Στην καθαίρεση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Naci Agbal προχώρησε ο πρόεδρος Erdogan με έκτακτο προεδρικό διάταγμα, ο οποίος είναι ο τέταρτος στη σειρά που απομακρύνεται από τη θέση του από τον Ιούλιο του 2019, τοποθετώντας τον οικονομολόγο και πολιτικό Sahap Kavdioglu ο οποίος για πολλά χρόνια είχε εργαστεί στην Halkbank... που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αμερικανικών εισαγγελικών αρχών για 13,5 δισεκ. δολάρια υπόθεση που αφορά συναλλαγές και παραβίαση embargo με το Ιράν πριν χρόνια.
Ο Agbal, πρώην υπουργός Οικονομικών, δεν βρισκόταν στο αξίωμα παρά από τον Νοέμβριο 2020.
Είχε διοριστεί από τον Erdogan στο πλαίσιο αναδιάταξης της οικονομικής του ομάδας.
Η εξέλιξη ανακοινώθηκε την επομένη της αύξησης κατά 2% του βασικού επιτοκίου repo της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, στο 19%.
Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.
Κατά την Γαλλική Τράπεζα Societe Generale η αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να αποδοθεί «σε ένα προκλητικό πλαίσιο εσωτερικών παραμέτρων και πολιτικής πίεσης ενάντια στις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, αύξησε το επιτόκιο repos για να αντιμετωπίσει και τον πληθωρισμό.
Η κίνηση, αυτή θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων επενδυτών.
Και ενώ τα Erdoganomics - χαρακτηρίζονται οι παρεμβάσεις Erdogan στην οικονομία - φάνηκε να έχει τελειώσει κάποια στιγμή στα τέλη του 2020, όταν λίγο μετά το διορισμό του Agbal, ο γαμπρός του Erdogan Berat Albayrak - τότε υπουργός Οικονομικών - επίσης παραιτήθηκε απροσδόκητα.
Αγκάθι τα υψηλά επιτόκια
Ο Τούρκος πρόεδρος εναντιώνεται ανοικτά πλέον στα υψηλά επιτόκια, επεμβαίνοντας άμεσα σε οποιαδήποτε διαφορετική προσπάθεια από υπουργούς ή Διοικητές της Τράπεζας της Τουρκίας καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό.
Οι οικονομολόγοι, από την άλλη, εκτιμούν ότι η ανορθόδοξη οικονομική θεωρία του Τούρκου προέδρου ευθύνεται για τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας.
Ο Erdogan θέλει να μειώσει τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού σε λιγότερο από 10% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και σε 5% έως τις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν το 2023.
Ο διορισμός του Kavdioglu ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, αφού έκλεισαν οι κεφαλαιαγορές.
Η τουρκική λίρα ανέκτησε περί το 15% της συναλλαγματικής αξίας της έναντι του δολαρίου αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Agbal τον Νοέμβριο, έπειτα από αρκετές εβδομάδες ελεύθερης πτώσης του νομίσματος.
Οι προηγούμενοι διοικητές των κεντρικών τραπεζών πριν από την Agbal εξάντλησαν τα περισσότερα από τα αποθεματικά της Τουρκίας προσπαθώντας να στηρίξουν το νόμισμα, ενώ τα επιτόκια παρέμειναν πολύ χαμηλότερα από εκείνα του πληθωρισμού.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών