Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η δεύτερη ανάγνωση της Συνόδου Κορυφής - Τι κερδίζει και τι... χάνει η Τουρκία - Βέλη Akar κατά Ελλάδας

Η δεύτερη ανάγνωση της Συνόδου Κορυφής - Τι κερδίζει και τι... χάνει η Τουρκία - Βέλη Akar κατά Ελλάδας
Κλίμα δυσαρέσκειας σε Τουρκία, που θέλει μέτρα εδώ και τώρα - Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγορεί την Ελλάδα για τα προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας με ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στην Τουρκία για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, καθώς δεν την ικανοποιεί ούτε ο οδικός χάρτης για τα θετικά μέτρα που αναμένεται να αποφασιστούν τον Ιούνιο.
Η Άγκυρα επιδεικνύοντας αλαζονική συμπεριφορά θέλει μέτρα εδώ και τώρα και κατηγορεί την Ελλάδα για τα προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Hulusi Akar, είναι χαρακτηριστικές.
Με μια δεύτερη όμως ανάγνωση της Κοινής Ανακοίνωσης της Συνόδου προκύπτει ότι αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ικανοποίησαν τα αιτήματα της Τουρκίας, δεν ικανοποίησαν ούτε και τις θέσεις της Ελλάδας που ζητά διακαώς είναι πραγματικό μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο… Ένα μήνυμα που δεν θα του επιτρέψει να κλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως άλλωστε συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν το Oruc Reis έκανε… βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία φέρνοντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.

Το κέρδος της Τουρκίας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ακολούθησαν απλά την πεπατημένη, αλλά προχώρησαν και ακόμα ένα βήμα παραπέρα προωθώντας τη θετική ατζέντα. Ειδικότερα, διεμήνυσαν στην Τουρκία ότι μπαίνει στο μικροσκόπιο και την κάλεσαν να απέχει από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες. Την ίδια στιγμή, όμως, της υποσχέθηκαν την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, κατάργηση των visa στους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ, αλλά και χρηματοδότηση για το προσφυγικό που -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.
Επίσης, ικανοποιήθηκε το αίτημα του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, καθώς ο Ύπατος εκπρόσωπος, Josep Borrell, καλείται να προετοιμάσει διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

Το… κέρδος της Ελλάδας

Τι κέρδισε η Ελλάδα; Μια "υπόσχεση" ότι η Τουρκία μπαίνει στο μικροσκόπιο και μια νέα… απειλή για κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά.
«Καλούμε την Τουρκία να απέχει από ανανεωμένες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Λαμβάνοντας υπόψη την κοινή ανακοίνωση, επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση τέτοιας δράσης, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Κοινή Ανακοίνωση.
Δηλ. η Τουρκία έλαβε έναν οδικό χάρτη για μια σειρά θετικών μέτρων και η Ελλάδα ακόμα μια… υπόσχεση για κυρώσεις σε Τουρκία σε περίπτωση που εμμείνει στις προκλήσεις.
Αυτό που προκύπτει για ακόμα μία φορά είναι ότι οι σκληρές θέσεις της Ελλάδας έχουν περιθωριοποιηθεί, με την Τουρκία να λαμβάνει συνεχείς πιστώσεις χρόνου.
Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου το 2020… κάτι που δεν συνέβη.
Ο επόμενος στόχος ήταν η Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου, κάτι που και πάλι δεν συνέβη.
Παρ' όλα αυτά, η Τουρκία εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένη, παρά το γεγονός ότι και πάλι είναι η πλευρά που ευνοήθηκε περισσότερο σε σχέση με την Ελλάδα.
Και η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής κινήθηκε στην πεπατημένη και με βάση τη λογική «καρότο και μαστίγιο».

Akar: Η Ελλάδα ευθύνεται για τα προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ

Την πάγια τακτική της Άγκυρας να προσπαθεί να διαχωρίσει τα ελληνοτουρκικά από τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar.
Ο Τούρκος υπουργός, σε δηλώσεις του, «έδειξε» την Ελλάδα, ως υπεύθυνη για τα προβλήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να καλέσει την ΕΕ να μη δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, και να μην καθιστά ως ευρωπαϊκό πρόβλημα τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.
Ειδικότερα, ο τούρκος υπουργός Άμυνας, μεταξύ άλλων είπε: «Όπως έχει αναφέρει πολλές φορές ο κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας, η ΕΕ είναι για μας ένας στρατηγικός στόχος.
Για αυτό δεν πρέπει κανείς να έχει αμφιβολία.
Τις σχέσεις μας με την ΕΕ, επιθυμούμε να τις προχωρήσουμε με εποικοδομητικά και απτά βήματα.
Στο θέμα αυτό έχουνε γίνει και γίνονται διάφορες συζητήσεις. Διαμέσου των σχέσεων Τουρκίας Ελλάδας ενδεχομένως εμφανίζονται κάποια προβλήματα σε σχέση με την ΕΕ.
Εμείς αυτό που πάντα επισημαίνουμε στους ομολόγους μας, είναι ότι δεν πρέπει με κανένα τρόπο οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία να καθίστανται πρόβλημα με την ΕΕ, ότι αυτό η ΕΕ δεν πρέπει να το ανέχεται, δεν πρέπει να προσεγγίζει τα θέματα με αλληλεγγύη, ενώ προσδοκούμε να είναι αμερόληπτη, αντικειμενική και να διασφαλίσει μια αμερόληπτη συμβολή στην επίλυση των θεμάτων».
Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο Akar εξέφρασε την εμμονή της Άγκυρας, στη «λύση» των δύο κρατών.
«Γνωρίζετε τις συνομιλίες που διεξάγονται 10 χρόνια με την Κύπρο. Από εκεί δεν έγινε δυνατό να βγει αποτέλεσμα. Πρέπει όλοι να κατανοήσουν πώς ήρθε πλέον καιρός για συζήτηση για δύο ξεχωριστά ανεξάρτητα κράτη. Προσδοκούμε από όλους υπό αυτή την έννοια να συμβάλλουν στην οδό της επίλυσης», είπε χαρακτηριστικά.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ΕΕ αγνοεί τις «μαξιμαλιστικές και προκλητικές ενέργειες» του ελληνο-κυπριακού διδύμου

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε χθες ο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
Ειδικότερα αν και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα συμπεράσματα της ΕΕ, «καταγγέλλει» μεροληψία υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σε δήλωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι προϋποθέσεις των μέτρων που η ΕΕ είναι διατεθειμένη να λάβει και η αναβολή της εφαρμογής τους στην επόμενη σύνοδο κορυφής του μπλοκ τον Ιούνιο δεν θα προκαλέσει την απώλεια της θετικής δυναμικής, ενώ κατηγορεί την ΕΕ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, με το να χαρακτηρίζει παράνομες τις τουρκικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πέραν αυτού επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην Ελλάδα και την Κύπρο, λέγοντας πως "Η ΕΕ αγνοεί τις μαξιμαλιστικές και προκλητικές ενέργειες του ελληνο-κυπριακού διδύμου".

Η Κοινή Ανακοίνωση των 27

Πιο αναλυτικά στην Κοινή Ανακοίνωση αναφέρεται:
Πραγματοποιήσαμε μια συζήτηση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και χαιρετίσαμε την Κοινή Ανακοίνωση σχετικά με την «κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας» που εκπόνησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Κομισιόν όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2020.
Υπενθυμίζουμε το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.
Χαιρετίζουμε την πρόσφατη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διακοπής των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης, της επανάληψης διμερών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και των επικείμενων συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η τρέχουσα αποκλιμάκωση και ότι η Τουρκία εμπλέκεται εποικοδομητικά και υπόκειται στις καθιερωμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η πρόσφατα πιο θετική δυναμική, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου:
* Σχετικά με την οικονομική συνεργασία, καλούμε την Κομισιόν να εντείνει τις συνομιλίες με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη μέλη, και καλούμε παράλληλα το Συμβούλιο να εργαστεί για την εντολή εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης. Μια τέτοια εντολή μπορεί να εκδοθεί από το Συμβούλιο υπό την επιφύλαξη πρόσθετων οδηγιών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
* είμαστε διατεθειμένοι να ξεκινήσουμε διαλόγους υψηλού επιπέδου με την Τουρκία για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η δημόσια υγεία, το κλίμα και η αντιτρομοκρατία, καθώς και περιφερειακά θέματα
* καλούμε την Κομισιόν να διερευνήσει πώς να ενισχύσει τη συνεργασία με την Τουρκία σχετικά με τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων και την κινητικότητα.
Καλούμε την Τουρκία να απέχει από ανανεωμένες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Λαμβάνοντας υπόψη την κοινή ανακοίνωση, επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση τέτοιας δράσης, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας».
Εκτιμούμε τη φιλοξενία περίπου 4 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία και συμφωνούμε ότι η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής θα συνεχιστεί. Καλούμε την Κομισιόν να υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, καθώς και στην Ιορδανία, στον Λίβανο και σε άλλα μέρη της περιοχής.
Όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ που περιλαμβάνει όλες τις μεταναστευτικές οδούς, θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία με την Τουρκία, ιδίως σε τομείς όπως η προστασία των συνόρων, η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο στην Τουρκία , σύμφωνα με τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, που εφαρμόζεται χωρίς διακρίσεις.
Υπενθυμίζουμε τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑΗΕ (ιδίως 550, 789, 1251). Προσβλέπουμε στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμμετάσχει ως παρατηρητής και θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας έναν εκπρόσωπο στην αποστολή καλής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών.
Το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα παραμένουν βασικό μέλημα. Η στόχευση πολιτικών κομμάτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλες πρόσφατες αποφάσεις αντιπροσωπεύουν μεγάλα εμπόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έρχονται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας για σεβασμό της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων των γυναικών. Ο διάλογος για τέτοια θέματα παραμένει αναπόσπαστο μέρος της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας.
Σύμφωνα με το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Τουρκίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο περιβάλλον τους, αναμένουμε από την Τουρκία και όλους τους παράγοντες να συμβάλουν θετικά στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων όπως η Λιβύη, η Συρία, ο Νότιος Καύκασος​​και θα παραμείνουν σε εγρήγορση σε αυτό το θέμα.
Καλούμε τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει στις εργασίες της Πολυμερούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και να αναζητήσουμε μια συντονισμένη προσέγγιση με τους εταίρους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα αυτό κατά τη σύνοδό του τον Ιούνιο.
Sinodos.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης