Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο έλεος του γ’ κύματος covid η Αττική – Πόλεμος στο ΕΣΥ - Προβλέψεις για νέα αύξηση κρουσμάτων

Στο έλεος του γ’ κύματος covid η Αττική – Πόλεμος στο ΕΣΥ - Προβλέψεις για νέα αύξηση κρουσμάτων
Νέα αναβολή στα σενάρια για άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας - Από 12 Απριλίου και αν...
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Στο έλεος του γ’ κύματος του κορωνοϊού είναι η Αττική καθώς τη στιγμή που τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας λειτουργούν σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και σε συνθήκες που παραπέμπουν σε «πόλεμο», οι ειδικοί δεν αποκλείουν τις επόμενες ημέρες να δούμε και περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει αφενός για τις αντοχές του ΕΣΥ και αφετέρου για την κοινωνία και την οικονομία.
Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ με νέες κλίνες ΜΕΘ (αναπτύχθηκαν άλλες 21 κλίνες τις τελευταίες ώρες) είναι τέτοια η ένταση του φαινομένου που «ακυρώνει» κάθε προσπάθεια ενίσχυσης.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο έγιναν πάνω από 500 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία (εκ των οποίων οι 258 στην Αττική) ενώ αναφέρθηκαν και άλλα 1.400 κρούσματα στην Αττική, αριθμοί που συνεπάγονται πως το σύστημα υγείας δεν πρόκειται να αποσυμπιεστεί τις επόμενες εβδομάδες, τη στιγμή που συνολικά νοσηλεύονται πάνω από 5.000 άνθρωποι, με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 699.
Και ενώ το σύστημα υγείας διέρχεται μια από τις μεγαλύτερες και πιο σκληρές δοκιμασίες των τελευταίων δεκαετιών, οι ειδικοί δεν μπορούν ακόμα να καθορίσουν με ακρίβεια για το εάν βρισκόμαστε στην κορύφωση του γ’ αυτού κύματος ή για το πότε αυτό θα συμβεί.
Ως αποτέλεσμα και υπό αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας από την ερχόμενη Δευτέρα 29/3, όπως είχε προγραμματιστεί να γίνει με το λιανεμπόριο.
Πλέον, η κυβέρνηση κάνει λόγο για τις 5 Απριλίου και μετά, αν και ήδη οι περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν πως πιο ρεαλιστικό θεωρείται ένα πρώτο άνοιγμα να γίνει από τις 12 Απριλίου και μετά, όταν και εκτιμάται ότι θα αρχίσει να φαίνεται και μια αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία.

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Πολύ υψηλό ιικό φορτίο στην Αττική, ένας μήνας για να μειωθεί

Τη θέση πως το ιικό φορτίο στην Αττική παραμένει πολύ υψηλό παρά τη μείωση της τάξης του 27% που καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα διατύπωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης.
«Τα στοιχεία από τις αναλύσεις λυμάτων στην Αττική λένε τα εξής:
Την προηγούμενη εβδομάδα κλείσαμε με μία ύφεση 27%.
Πρέπει να δούμε αν συνεχίζεται και αυτή τη βδομάδα αυτή η τάση.
Εμείς βλέπουμε πολύ υψηλό ιικό φορτίο, που σημαίνει μια σταθερή διασπορά στην κοινότητα.
Ελπίζουμε να συνεχιστεί η ύφεση, ώστε να υπάρξει τάση» είπε μιλώντας στο Mega ο κ. Θωμαΐδης αναφορικά με την κατάσταση με τη διασπορά του ιού στην Αττική αυτή τη στιγμή.
«Αν υπάρξει ύφεση αυτή τη βδομάδα και διαμορφωθεί τάση μείωσης, θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να πέσει το ιικό φορτίο.
Είμαστε οριακά για το Πάσχα, το να μπορέσουμε να έχουμε άνοιγμα και ελεύθερες μετακινήσεις.
Χρειαζόμαστε περίπου ένα μήνα για να μειωθεί σημαντικά το ιικό φορτίο» υπογράμμισε ο κ. Θωμαΐδης.

Βατόπουλος: Από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα

Την θέση πως λογικά από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως είναι πρόωρο να δούμε αν μπορούν να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα.
«Μετά από 200 χρόνια είμαστε πάλι σε πόλεμο, με έναν αόρατο εχθρό τον οποίο πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά, είναι ένας επικίνδυνος εχθρός.
Τα κρούσματα λογικά θα αρχίσουν να ελαττώνονται από την επόμενη εβδομάδα.
Η θετικότητα είναι πολύ υψηλή.
Χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία και ο κόσμος πρέπει να εξακολουθήσει να τηρεί τα μέτρα, τις αποστάσεις, τις μάσκες, να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
Λέω συνέχεια για τις μικρές κωμοπόλεις και τα χωριά, όπου με γάμους και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις διασπείρεται ο ιός, που δείχνει πόσο γρήγορα μεταδίδεται ο ιός.
Γίνεται επίθεση του ιού, σε περιοχή που δεν είχε καθόλου κρούσματα» υποστήριξε μιλώντας στο Mega ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως είναι πρόωρο «να δούμε αν μπορούν να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα».

Δεν έχω άποψη για το Πάσχα

«Για να γίνει κάποιο άνοιγμα πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα.
Έχουμε τη μετάλλαξη που έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά έχουμε και το εμβόλιο, και το αυξημένο testing. Εγώ δεν μπορώ 40 ημέρες πριν το Πάσχα να έχω άποψη για το τι θα γίνει τότε» ανέφερε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στα self test.

Συμπληρωματικό μέτρο τα self test

«Τα self-test είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο.
Πρέπει να γίνει καλή ενημέρωση του κόσμου για το πώς να το χρησιμοποιεί.
Γενικά αν κάποιος βρίσκεται σε κλειστές δομές όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης, καλό θα ήταν να γίνεται αυτό το τεστ 1-2 φορές την εβδομάδα.
Δε σημαίνει ότι επειδή είναι αρνητικό το τεστ, δεν χρειάζεται πχ να φοράμε μάσκα.
Όλα θα μπορούσαν να ανοίξουν σιγά – σιγά, υπό προϋποθέσεις» υποστήριξε ο κ.Βατόπουλος.

Εφιάλτης στα νοσοκομεία – Λυγίζει το σύστημα υγείας

Ενδεικτικά της ταχείας συμπίεσης και αργής αποσυμπίεσής του συστήματος υγείας είναι τα στοιχεία στη χθεσινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την προηγούμενη εβδομάδα (15-21/3).
Οι εισαγωγές ασθενών μεCOVID-19 ήταν 3.303, με τα εξιτήρια λόγω ίασης μόλις 2.425.
Μια ακόμα σκληρή ένδειξη της σφοδρότητας του τρίτου κύματος είναι η εικόνα του Ερυθρού Σταυρού, το οποίο από χθες 24/3 το πρωί δέχεται κατ΄ αποκλειστικότητα περιστατικά COVID-19.
Στο νοσοκομείο δυναμικότητας 418 κλινών, νοσηλεύονται ήδη 160 ασθενείς.
Μετά τις 543 νέες εισαγωγές το περασμένο 24ωρο, οι νοσηλείες περιστατικών COVID-19 έφτασαν τις 5.025 για την επικράτεια, με τους 3.893 σε απλές κλινικές και τους 1.132 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Συναγερμός στην Αττική

Δυσανάλογα βαρύ παραμένει το φορτίο που κουβαλά η Αττική, η οποία καταγράφει καθημερινά τις μισές σχεδόν νέες διαγνώσεις κορωνοϊου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις επικείμενες νοσηλείες και διασωληνώσεις.
Με 265 χθεσινές εισαγωγές, στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και τα ιδιωτικά που συμμετέχουν στον αγώνα για την ανακούφιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), οι νοσηλευόμενοι άγγιξαν τους 2.549, με τους 390 σε διασωλήνωση.
Οι νοσηλείες σε απλές κλίνες έως χθες ανέρχονταν σε 267 για το Σισμανόγλειο, 210 για το Σωτηρία, 166 για τον Ευαγγελισμό, 157 για τον Ερυθρό Σταυρό, 111 για το Ιπποκράτειο, 120 για το Αμαλία Φλέμιγκ, 236 για το Αττικόν, 105 για το Θριάσιο και 120 για το Τζάνειο.
Αναφορικά με τις νοσηλείες στις Μονάδες, το Σωτηρία νοσηλεύει 99 ασθενείς, ο Ευαγγελισμός 56, το ΚΑΤ 46, το Αττικόν 45 και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας 107.
Δηλωτική της άνισης μάχης που δίνει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στο μέτωπο της πανδημίας είναι η χθεσινοβραδινή εφημερία στο Λαϊκό το οποίο, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, κατάφερε να αντεπεξέλθει παρά τη μεγάλη πίεση που δέχτηκε.

Πολλά τα κρούσματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα - Αυξάνεται η διασπορά και στη Θεσσαλία

Τα πολλά νέα κρούσματα που ανακοινώνονται σταθερά τον τελευταίο καιρό και μεταθέτουν στην αβεβαιότητα τις επόμενες κινήσεις για επαναλειτουργία δραστηριοτήτων, αποτυπώνονται και στη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.
Οι 3.062 νέες διαγνώσεις από 55.842 ελέγχους, 35.938 rapid και 19.904 μοριακούς, κατανέμονται σε 66 περιφερειακές ενότητες, με τους αριθμούς να καίνε Αττική, Μακεδονία, ιδίως τη Δυτική και τη Θεσσαλονίκη από την Κεντρική, Αχαΐα και πλέον και τη Θεσσαλία.
Πρώτη η περιφέρεια Αττικής στις επιδημιολογικές επιδόσεις με 1.422 διαγνώσεις, βράζει από κρούσματα κορωνοϊού κυρίως στο Κέντρο (338) και τον Πειραιά (221), με τα Δυτικά Προάστια να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής (214). Ανατολική Αττική (192), Βόρειος (168) και Νότιος Τομέας Αθηνών (173) καταγράφουν τριψήφια νούμερα λιγότερα για σήμερα προέρχονται από τις Νήσους (18) και τη Δυτική Αττική (98).
Η εκτόξευση στα κρούσματα της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται με 387 νέα και το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας να αποτυπώνεται στα 22 χθεσινά από την Ημαθία,49 από την Πέλλα, 20 από την Πιερία, 21 από τη Χαλκιδική, 47 από τις Σέρρες και 73 από την Κοζάνη.
Στα ύψη η διασπορά και στην Αχαΐα.
Στην περιφερειακή ενότητα εντοπίζονται 121 νέες διαγνώσεις, όταν στην υπόλοιπη Πελοπόννησο τα νέα κρούσματα είναι 126 (22 Αργολίδα, 19 Αρκαδία, 33 Ηλεία, 38 Κορινθία, 4 Λακωνία, 10 Μεσσηνία).
Σε ανοδική πορεία, τέλος, βρίσκεται και η Θεσσαλία, με τις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Μαγνησίας να καταγράφουν υψηλό αριθμό νέων λοιμώξεων, 115 και 50 αντίστοιχα, 11 τα Τρίκαλα, 26 η Καρδίτσα και 6 οι Σποράδες, μικρό νούμερο που αναλογεί ωστόσο σε 43,48 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Για την περίπτωση της Μαγνησίας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, στο επίκεντρο του προβληματισμού τίθεται η περιοχή Στεφανοβίκειο λόγω αυξημένης διασποράς.

Αισιοδοξία από τους εμβολιασμούς

Αναφορικά με την πορεία του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 στη χώρα, οι συνολικοί εμβολιασμοί έχουν φτάσει τους 1.536.957, καθώς επίσης είναι έτοιμα πλέον και τα δύο νέα mega εμβολιαστικά κέντρα σε Περιστέρι και Ελληνικό που θα λειτουργήσουν από την 1η Απριλίου.

Άλυτος γρίφος η άρση του lockdown

Ήδη η βεβαρημένη αυτή εικόνα έχει αλλάξει για ακόμα μια φορά τους σχεδιασμούς, με την κυβέρνηση να προσδιορίζει το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 5 ή τις 12 Απριλίου, των σχολείων από τις 12 και τις 19 Απριλίου και με την εστίαση να πηγαίνει για το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου.
Όμως, και αυτές οι ημερομηνίες δεν είναι τίποτα άλλο από σενάρια, μια και εάν δεν υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση της επιδημίας, πολύ δύσκολα θα υπάρξει εισήγηση για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Ανοίγει στις 26 Μαρτίου η πλατφόρμα για τους 70-74 - Αρχές Απριλίου για τους 65 - 69

Το πρόγραμμα παραλαβής των εμβολίων για τον Απρίλιο και τις ηλικιακές ομάδες που εντάσσονται στο πρόγραμμα εμβολιασμού το αμέσως επόμενο διάστημα, ανακοίνωσε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Στις 29 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις πολιτών που μπορούν να καταθέσουν δικαιολογητικά για την υπαγωγή τους στην ομάδα Α των υποκείμενων νοσημάτων.
Στις 26 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για του πολίτες ηλικίας 70-74 και στις αρχές Απριλίου θα ανοίξει το σύστημα για τους πολίτες ηλικίας 65-69.
Από την Τετάρτη 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί αίτηση που οι πολίτες θα μπορούν να ενταχθούν στην ομάδα Α με τα υποκείμενα νοσήματα, αν θεωρούν ότι υπάγονται σε αυτή.
Επίσης για τις πολύ σπάνιες και υποκείμενες παθήσεις, ο γιατρός θα μπορεί να υποβάλει αίτηση.
Αν ο πολίτης πληροί τις προϋποθέσεις θα ενημερώνεται μέσω του συστήματος ανά βδομάδα.
Την Παρασκευή 26 Μαρτίου ανοίγουν οι αιτήσεις για ηλικίες 70-74 και στις αρχές Απριλίου, οι ηλικίες 65-69» είπε ο κ.Θεμιστοκλέους, ο οποίος αναφέρθηκε και στις παραδόσεις των εμβολίων για τον μήνα Απρίλιο.

Τι επαναλειτουργεί από 22/3 – Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Επαναλειτουργούν από 22/3 κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης άκρων, αρχαιολογικοί χώροι, πάρκα και παιδικές χαρές.
Βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί, η διαδημοτική μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων κατόπιν ραντεβού, με τη χρήση του κωδικού 6.
Συγκεκριμένα, λειτουργούν:

-Κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης άκρων.
-Υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
-Δημόσια πάρκα, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες, και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Τι ισχύει για τα κομμωτήρια

Οι μετακινήσεις εκτός δήμου για κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής επιτρέπονται από τη Δευτέρα 22/3.
Ειδικότερα, οι πολίτες που κατοικούν στις περιοχές επιδημιολογικού επιπέδου «πολύ αυξημένου κινδύνου», θα μπορούν να μετακινηθούν εκτός δήμου κατόπιν ραντεβού στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής με αποστολή sms στο 13033 με την επιλογή 6 ή με την αντίστοιχη γνωστή γραπτή βεβαίωση (τύπου Β) και με το σχετικό αποδεικτικό του ραντεβού (SMS ή email) από τον πάροχο της υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση κατόπιν ραντεβού ειδικά για το σκοπό αυτό.
Ωστόσο, ο πολίτης θα πρέπει να επικοινωνεί προηγουμένως με το κομμωτήριο ή το κέντρο αισθητικής, να κλείνει ραντεβού και το κατάστημα να του στέλνει SMS ή e-mail που αποτελεί το αποδεικτικό του ραντεβού. Την ημέρα και την ώρα του ραντεβού ο πολίτης στέλνει SMS με επιλογή 6 στο 13033 ή ετοιμάζει την χειρόγραφη βεβαίωση και μαζί με το αποδεικτικό του ραντεβού (SMS ή e-mail) μετακινείται.

Αρχαιολογικοί χώροι, πάρκα, παιδικές χαρές

Ανοιχτοί είναι οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι.
Στους χώρους αυτούς θα επιτρέπεται η παρουσία έως 3 ατόμων με χρήση μάσκας.
Η μετακίνηση θα γίνεται με τον κωδικό και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
Για τη μετάβαση σε δημόσια πάρκα και παιδικές χαρές η μετακίνηση θα γίνεται με αποστολή του κωδικού 6 στο 13033.
Στους χώρους θα επιτρέπεται επίσκεψη έως και τρία άτομα, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες ενώ η μετάβαση επιτρέπεται μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.
Η ώρα έναρξης του μέτρου της απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα έχει αλλάξει και ισχύει από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί της επομένης όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Στις εκκλησίες, μπορεί να τελεστεί λειτουργία με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου (26 Μαρτίου).
Παράλληλα, επιτρέπεται, πλέον, η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6.

Στους 7.649 οι θάνατοι

Στους 7.649 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 24/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.062, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 245.405, εκ των οποίων 51,5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 81 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.038 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody_24_3_1.jpg
To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 1,02 (95%Crl: 0.28-1.59)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 67, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.649 θάνατοι.
Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 699 (65,5% άνδρες).
eody_24_3_2.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 81,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.632 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 476 (ημερήσια μεταβολή -8,11%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 492 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).
eody_24_3_5.jpgwww.bankingn
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης