάκτωρ να είναι πολλαπλάσια.
Στην περίπτωση που υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου ο Μπόμπολας είτε θα εξασκήσει τα δικαιώματα του εισφέροντας 15 εκατ είτε θα υποστεί αραίωση - απίσχναση εάν τα εξασκήσει μερικώς ή δεν τα εξασκήσει καθόλου.
Με βάση την αριθμητική της Γενικής Συνέλευσης για να περάσει η αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να ψηφίσουν Greenhill και Διαμαντίδης δηλαδή όλοι οι βασικοί μέτοχοι.
Παρ΄ όλα αυτά έως σήμερα και παρά τις γέφυρες που υπήρξαν μεταξύ των βασικών μετόχων δεν επήλθε κάποιου είδους συμφωνία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών