Ύποπτα παιχνίδια λαμβάνουν χώρα στον Ελλάκτωρ όπου η στρατηγική της Reggeborgh, του ολλανδικού ομίλου που κατέχει άμεσα το 14,75%, έχει θολώσει τις προοπτικές και διαμορφώσει ένα σκηνικό υψηλής αβεβαιότητας.
Μέχρι τώρα διατυμπάνιζε ότι θα εξαγοράσει το ποσοστό του 12,55% του Λεωνίδια Μπόμπολα και αντί αυτού διαιωνίζεται μία κατάσταση με συνεχείς παρατάσεις έως τις 10 Μαΐου 2021.
Την ίδια στιγμή κοινοποιεί ότι θα δώσει δάνειο γέφυρα (bridge loan) 50 εκατ. για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του Άκτωρ, ενώ μία αντίστοιχη πρόταση είχε υποβάλει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Ελλάκτωρ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης για αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ. η οποία απορρίφθηκε από τη γενική συνέλευση του Ιανουαρίου του 2021.
Φτάνοντας στα τελευταία γεγονότα, ενώ αναγνωρίζεται ένα μεγάλο έλλειμμα της τάξεως των 120,5 εκατ. ευρώ, κυρίως για την κάλυψη προμηθευτών, ο Ελλάκτωρ υπέβαλε έγκληση κατά του Αναστάσιου Καλλιτσάντση για μια υπόθεση της τάξεως των 265 χιλ. ευρώ που αφορά το αρχιτεκτονικό γραφείου της συζύγου του Μωραϊτη για έργο που κράτησε 1,5 χρόνο και αφορούσε τη Μαρίνα Αλίμου.
Δηλαδή ο διαχειριστικός έλεγχος που έγινε από τη Reggeborgh στον Ελλάκτωρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέγα σκάνδαλο ήταν τα 265 χιλ. ευρώ.
Προφανώς αυτό αποτελεί ανέκδοτο και αποδεικνύει ότι στόχος ήταν η προσωπική διαπόμπευση του Αναστάσιου Καλλιτσάντση.
Δηλαδή θέλουν να μας πουν ότι ο όμιλος Ελλάκτωρ για 265 χιλ. ευρώ κινδυνεύει, ενώ οι ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Αυστραλία, στη Ρουμανία, στην Κολομβία και σε άλλες χώρες δεν προκαλούν καμία ανησυχία.
Μήπως θέλει η Reggeborgh να αποτύχει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Η διοίκηση του Ελλάκτωρ έχει ανακοινώσει ότι στις 2 Απριλίου, στην έκτακτη γενική συνέλευση, θα εξεταστεί το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 120,5 εκατ. ευρώ με τιμή διάθεσης 0,90 ευρώ ανά μετοχή.
Η αριθμητική όμως της γενικής συνέλευσης συγκλίνει στο συμπέρασμα ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Reggeborgh (κατέχει το 14,75%) και της Greenhill (εφοπλιστές Μπάκος – Καϋμενάκης κατέχουν το 25,58%), ακόμη και με απαρτία 75% με 80% δεν θα εγκριθεί η πρόταση για αύξησης κεφαλαίου από τη γενική συνέλευση.
Ενώ το λογικό θα ήταν η Reggeborgh να έχει πετύχει μια ελάχιστη συμφωνία με την Greenhill φαίνεται ότι δεν υπάρχει διάθεση να τα βρούν οι μέτοχοι μεταξύ των και αυτό οδηγεί σε ένα συμπέρασμα:
Θέλει η Reggeborgh να πετύχει η αύξηση κεφαλαίου.. ναι ή όχι;
Όργιο φημών
Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί ένα όργιο φημών – προσέξτε όργιο φημών και όχι επιβεβαιωμένη πληροφόρηση – που υποστηρίζει το εξής:
Είτε μέσω ενός δανείου γέφυρα που θα δώσει η Reggeborgh είτε μέσω μιας άλλης φόρμουλας να πουλήσουν τον Άκτωρ στην Intrakat και η Reggeborgh να κρατήσει στον Ελλάκτωρ μόνο τα καλά ποιοτικά στοιχεία, δηλαδή ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Παραχωρήσεις και άλλα.
Εκτιμάται ότι μόνο το σκέλος της ενέργειας αποτιμάται περίπου στα 750 εκατ. ευρώ.
Σε αυτήν την περίπτωση η Reggeborgh με τα λιγότερα δυνατά χρήματα αποκτά τον Ελλάκτωρ έχοντας απαλλαχθεί από τον Άκτωρ.
Την ίδια στιγμή το γεγονός ότι ο Άκτωρ τίθεται εκτός της Εγνατίας Οδού στις παραχωρήσεις αποτελεί μία απόδειξη ότι αντί για ανάπτυξη επέρχεται συρρίκνωση.
Συμπέρασμα
Δεν γνωρίζουμε εάν το σενάριο για Άκτωρ και Intrakat είναι βάσιμο ή όχι.
Μπορεί να είναι μπορεί και όχι.
Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι ο Ελλάκτωρ δεν μπορεί να έχει μέλλον εάν πρωτίστως οι βασικοί μέτοχοι δεν συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική.
Και μέχρι τώρα η Reggeborgh δεν έχει δείξει αυτά τα δείγματα γραφής.
Ενίοτε η αλαζονεία δεν είναι καλός σύμμαχος στο επιχειρείν και η απληστία κακός σύμβουλος στην επιχειρηματική στρατηγική.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών