(upd9) Αν και το ΕΣΥ εξακολουθεί να παραμένει σε κόκκινο συναγερμό και να δίνει την ύστατη μάχη προκειμένου να διαχειριστεί όλους τους ασθενείς covid, η αντίστροφη μέτρηση για μια σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών και ένα προσεκτικό και ελεγχόμενο άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας έχει αρχίσει.
Σε αυτό αναμένεται να συμβάλλει τόσο η έλευση των self test στις αρχές Απριλίου όσο και η επιτάχυνση των εμβολιασμών αλλά και η βελτίωση του καιρού.
Πάντως, η κατάσταση στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα της Αττικής είναι εξαιρετικά δύσκολη, κάτι άλλωστε που μαρτυρούν οι 735 διασωληνωμένοι, οι 966 νέες εισαγωγές ασθενών που έγιναν το Σαββατοκύριακο και οι συνολικά 5.125 άνθρωποι που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η κατάσταση θα εξακολουθήσει να είναι ιδιαίτερα δύσκολη στο ΕΣΥ για τις επόμενες δύο εβδομάδες ενώ δεν λείπουν και τα εφιαλτικά σενάρια που κάνουν λόγο και για 1.000 διασωληνωμένους.
Παρόλο αυτά οι επιστήμονες εκτιμούν πως η κορύφωση του γ’ κύματος αναμένεται στις 8 Απριλίου και για αυτό προτείνουν το όποιο άνοιγμα να γίνει από τη Δευτέρα 12 Απριλίου και όχι από τις 5 Απριλίου, όπως θέλει τουλάχιστον ο εμπορικός κόσμος.
Υπό τα δεδομένα αυτά η κυβέρνηση αποφεύγει – και δικαίως μια και έχει διαψευστεί αρκετές φορές στο παρελθόν – να ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες, αν και πλέον είναι προφανές πως η αρχή είτε θα γίνει στις 5 είτε στις 12 Απριλίου, εκτός δραματικού απροόπτου.
Αρχικά θα ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία, και συγκεκριμένα γυμνάσια και λύκεια σε όλη την χώρα, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει από τα μέσα Απριλίου να ανοίξει και η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους.
Στο σκέλος των μετακινήσεων, εκτιμάται πως μαζί με το λιανεμπόριο, θα ανοίξουν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί θα εξετάσουν μεθαύριο Τετάρτη 31/3 όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, θα συνεκτιμήσουν την πορεία των εμβολιασμών και το μέτρο των self test και την ερχόμενη Παρασκευή 2/4 αναμένεται να καταθέσουν και τις οριστικές τους εισηγήσεις.
Αρχές Απριλίου τα self test στα φαρμακεία
Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να είναι στα φαρμακεία περίπου 10 εκατομμύρια self test, τα οποία θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες στα σπίτια τους, προκειμένου να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί και προασυμπτωματικοί ασθενείς με κορωνοϊό.
Πρόκειται για αυτοδιαγνωστικά τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές των rapid test, με ρινικό επίχρισμα ή δείγμα σιέλου.
Κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για δύο μήνες με την επίδειξη του ΑΜΚΑ ενώ για να αποφευχθούν οι συνωστισμοί και η ταλαιπωρία για τους ηλικιωμένους, συζητείται να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών, καθώς αποτελούν την εργασιακά ενεργή ομάδα του πληθυσμού.
Η διενέργεια του τεστ θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού, του λιανεμπορίου, της εστίασης, της ακτοπλοΐας - ναυτιλίας, της μεταποίησης, τις μεγάλες επιχειρήσεις, και τα δικαστήρια.
Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου οι πολίτες θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.
Γώγος: Πιθανότατα και την Πέμπτη 1 Απριλίου οι αποφάσεις για άρση μέτρων
Την θέση πως είναι πιθανόν ακόμα και την Πέμπτη 1 Απριλίου να ληφθούν κάποιες αποφάσεις για τη σταδιακή χαλάρωση περιορισμών διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος.
«Δεν έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα, θέλουμε αποφόρτιση του συστήματος για να είμαστε ασφαλείς.
Στο ΕΣΥ, που ευτυχώς υπάρχει σταθεροποίηση, αν και υπάρχει πίεση» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Γώγος, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνέχεια αναφέροντας κυρίως τον καλό καιρό, τη δυνατότητα για περισσότερα τεστ και τον εμβολιασμό.
Ο κ.Γώγος παραδέχθηκε ότι συζητείται το θέμα της απελευθέρωσης της κινητικότητας και τόνισε πως αν και υπάρχει κόπωση από όλους στην τήρηση των μέτρων, «θα ήταν όλα καλύτερα αν τα τηρούσαμε».
Όσον αφορά στα επόμενα βήματα, για την άρση των μέτρων, είπε πως την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή που θα μελετήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την κατάσταση στα νοσοκομεία της επικράτειας.
«Αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή ή ακόμα και την Πέμπτη, αν θέλουμε να προλάβουμε κάποια πράγματα» ανέφερε ο κ.Γώγος.
Σαρηγιάννης: Στις 8 με 9 Απριλίου η κορύφωση του γ’ κύματος της επιδημίας
Στις 8 με 9 Απριλίου αναμένεται η κορύφωση του γ’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, ο οποίος τόνισε ότι μετά θα αρχίσει και η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης είπε ότι με βάση τα μοντέλα, θα μπορούσαν να ανοίξουν τα λύκεια στις 5 Απριλίου αλλά όχι και το λιανεμπόριο, το οποίο, όπως είπε, θα μπορούσε να ακολουθήσει στις 12 Απριλίου με τη δυνατότητα να μπαίνουν μέσα στα καταστήματα οι πελάτες.
Όσον αφορά την εστίαση, είπε ότι ίσως το Πάσχα θα μπορούσε να ανοίξει ενώ απέρριψε την δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό.
Ερωτώμενος για τον αριθμό των διασωληνωμένων, ο κ.Σαρηγιάννης εκτίμησε πως δεν θα φτάσουμε στο εφιαλτικό σενάριο των 1.000 διασωληνωμένων, τονίζοντας πως ίσως φτάσουμε τους 890 και πως μια αυξητική τάση θα υπάρχει μέχρι τις 18 Απριλίου.
Παράλληλα, δήλωσε πως υπάρχει σενάριο και για 4ο κύμα γι αυτό και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί ενώ για τα self test σημείωσε πως ακόμα και άσχημα να χρησιμοποιηθούν έχουν μεγάλη δυναμική να βοηθήσουν σημαντικά για την αναχαίτιση της διασποράς.
Εξαδάκτυλος: Καμία χαλάρωση μέτρων και περιορισμών πριν τις 12 Απριλίου
Τη θέση ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων πριν τις 12 Απριλίου διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Είναι δύσκολες οι επόμενες 10 μέρες.
Αν επιβαρύνουμε την επιδημιολογική κατάσταση, θα υπονομεύσουμε τις δραστηριότητες του καλοκαιριού.
Ακόμα δεν είδαμε την επιπέδωση και την σταθεροποίηση που θέλουμε.
Να μην υπάρξει καμία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έως τις 12 Απριλίου» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος χαρακτήρισε επικίνδυνο τυχόν άνοιγμα των δραστηριοτήτων νωρίτερα.
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη, ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα «στις δραστηριότητες που φέρνουν εισόδημα στο σπίτι» προκρίνοντας την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, από αυτή των σχολείων.
«Για τα σχολεία υπάρχει ένα υποκατάστατο ανεπαρκές, ενώ για την κλειστή επιχείρηση δεν υπάρχει υποκατάστατο» ανέφερε ο κ.Εξαδάκτυλος, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει δραστηριότητα που να είναι απολύτως ασφαλής.
Παγώνη: Το 70% των ασθενών στα νοσοκομεία είναι νέοι άνθρωποι
Τη θέση πως «οι ασθενείς που έχουμε αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, στο 70% είναι νέοι άνθρωποι» διατύπωσε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη υποστήριξε πως «είναι τραγικό να βλέπουμε ανθρώπους ηλικιών 35-50 , χωρίς υποκείμενα νοσήματα, να διασωληνώνονται», επισημαίνοντας πως βλέπουμε ανθρώπους να μην τηρούν τις αποστάσεις και να μην φορούν μάσκες.
«Το παραπάνω δεν οφείλεται μόνο στην μη τήρηση των μέτρων αλλά σχετίζεται και με τις μεταλλάξεις του ιού καθώς αυτός παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα, της τάξης του 40-60% σε νεαρές ηλικίες» είπε η κα.Παγώνης, τονίζοντας ότι «μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει πάνω από 73 εισαγωγές σε απλές κλίνες στο νοσοκομείο Γεννηματάς, που εφημέρευε ενώ έγιναν 15 εισαγωγές σε κλίνες ΜΕΘ».
Πάντως, η κα.Παγώνη τάχθηκε υπέρ του να ανοίξουν εστίαση, καταστήματα και σχολεία, τονίζοντας πως αφενός οι μαθητές της Γ Λυκείου πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία δεδομένου ότι θα δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις κι αφετέρου τα παιδιά του Δημοτικού είναι ιδιαιτέρως πιεσμένα.
Αναφερόμενη δε ειδικά στο ζήτημα του ανοίγματος της εστίασης επεσήμανε πως είναι προτιμότερο να ανοίξει σε εξωτερικούς χώρους παρά ο κόσμος να συναντιέται σε σπίτια.
ΕΟΔΥ: 1.449 κρούσματα στις 28/3 – 735 διασωληνωμένοι και 54 νεκροί
Ρεκόρ διασωληνωμένων με 735 άτομα να βρίσκονται στις ΜΕΘ καταγράφουν σήμερα (28/3) τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ με τα νέα κρούσματα να ανέρχονται σε 1.449 και τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 254.031 ενώ 54 άτομα κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 7.880.
Από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν τα 11 ήταν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.605 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη:
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 735 64.4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 82.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.664 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 422 (ημερήσια μεταβολή +13.75%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 438 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως103 έτη).
Στο κόκκινο Αττική – Θεσσαλονίκη
Αθήνα και Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να διατηρούν τα σκήπτρα στα κρούσματα του κορωνοϊού, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΕΟΔΥ στις 28 Μαρτίου.
Η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας με 607 από τα συνολικά 1.449 κρούσματα, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Οι ανοδικές τάσεις επιβεβαιώνονται στη Θεσσαλονίκη με 230 κρούσματα.
Διψήφιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφουν οι εξής περιοχές: Αργολίδα 12, Αρκαδία 11, Αχαΐα 54, Βοιωτία 13, Γρεβενά 11, Εύβοια 16, Ηλεία 20, Ημαθία 12, Ηράκλειο 15, Ιωάννινα 30, Καρδίτσα 16, Κιλκίς 20, Κοζάνη 36, Κορινθία 20, Λάρισα 89, Μαγνησία 17, Πέλλα 14, Σέρρες 15, Φθιώτιδα 12, Χανιά 11.
Σχόλια αναγνωστών