(upd9) Τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων 48 ωρών (σήμερα Τρίτη 30/3 και αύριο Τετάρτη 31/3) είναι εκείνα που θα καθορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το εάν από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου θα ανοίξουν κάποιοι ακόμα τομείς της οικονομίας.
Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνέρχεται αύριο Τετάρτη 31/3 προκειμένου να εξετάσει όλα τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας και να αποφασίσει για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, τη στιγμή πάντως που πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως εάν η Ελλάδα ανοίξει πρόωρα, κινδυνεύει να γίνει Πορτογαλία.
Το ΕΣΥ εξακολουθεί να δοκιμάζεται, καθώς στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 5.150 ασθενείς με covid, εκ των οποίων οι 1.232 βρίσκονται σε ΜΕΘ και οι 738 είναι διασωληνωμένοι ενώ η Αττική παραμένει η μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων, μια και εξακολουθεί να καταγράφει πάνω από τα μισά κρούσματα που αναφέρονται καθημερινά σε όλη την χώρα.
Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι και στην Αττική διαφαίνεται μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων – με εξαίρεση τα βόρεια προάστια και τη Δυτική Αττική -, γεγονός που θα μπορούσε να επιτρέψει μια ελεγχόμενη άρση των περιορισμών.
Σε αυτό το πλαίσιο, και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, είναι πολύ πιθανό από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις στην Αττική και από τη Δευτέρα 5 Απριλίου να ανοίξει το λιανεμπόριο, με την αρχή να γίνεται με τα μικρά καταστήματα.
Εφόσον αποφασιστεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, μένει να διευκρινιστεί εάν οι καταναλωτές θα κάνουν τις αγορές τους με τη μέθοδο του click away ή αν θα μπορούν να μπαίνουν μέσα στα καταστήματα στέλνοντας μήνυμα στο 13032 έχοντας στη διάθεση τους τρεις ώρες.
Το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5/4 θα σημάνει πως τα σχολεία, πρώτα τα γυμνάσια και τα λύκεια, θα ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα στις 12 Απριλίου, χωρίς να αποκλείεται να γίνει και νωρίτερα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχουν ήδη διαθέσιμα στα φαρμακεία τα self test.
Με διαφορά μίας ή και δύο εβδομάδων αναμένεται και το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων ενώ εντός του τρίτου 10ημέρου του Απριλίου αναμένεται και το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.
Όλα αυτά βέβαια εξακολουθούν να αποτελούν σενάρια, η υλοποίηση των οποίων θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την εξέλιξη της επιδημίας.
Παυλάκης: Αν ανοίξουμε τώρα, η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει Πορτογαλία
Την θέση πως αν ανοίξουμε τώρα δραστηριότητες, η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει Πορτογαλία διατύπωσε ο ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος υποστήριξε πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να τριπλασιαστούν τα κρούσματα αν υπάρξει πρόωρο άνοιγμα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παυλάκης υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να φανεί πρώτα αν το επιδημικό κύμα αρχίζει να χαμηλώνει και τότε σταδιακά να αρχίσει μια αποσυμπίεση.
«Τα μέτρα που υπάρχουν αυτή την στιγμή δουλεύουν.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Πορτογαλία αν ανοίξει απρόσεχτα.
Στην Πορτογαλία άνοιξαν μια βδομάδα παραπάνω από την Ελλάδα και είχαν φοβερό επιδημικό κύμα με αποτέλεσμα να τραβήξουν μεγάλο κύμα που είδαν και έπαθαν να το κατεβάσουν.
Η Ελλάδα κινδυνεύει να πάθει το ίδιο» ανέφερε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος πάντως σημείωσε πως μπορούν να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Πάντως, υπογράμμισε πως το τρίτο κύμα στην Ελλάδα έχει κρατηθεί πολύ χαμηλά.
Εξαδάκτυλος: Η πανδημία δεν κάμπτεται – Τρομερή η πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική
Τη θέση πως η πανδημία δεν κάμπτεται καθώς και ότι υπάρχει τρομερή πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Α. Εξαδάκτυλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Εξαδάκτυλος, υποστήριξε ότι η κατάσταση αρχίζει να πιέζεται και στη Θεσσαλονίκη και στη Δυτική Μακεδονία.
Ο κ.Εξαδάκτυλος είπε πως εάν τα στοιχεία δείξουν ότι το επόμενο βήμα είναι επικίνδυνο, τότε σκοπεύει να εκφράσει τις αντιρρήσεις του σχετικά με το άνοιγμα δραστηριοτήτων στην επιτροπή των ειδικών.
Όπως είπε, μέχρι στιγμής ούτε συμφωνεί αλλά ούτε και διαφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς τα υπάρχοντα στοιχεία δεν επαρκούν για την εξαγωγή συγκεκριμένου συμπεράσματος.
«Θα πρέπει να υπάρξει σταθεροποίηση κατ΄ελάχιστο στην Αττική.
Υπάρχουν δείγματα πως η κατάσταση τείνει ως προς αυτό» είπε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος τόνισε πως θα πει όχι στο άνοιγμα εάν τα στοιχεία δεν είναι ασφαλή.
«Δεν θα συγχωρεθούν λάθη σε αυτή τη φάση» τόνισε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος εκτίμησε πως η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων είναι πιο δύσκολη από αυτή για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.
Καπραβέλος: Δεν έχει γίνει ακόμα έκρηξη κρουσμάτων στην Αθήνα, όπως στη Θεσσαλονίκη
Την εκτίμηση πως «δεν έχει γίνει ακόμα έκρηξη κρουσμάτων στην Αθήνα, όπως στη Θεσσαλονίκη» διατύπωσε ο διευθυντής Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος, κάνοντας για λόγο για «ηφαίστειο που βράζει» αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα στην Αττική.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Καπραβέλος υποστήριξε ότι έως τα τέλη Απριλίου η Αθήνα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ οποιοδήποτε άνοιγμα δραστηριότητας.
Όπως είπε, ήταν λάθος η στρατηγική «να κυνηγήσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι το κρούσμα».
«Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς.
Μια λάθος τακτική θα οδηγήσει σε έκρηξη του ηφαιστείου» υποστήριξε ο κ.Καπραβέλος, αναφέροντας ότι κάποια μέτρα, που αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά, μπορούν να αρθούν, ωστόσο πρέπει να υπάρχει εγρήγορση.
Σε ό,τι αφορά τα self tests, υπογράμμισε πως πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά.
«Το ζήτημα είναι το πώς θα γίνει η διαχείριση των κρουσμάτων» ανέφερε ο κ.Καπραβέλος, εξηγώντας πως με τη μαζική χρήση των self tests, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να φθάσει στις 15.000
Παράλληλα, σημείωσε πως αν κάποιος δεν κάνει σωστά το self test, μπορεί να προκύψει αποτέλεσμα που θα είναι ψευδώς αρνητικό.
Τζανάκης: Επιπεδώνεται η επιδημιολογική καμπύλη – Ναι σε άνοιγμα λιανεμπορίου και Γ’ Λυκείου
Την εκτίμηση ότι η επιδημιολογική καμπύλη επιπεδώνεται διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου και μόνο των Λυκείων, ειδικά της 3ης Λυκείου.
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης είπε πως τα σχολεία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν στην πανδημία.
«Σύμφωνα με τις δικές μας αναλύσεις στην Ιατρική Σχολή, έως τις 10 – 15 Απριλίου θα έχουμε 2.000, 2.000 και κάτι κρούσματα ή λίγο παρακάτω από 2.000.
1.000 με 2.200 από τις 20 Απριλίου, και ύστερα θα αρχίσουμε να «παίζουμε» με κυλιόμενους μέσους όρους κάτω από 2.000.
Το Δεκέμβριο ανοίξαμε με 1.500 – 1.600 κρούσματα, 29 Δεκεμβρίου, παραμονές Πρωτοχρονιάς, είχαμε 1.910 κρούσματα» τόνισε ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας πως η αποκλιμάκωση μπορεί να διαρκέσει από 7 έως και 10 ημέρες.
Αποκλιμάκωση στην Αττική
«Το ευχάριστο όμως είναι ότι επιπεδώνεται η καμπύλη.
Αυτό φάνηκε και από την ανάλυσή μας στην Αττική η οποία είναι ο τροχιοδείκτης της πανδημίας , και φαίνεται, με λιγοστές εξαιρέσεις των περιφερειακών ενοτήτων της Δυτικής Αττικής και των Βορείων Προαστίων, ότι έχει μπει σε ύφεση και αποκλιμάκωση.
Η Αττική δίνει τον τόνο στην πανδημία, κι αν αποκλιμακωθεί η Αττική θα δούμε πάρα πολύ γρήγορα αποκλιμάκωση των νέων διαγνώσεων» είπε ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας πως «το να ανοίξουμε με 2.000 – 2.500 κρούσματα βεβαίως έχει ρίσκο στις επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές».
«Πρέπει να ανοίξουμε με τη μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια, με αυστηρότατα πρωτόκολλα και testing.
Οι εμβολιασθέντες των 60 ετών και άνω μπορούν να πάνε στον προορισμό τους, έχουν μικρή πιθανότητα να νοσήσουν, μικρή πιθανότητα ιοφορίας και να μεταδώσουν» σημείωσε.
Τι προτείνει για λιανεμπόριο, σχολεία
Σχετικά με το λιανεμπόριο ο κ.Τζανάκης είπε ότι θα πρέπει να ανοίξει με αυστηρά πρωτόκολλα.
«Στις κόκκινες περιοχές πρέπει να κινηθούμε με πολύ προσεχτικότερο βηματισμό, να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες στην αρχή σημαντικές, πχ τα συνοικιακά καταστήματα του λιανεμπορίου.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μεταδίδουν περισσότερο, και όχι τα σούπερ μάρκετ.
Θα διεύρυνα το ωράριο των σούπερ μάρκετ και τις Κυριακές και ίσως έως τις 22:00 το βράδυ.
Τα σχολεία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν στην πανδημία, η δομή των σχολείων στην Ελλάδα δεν επιτρέπει να αραιώσουμε τα παιδιά στις τάξεις και δεν έχουμε και τα καλύτερα κτιριακά συγκροτήματα για αερισμό των αιθουσών.
Θα πρότεινα υβριδική λειτουργία των σχολείων στις περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο δηλαδή μερικά μαθήματα εξ αποστάσεως και μερικά μαθήματα στην τάξη εκ περιτροπής και στις κόκκινες περιοχές προς στιγμήν τα σχολεία μπορούν να περιμένουν.
Η δουλειά τους έως ένα βαθμό γίνεται.
Θα έβλεπα την 3η Λυκείου ή μόνο το Λύκειο να επιστρέφει στα σχολεία» υπογράμμισε ο κ.Τζανάκης.
Σε Αττική και Θεσσαλονίκη το 60% των κρουσμάτων παρά τα λίγα τεστ
Σε επίπεδα παρόμοια με αυτά της προηγούμενης Δευτέρας κινούνται οι αριθμοί της πανδημίας χθες 29/3, με τα 1.724 νέα κρούσματα και τους 65 θανάτους ασθενών που ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ να βρίσκονται πολύ κοντά στα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας (1.707 κρούσματα και 69 θάνατοι αντίστοιχα).
Τα δεδομένα αυτά, όμως, προκύπτουν από τον παραδοσιακά χαμηλό αριθμό διαγνωστικών ελέγχων της Δευτέρας, οι οποίοι δεν ξεπέρασαν τους 16.000 (6.724 μοριακοί και 8.883 rapid).
Η Αττική κρατάει σταθερά την πρωτιά των νέων διαγνώσεων με σύνολο 773, εκ των οποίων 178 στο κέντρο της Αθήνας, 161 στον Πειραιά, 136 στον Δυτικό και 102 στο Νότιο τομέα του λεκανοπεδίου, ενώ σε διψήφιους αριθμούς κινούνται τα βόρεια και νότια προάστια με 93 και 99 κρούσματα αντίστοιχα.
Τα νησιά της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας περιορίζονται ευτυχώς στις 6 νέες διαγνώσεις.
Την ίδια στιγμή, ανησυχητική είναι η τάση που καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη, όπου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου παρατηρήθηκαν εικόνες έντονου συνωστισμού, με αποτέλεσμα σήμερα να σημειώνονται 241 νέες λοιμώξεις, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 130 της προηγούμενης Δευτέρας.
Επίσης, από τον σημερινό επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ ξεχωρίζουν, η Αχαΐα με 80 νέα κρούσματα, η Λάρισα με 58, η Κοζάνη με 44, το Ηράκλειο και η Καρδίτσα με 29, η Κορινθία με 24, η Πέλλα με 23 και τα Χανιά με 20.
Διπλασιάστηκαν σε 2 εβδομάδες οι διασωληνωμένοι 18-39 ετών
Τη μεγάλη διαφορά στη χθεσινή 29/3 εικόνα της επιδημίας, ωστόσο, κάνει ο αριθμός-ρεκόρ των διασωληνωμένων (738) οι οποίοι κατακλύζουν τα νοσοκομεία της επικράτειας, φέρνοντας στα όριά του το EΣΥ.
Το σημαντικότερο στοιχείο, μάλιστα, είναι ότι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ βρίσκονται 17 άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών, ενώ στις 15 Μαρτίου περιορίζονταν στους 9.
Ταυτόχρονα, αύξηση παρατηρήθηκε και στους διασωληνωμένους ασθενείς ηλικίας 40-64 ετών (από 199 πριν δυο εβδομάδες έφτασαν τους 263), γεγονός που καταδεικνύει ότι οι παραγωγικές ηλικίες αποτελούν πλέον σταθερό κομμάτι των ανθρώπων που νοσούν βαρύτατα από την COVID-19.
Επιπλέον, μέσα στο Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν 966 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, στις οποίες προστέθηκαν άλλες 456 το τελευταίο 24ωρο, με τις εφιαλτικές προβλέψεις των ειδικών να κάνουν λόγο για έως και 1.000 διασωληνωμένους μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.
Αισιοδοξία από τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό
Στην αντίπερα όχθη, θετική είναι η πρώτη αποτίμηση του εμβολιασμού ατόμων μεγάλης ηλικίας, όπως την χαρακτήρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου κατά την σημερινή ενημέρωση, τονίζοντας πως «με τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων δεν έχουμε άτομα αυτής της ηλικίας στις ΜΕΘ, που γνωρίζουμε πως ήταν υπεύθυνα για την υψηλή θνησιμότητα του πρώτου κύματος, αλλά και για την κατάληψη των κλινών ΜΕΘ για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Η ίδια εικόνα προκύπτει και από τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό, τα οποία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κύριος Μάριος Θεμιστοκλέους έχουν ήδη εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό:
Το 75% των ανθρώπων 75-79 ετών
Το 64% των ανθρώπων 80-84 ετών
Το 60% των ανθρώπων 85 και άνω
Το 55% των ανθρώπων 60-64 ετών και
Το 51% των ανθρώπων 70-74 ετών, για τους οποίους η πλατφόρμα άνοιξε την Παρασκευή 26/3 και τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί ξεπερνούν ήδη τα 230.000.
Στις 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους ανθρώπους 65 - 69 ετών.
Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι όταν οι πολίτες κλείνουν το ραντεβού τους, θα μπορούν να επιλέξουν να μπουν σε λίστα αναμονής και εάν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις τότε θα μπορούν να εμβολιαστούν νωρίτερα, λαμβάνοντας σχετικό SMS.
Σε περίπτωση που υπάρχουν αδιάθετες δόσεις πέρα από τη λίστα αναμονής, αυτές θα πηγαίνουν στα σώματα ασφαλείας και σε εκπαιδευτικούς.
Μέχρι στιγμής, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται στο 10,14%, με 1.065.000 συμπολίτες μας να έχουν ήδη λάβει μία δόση εμβολίου, ενώ 565.000 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.
Από 1η Απριλίου τα εν λειτουργία εμβολιαστικά κέντρα στην επικράτεια θα ξεπεράσουν τα 1.000, ενώ μέσα στον ερχόμενο μήνα αναμένεται οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν το 1,5 εκατομμύριο με σκευάσματα των Pfizer (1,1 εκ. δόσεις), Astrazeneca (450.00 δόσεις), Moderna (100.000 δόσεις) και Johnson&Johnson (70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο).
Τι ισχύει για το εμβόλιο της Astrazeneca και τις αλλεργίες
Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας τόσο για το εμβόλιο της Astrazeneca όσο και για τα φαινόμενα φόβου από πλευράς πολιτών και δισταγμού από πλευράς γιατρών για τον εμβολιασμό ατόμων με αλλεργίες.
Όσον αφορά στο πρώτο ζήτημα, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EΜΑ) έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης του εμβολιασμού, ξεκαθαρίζοντας πως τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες.
Παράλληλα όμως συνεχίζεται η ενδελεχής έρευνα για την ύπαρξη αιτιώδους συσχέτισης του εμβολίου με το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο θρομβώσεων και θρομβοπενίας, με 28 περιπτώσεις σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων.
Όσο για τις αλλεργίες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ξεκαθάρισε πως η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός είναι η εκδήλωση σοβαρής αναφυλαξίας και ότι οι κοινές αλλεργίες δεν αντενδείκνυνται για τον εμβολιασμό.
Αρχές Απριλίου τα self test στα φαρμακεία
Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να είναι στα φαρμακεία περίπου 10 εκατομμύρια self test, τα οποία θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες στα σπίτια τους, προκειμένου να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί και προασυμπτωματικοί ασθενείς με κορωνοϊό.
Πρόκειται για αυτοδιαγνωστικά τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές των rapid test, με ρινικό επίχρισμα ή δείγμα σιέλου.
Κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για δύο μήνες με την επίδειξη του ΑΜΚΑ ενώ για να αποφευχθούν οι συνωστισμοί και η ταλαιπωρία για τους ηλικιωμένους, συζητείται να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών, καθώς αποτελούν την εργασιακά ενεργή ομάδα του πληθυσμού.
Η διενέργεια του τεστ θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού, του λιανεμπορίου, της εστίασης, της ακτοπλοΐας - ναυτιλίας, της μεταποίησης, τις μεγάλες επιχειρήσεις, και τα δικαστήρια.
Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου οι πολίτες θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.
Στους 7.945 οι θάνατοι από κορωνοϊό
Στους 7.945 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 29/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.724, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 255.755 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 51,5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.162 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 65, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.945 θάνατοι.
Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 738 (63,6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 82,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.677 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 456 (ημερήσια μεταβολή +8,06%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 447 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).
Σχόλια αναγνωστών