Ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο λαμβάνει χώρα εδώ και πολύ καιρό το οποίο εδώ στην Ελλάδα προσπαθούμε να υποβαθμίσουμε.
Επικρατεί η αντίληψη στους πολιτικούς κύκλους αλλά και στην κοινωνία, απόρροια προπαγάνδας και όχι εθνικών ιδεών ή πατριωτικής πολιτικής, ότι οι απέναντι οι τούρκοι είναι οι κακοί, που τα κάνουν όλα λάθος, προκαλούν την Ελλάδα που τα πράττει όλα τέλεια και βάλλεται από ένα εχθρικό κράτος.
Η αντίληψη είναι ότι η Ελλάδα έχει με το μέρος της τις διεθνείς συνθήκες, Συνθήκη Λωζάνης και την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας ή United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS) ή Σύμβαση του Montego Bay της Jamaica.
Ωστόσο η Σύμβαση, που συνήφθη το 1982, αντικατέστησε τη Σύμβαση Τετραπλής Συνθήκης του 1958 για την ανοικτή θάλασσα. Η UNCLOS τέθηκε σε ισχύ το 1994, ένα χρόνο μετά τη Γουιάνα που έγινε το 60ο έθνος που επικύρωσε τη συνθήκη.
Από τον Ιούνιο του 2016, συνολικά 167 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσχώρησαν στη Σύμβαση.
Πάντως είναι αβέβαιο σε ποιο βαθμό η Σύμβαση κωδικοποιεί το εθιμικό διεθνές δίκαιο.
Γιατί οι ελληνικές θέσεις παραγκωνίζονται;
Ενώ η Ελλάδα έχει με το μέρος της τις διεθνείς συνθήκες και απέναντι της μια Τουρκία που δεν έχει υπογράψει την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας… γιατί η πλειοψηφία των κρατών της Ευρώπης προτείνουν Ελλάδα και Τουρκία να τα βρουν με διάλογο;
Στην πράξη με εξαίρεση την Γαλλία και την Κύπρο καμία άλλη χώρα δεν έχει υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις επί της ουσίας και αυτό φάνηκε στις 2 τελευταίες συνόδους κορυφής.
Με αφορμή την νέα Σύνοδο Κορυφής 25 και 26 Μαρτίου 2021 η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει πολλά, τουναντίον η Τουρκία θα πάρει περισσότερα.
Ακόμη όμως και η Γαλλία που διάκειται θετικά στις ελληνικές θέσεις επί της ουσίας υποκρίνεται καθώς ο βασικός στόχος της είναι να αποκτήσει ισχυρή πρόσβαση στην Λιβύη και επειδή η Τουρκία είναι εμπόδιο στα Γαλλικά σχέδια… προέκυψε το Ελλάς – Γαλλία συμμαχία.
Συν τοις άλλοις το σχέδιο της Γαλλίας για Pax Mediterranean έχει καταρρεύσει άπαξ και οι ΗΠΑ ήρθαν και κάλυψαν το κενό εξουσίας που είχαν αφήσει.
Τι έχει κάνει έως σήμερα η Τουρκία;
Θέλουν χερσαίο αγωγό... για το φυσικό αέριο του Ισραήλ
1)Ξεκίνησε επαφές με το Ισραήλ μετά την τοποθέτηση νέου πρέσβη και επί της ουσίας… προσβλέπει σε συνεργασία στην ενέργεια.
Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις – και μάλιστα δύο φορές – του υπουργού ενέργειας του Ισραήλ ο οποίος δήλωσε ότι θα μπορούσε εφόσον συμφωνήσουν με την Τουρκία να περάσει το φυσικό αέριο του Ισραήλ (από το κοίτασμα Leviathan) μέσω της Τουρκίας με χερσαίο αγωγό.
Ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed δεν θα υλοποιηθεί
2)Προφανώς εάν υπάρξει χερσαίος αγωγός όπου το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Leviathan του Ισραήλ περάσει μέσω της Τουρκίας, ο αγωγός EastMed έχει στην κυριολεξία ενταφιαστεί.
Ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed ήταν ένα αρχικό σχέδιο για να διοχετευθεί το φυσικό αέριο του Ισραήλ και της Κύπρου μέσω Ελλάδος και Ιταλίας στην Ευρώπη.
Το σχέδιο αυτό ουσιαστικά έχει καταρρεύσει, όπως έχουμε τονίσει εδώ και 9 μήνες σε αλλεπάλληλα ρεπορτάζ.
3)Η Τουρκία έχει προτείνει να δημιουργηθεί ένας υποθαλάσσιος αγωγός που θα συνδέει την Βόρεια – κατεχόμενη – Κύπρο με την Τουρκία.
Ο στόχος είναι διττός, από την μια θα αποτελέσει το δέλεαρ για το Ισραήλ και την Αίγυπτο να περάσουν το φυσικό αέριο μέσω αυτού του αγωγού.
Συν τοις άλλοις όταν η Ρωσία διοχετεύει φυσικό αέριο πάμφθηνο σε σχέση με το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου είναι προφανές ότι πρόκειται για άνισο ανταγωνισμό
Ο βασικός στόχος όμως της Τουρκίας δεν είναι μόνο να αποκτήσει ρόλο στα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου αλλά να νομιμοποιήσει την Βόρεια – κατεχόμενη – Κύπρο.
Θα ανοίξει εκ νέου το Κυπριακό
4)Η Τουρκία έχει προτείνει την δημιουργία δύο κρατών και από ότι φαίνεται δεν υπάρχουν πολλές επιλογές.
Ο διάλογος τον Απρίλιο θα ξεκινήσει εκ νέου και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση.
Μια συνομοσπονδία δύο κρατών ή δύο ανεξάρτητα κράτη οι επιλογές δεν είναι πολλές.
Στην Ευρώπη ενώ αναγνωρίζουν ότι η Βόρεια Κύπρος είναι κατεχόμενη, δεν κατανοούν γιατί δεν έχει βρεθεί μια λύση.
5)Η Τουρκία επιχειρεί να ανοίξει – με δυσκολίες – διαύλους επικοινωνίας με την Αίγυπτο.
Η πρώτη απόπειρα δεν στέφθηκε με επιτυχία αλλά στην πράξη οι Αιγύπτιοι εμμέσως πλην σαφώς έχουν αποδεχθεί την ύπαρξη διαύλου επικοινωνίας ειδικά για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών.
Ορθή η στρατηγική της Τουρκίας για τους S-400
6)Η Τουρκία έχει επιμείνει – και ορθά – στην απόφαση της να αγοράσει το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 από την Ρωσία, ένα σύστημα που έχει προκαλέσει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ κυρίως γιατί μειώνει τις πιθανότητες για αγορά των F35 και των Patriot.
Η Τουρκία είναι βασικό μέλος του ΝΑΤΟ και όπως αποδεικνύεται και χαίρει εκτίμησης όχι μόνο γιατί κυριαρχεί το δόγμα Kissinger αλλά κυρίως γιατί η Τουρκία συνεχώς υπερ-εξοπλίζεται.
Να σημειωθεί ότι και άλλες χώρες όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία διαθέτουν το σύστημα S-300 αλλά αυτό δεν ενοχλεί τις ΗΠΑ επειδή είναι παλαιότερης τεχνολογίας.
Η λογική ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ μπορούν να αγοράζουν όπλά μόνο από τις χώρες του ΝΑΤΟ είναι αναχρονιστική προσέγγιση.
Η στρατηγική της Τουρκίας να επιμείνει στο σύστημα S-400 είναι ορθή.
Να σημειωθεί ότι η Γαλλία θεωρεί το ΝΑΤΟ κλινικά νεκρό.
7)Το δόγμα Kissinger του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και κορυφαίου διπλωμάτη είναι ότι η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην περιοχή, καθώς βρίσκεται μεταξύ Μεσογείου και Ρωσίας.
«Είμαστε πολύ δυνατοί όταν είμαστε ενωμένοι»
8)Η φρεγάτα TCG Gemlik της Τουρκίας πραγματοποίησε μεταβατική εκπαίδευση με το USS Dwight D. Eisenhower στην Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες..
Ο Ναύαρχος των ΗΠΑ Scott Robertson τόνισε «Είναι χαρά μου να συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους συμμάχους μας και να συνεχίζουμε να χτίζουμε σε μια βάση 70 ετών συνεργασίας.
Είμαστε πολύ πιο δυνατοί και πιο ικανοί όταν είμαστε μαζί στη θάλασσα»
Οι ΗΠΑ αισθάνονται δυνατές όταν είναι μαζί με την Τουρκία στην θάλασσα το μετέφρασαν οι τούρκοι.
9)Η Τουρκία όχι μόνο διατηρεί καλές σχέσεις με την Ρωσία του Putin αλλά ο Erdogan υπερασπίστηκε τον Putin όταν ο αμερικανός Πρόεδρος Biden τον αποκάλεσε δολοφόνο.
Μάλιστα ο Erdogan ανέφερε ότι τέτοιες δηλώσεις είναι εξωφρενικές.
10)Η Τουρκία σε συνεργασία με την Ρωσία κατασκευάζει το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στην Μεσόγειο, η κίνηση αυτή είναι τεράστιας σημασίας όχι μόνο ενεργειακά αλλά και γεωστρατηγικά.
Τι θα συμβεί στην Σύνοδο Κορυφής 25 και 26 Μαρτίου 2021;
Είναι προφανές ότι στην Σύνοδο Κορυφής 25 και 26 Μαρτίου 2021 όχι απλά η Ελλάδα πρέπει να ξεχάσει νέες κυρώσεις αλλά εδώ εγκαταλείφθηκαν και αυτές – οι ελάχιστες – που είχαν επιβληθεί.
Η Τουρκία αναμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα ανοίξουν το δρόμο για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου, δήλωσε ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan ο οποίος μίλησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel
Έκθεση για τις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ – Θα δοθούν νέα κεφάλαια στην Τουρκία 10 δισ
Η ΕΕ θα παρουσιάσει μια έκθεση για τις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ και όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές η Τουρκία προσβλέπει
- Σε αλλαγές στο καθεστώς Visa.. αυτό θα εξεταστεί αργότερα
- Σε βελτιστοποίηση της τελωνειακής ένωσης... αυτό θα εξεταστεί αργότερα
- Σε νέα κεφάλαια για το μεταναστευτικό, μάλιστα η Τουρκία θα ήθελε να πάρει 30 δισεκ. αλλά τελικά θα μπορούσε να λάβει από 5 έως 10 δισεκ. ευρώ.
Πιθανότατα θα αυξηθεί ο αρχικός προϋπολογισμός από 6 δισεκ. σε 10 δισεκ. και θα δοθεί η διαφορά από 4,5 δισεκ. που έχουν εκταμιευθεί έως τώρα σε άλλα 5,5 δισεκ. ευρώ.
Η Τουρκία μπορεί να πάρει για το προσφυγικό 10 δισεκ. ευρώ.
Η Τουρκία προτείνει διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο
Ο Erdogan συνεχίζει να προτείνει διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους να κάνουν κατάχρηση της συνόδου κορυφής της ΕΕ με το πρόσχημα της «αλληλεγγύης της Ένωσης».
Πρέπει να συζητηθούν ρεαλιστικές επιλογές για το Κυπριακό αντί για μοντέλα που αποδεικνύονται αναποτελεσματικά και για τις δύο πλευρές του νησιού, δήλωσε ο Erdogan, στην βάσει δύο κυρίαρχων κρατών.
Η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου για επανεκκίνηση ειρηνευτικών συνομιλιών για την Κύπρο, στις οποίες η Τουρκία είναι βασικός παράγοντας.
Η ηγεσία της ΕΕ θα επισκεφθεί την Τουρκία
Η ηγεσία της ΕΕ δεν αποκλείει μια «πιθανή επίσκεψη» στην Τουρκία μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου 2021.
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell επισήμανε ότι η συμφωνία για τον τερματισμό των παράτυπων ροών αιτούντων άσυλο προς την Ευρώπη και τη βελτίωση των συνθηκών των προσφύγων στην Τουρκία θα ανανεωθεί «σε κάποια μορφή».
Η Τουρκία ενώ είχε λάβει 6 δισεκ. ωστόσο τελικά εκταμιεύτηκαν περί τα 4,5 δισεκατομμύρια.
Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.
Η Τουρκία επίσης υποστηρίζει ότι έχει μέχρι τώρα δαπανήσει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια από τους δικούς της πόρους για τους πρόσφυγες και υπογραμμίζει ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να μοιραστεί το βάρος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών