Τι νεότερο μάθαμε…από τα διαδραματιζόμενα περί την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς;
Ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που κατέχει το 61,35% και κατέστη βασικός μέτοχος πλειοψηφίας λόγω της μετατροπής του Cocos 2,040 δισεκ. σε μετοχές ότι σχεδιάζει να υποχωρήσει κάτω από 33% δηλαδή την καταστατική μειοψηφία.
Μάλιστα ο πρόεδρος του Ταμείου ο Βερύκιος, ανέφερε ότι υπάρχουν και εισηγήσεις να υποχωρήσει το ΤΧΣ και χαμηλότερα δηλαδή στο 26%, στο 20%....στο τέλος θα μας πουν ότι η μη συμμετοχή είναι προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.
Πρωτίστως να τονιστεί ως bankingnews – για να μην υπάρχουν παρερμηνείες – και για να μην κατηγορηθούμε ότι ρέπουμε προς αλλότριες ιδέες – ότι η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς πρέπει να επιτύχει και θα επιτύχει… όπως έχουμε διεξοδικά αναφέρει λόγω της μεγάλης συμμετοχής των ξένων στην ιδιωτική τοποθέτηση… θα υπάρξει μεγάλη υπερκάλυψη 7 με 8 ή και 10 φορές ως προς την συμμετοχή των ξένων.
Ο Βερύκιος ως Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εάν δεν είχε την έγκριση του ελληνικού δημοσίου δεν θα ελάμβανε τέτοιες θέσεις, οπότε προφανώς έχει την πλήρη κάλυψη του ελληνικού κράτους, δηλαδή της ελληνικής κυβέρνησης.
Τι μας λέει το ΤΧΣ και κατ΄ ουσία το ελληνικό δημόσιο;
Αυτό που οι άλλοι το βλέπουν ως μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, που είναι όντως μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, το ΤΧΣ εγκαταλείπει την δυνατότητα να κερδίσει, άρα το κράτος, η κυβέρνηση εγκαταλείπει την προσπάθεια να κερδίσει προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.
Το ελληνικό δημόσιο υποστηρίζει ότι θα χάσω και αυτή η ζημία θα είναι όφελος για το ελληνικό δημόσιο.
Ας δούμε ορισμένα νέα στοιχεία
Από πότε η αύξηση κεφαλαίου έγινε αναγκαία;
Μέχρι λίγους μήνες πριν όποιος ανέφερε ότι η Πειραιώς χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου επικρινόταν.
Το bankingnews σε αλλεπάλληλα ρεπορτάζ ανέφερε την αναγκαιότητα μεγάλης αύξησης κεφαλαίου 3-4 δισεκ. ευρώ.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ως Τράπεζα της Ελλάδος έως πρότινος μας ανέφερε ότι οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά επαρκείς.
Ο Χρήστος Σταικούρας ως υπουργός Οικονομικών μας ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια.
(βλέπε δηλώσεις μέσα και τέλη του 2020).
Ξαφνικά η αύξηση κεφαλαίου 1,2 δισεκ. ευρώ της Πειραιώς κατέστη αναγκαία.
Δηλαδή πριν 4,5 μήνες δεν ήξερε π.χ. η ΤτΕ ότι η Πειραιώς έχει 24-22 δισεκ. NPEs και δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις μη επαρκή σε σχέση με τις άλλες τράπεζες και θα χρειαστεί να δαπανήσει σχεδόν 5 δισεκ. κεφάλαια;
Μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι πριν 4,5 μήνες η ΤτΕ ανέφερε ότι δεν απαιτούνται αυξήσεις και ξαφνικά, η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς έγινε αναγκαία.
Γιατί οι ξένοι συνωστίζονται στην πόρτα της εισόδου και το ΤΧΣ τρέχει στην πόρτα της εξόδου
Προκαλεί μεγάλη εντύπωση γιατί αυτό που βλέπουν οι ξένοι επενδυτές που στην κυριολεξία συνωστίζονται στην πόρτα της εισόδου της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος με 61,35% να αγωνιά για το πότε θα φύγει τρέχοντας… από την Πειραιώς.
Ας δούμε ορισμένα δεδομένα και ας βγουν ορισμένα συμπεράσματα.
Η Πειραιώς θα έχει αποτίμηση από 357 εκατ σήμερα και μετά την αύξηση 1,2 δισεκ. υποθέτουμε ότι θα έχει 1,3 δισεκ. λαμβάνουμε υπόψη ότι η τρέχουσα αξία θα μειωθεί περαιτέρω.
Άρα γ χρηματιστηριακή αξία θα είναι 1,3 δισεκ. και τα κεφάλαια της τράπεζας μετά την εξυγίανση θα είναι 4,5 δισεκ.
Όλα αυτά μας δίνουν μια αποτίμηση P/BV ή τιμή προς λογιστική αξία 1,3 δισεκ. διά 4,5 δισεκ. δηλαδή 0,28 από 0,06 σήμερα (το σήμερα όμως δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες γιατί κεφάλαια θα προστεθούν, κεφάλαια θα αφαιρεθούν και NPEs θα μειωθούν).
Υποθέτουμε ότι η Πειραιώς επιταχύνοντας την εξυγίανση της θα έχει αξία P/BV 0,40 ή 0,45 όπερ σημαίνει χρηματιστηριακή αξία άπαξ και ξέρουμε το BV στα 4,5 δισεκ…. περίπου 2 δισεκ. ευρώ.
Παίρνουμε ως παραδοχή ότι η Πειραιώς θα αξίζει 0,45 P/BV σε βάθος κάποιων μηνών.
Παραδοχή πρώτη – ΤΧΣ με ποσοστό 32%
Το ΤΧΣ υποθέτουμε ότι θα συμμετάσχει σε μια αύξηση κεφαλαίου 1,2 δισεκ, με ποσοστό τέτοιο που θα κατέχει 32% της Πειραιώς οριακά κάτω από την καταστατική μειοψηφία.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι θα εισφέρει στην αύξηση των 1,2 δισεκ. περί τα 360 εκατ που αναλογούν στο 30% και 2% που θα κατέχει από τις παλαιές μετοχές – δηλαδή τις σημερινές –
Η Πειραιώς λοιπόν υποθέτουμε ότι για τα 1,2 δισεκ. ευρώ εκδίδει με τιμή έκδοσης 1 ευρώ συνολικά 1,2 δισεκ. νέες μετοχές και 50,3 εκατ παλαιές μετοχές που θα έχει μετά τα reverse split (οι 831 εκατ μετοχές της Πειραιώς θα μειωθούν σε 50,3 εκατ μετοχές).
Συνολικό άθροισμα 1,25 δισεκ. μετοχές.
Το ΤΧΣ κατείχε πριν την αύξηση 61,35% και αυτό το ποσοστό αναλογούσε πριν καιρό περίπου σε χρηματιστηριακή αξία 500 εκατ.
(ακόμη δεν έχουμε αναφέρει ότι τα Cocos 2,040 δισεκ. που εισέφερε το ΤΧΣ έχουν σήμερα αξία μηδέν, όπως και τα 675 εκατ κεφάλαια που επίσης κατέβαλλε στην αύξηση κεφαλαίου του 2015 και ξεχνάμε επίσης τις παρελθούσες ανακεφαλαιοποιήσεις).
Το ΤΧΣ με στόχο 32% θα κατέχει 400 εκατ μετοχές σε σύνολο 1,25 δισεκ. μετοχών ή χρηματιστηριακή αξία αρχικά – με P/BV 0,28 – 440 εκατ ευρώ.
Υποθέτουμε ότι η Πειραιώς θα φθάσει P/BV 0,45 που σημαίνει 720 εκατ ευρώ χρηματιστηριακή αξία άρα το μέγιστο της αποτίμησης θα είναι 720 εκατ έχοντας επενδύσει 2,040 δισεκ. από Cocos, 675 εκατ από την αύξηση κεφαλαίου του 2015 και 360 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου του 2021.
Συμπεριλαμβάνουμε το Cocos επειδή – πολύ απλά – η Εθνική τράπεζα αποπλήρωσε 2 δισεκ. Cocos…
Παραδοχή δεύτερη – ΤΧΣ με ποσοστό 26%
Παίρνουμε ως δεύτερη παραδοχή ότι το ποσοστό του ΤΧΣ θα υποχωρήσει στο 26% - είπαμε το ΤΧΣ και το ελληνικό δημόσιο αγωνιούν να βρουν την πόρτα της εξόδου – στην τράπεζα Πειραιώς.
Το 26% ήταν το ποσοστό του ΤΧΣ στην Πειραιώς πριν την μετατροπή του Cocos των 2,040 δισεκ. σε μετοχές.
Με τις παραδοχές που χρησιμοποιήσαμε στο προηγούμενο παράδειγμα αλλά με 290 εκατ ευρώ συμμετοχή στην αύξηση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κατέχει 325 εκατ μετοχές.
Τα 325 εκατ μετοχές αρχικά θα έχουν αξία 330 εκατ ευρώ και δυνητικά θα φθάσουν στα 650 εκατ ευρώ άρα το μέγιστο της αποτίμησης θα είναι 650 εκατ έχοντας επενδύσει 2,040 δισεκ. από Cocos, 675 εκατ από την αύξηση κεφαλαίου του 2015 και 290 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου του 2021.
Συμπεριλαμβάνουμε το Cocos επειδή – πολύ απλά – η Εθνική τράπεζα αποπλήρωσε 2 δισεκ. Cocos…
Παραδοχή τρίτη – ΤΧΣ με ποσοστό 20%
Παίρνουμε ως 3η υπόθεση εργασίας ότι το ποσοστό του ΤΧΣ θα υποχωρήσει στο 20% - είπαμε το ΤΧΣ και το ελληνικό δημόσιο αγωνιούν να βρουν την πόρτα της εξόδου – στην τράπεζα Πειραιώς.
Με τις παραδοχές που χρησιμοποιήσαμε στο προηγούμενο παράδειγμα αλλά με 216 εκατ ευρώ συμμετοχή στην αύξηση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κατέχει 250 εκατ μετοχές.
Τα 250 εκατ μετοχές αρχικά θα έχουν αξία 270 εκατ ευρώ και δυνητικά θα φθάσουν στα 460-500 εκατ ευρώ άρα το μέγιστο της αποτίμησης θα είναι 500 εκατ έχοντας επενδύσει 2,040 δισεκ. από Cocos, 675 εκατ από την αύξηση κεφαλαίου του 2015 και 216 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου του 2021.
Συμπεριλαμβάνουμε το Cocos επειδή – πολύ απλά – η Εθνική τράπεζα αποπλήρωσε 2 δισεκ. Cocos…
Τι μας δείχνουν όλα αυτά;
Ο πρόεδρος του ΤΧΣ Βερύκιος προφανώς μιλώντας έχοντας το πράσινο φως της κυβέρνησης και του ελληνικού δημοσίου ότι… έλληνες πολίτες μην ανησυχείτε μπορώ να απομειώσω την περιουσία σας, μπορώ να τρέξω στην πόρτα της εξόδου από την Πειραιώς αντί να υπερασπιστώ το δημόσιο συμφέρον.
Επικαλούνται από ανοησία πολλοί – και σίγουρα άγνοια – ότι εάν το ΤΧΣ έχει καταστατική μειοψηφία δηλαδή το 33% θα αποθαρρυνθούν οι ξένοι επειδή θα ασκεί veto.
Δηλαδή η Πειραιώς το 2015 πως κατέφερε να συγκεντρώσει ιδιωτικά κεφάλαια εν μέσω πολύ χειρότερων όρων λόγω των απαράδεκτων capital controls και του επαπειλούμενου Grexit της αλήστου μνήμης εποχής ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά περί καταστατικής μειοψηφίας είναι αστεία και το ξέρουν ότι είναι αστεία αλλά απευθύνονται σε ανθρώπους που νομίζουν ότι δεν ξέρουν πως λειτουργούν οι αγορές.
Καμία διδασκαλία από τον Paulson του 2008 -2011 στις ΗΠΑ
Ο αμερικανός υπουργός Paulson στις ΗΠΑ κρατικοποίησε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες το 2008 και πούλησε το 2011 με εντυπωσιακά υψηλό κέρδος ενώ είχε επενδύσει 45 δισεκ. ευρώ.
Μόνο στην Ελλάδα η ζημία του εθνικού συμφέροντος θεωρείται επιτυχία και θεωρείται ιδιωτικοποίηση.
Η άποψη μας ήταν και είναι ότι το ΤΧΣ πρέπει να εξασκήσει σε μεγάλο βαθμό τα συμφέροντα του κατέχοντας ποσοστό π.χ. 40% - οι ιδιώτες θα πάρουν 60% της Πειραιώς – και ακολούθως να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης εξόδου του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο, για το πώς και πότε θα αποπεενδύσει το Ταμείο και σε ποιες τιμές από την Πειραιώς.
Είμαστε οπαδοί του μηδενισμού του ΤΧΣ στην Πειραιώς αλλά με τους καλύτερους όρους για το δημόσιο συμφέρον.
Δυστυχώς ούτε το ΤΧΣ, ούτε ο Βερύκιος και ούτε το σημερινό ελληνικό δημόσιο υπερασπίζονται το συμφέρον των ελλήνων.
Τα δάνεια που πήραμε από τον ESM και EFSF και τα διακρατικά δάνεια για τις τράπεζες είναι 44,5 δισεκ. και αυτά θα τα πληρώσουμε… το αντίκρισμα αυτών των δανείων των 44,5 δισεκ. είναι σήμερα 1,5 δισεκ. ευρώ… δηλαδή υποαξία μόνο 97% και αυτό ονομάζεται επιτυχία και διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
Μπράβο, συγχαρητήρια με άριστα το 100% παίρνετε 3% καθώς έχει χαθεί το 97%.
Για το ΤΧΣ τι να πούμε... καλοβολεμένοι δημόσιοι υπάλληλοι
Υποσημείωση αναγνώστη
Λάβαμε μια επιστολή από αναγνώστη για ένα ειδικό θέμα στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς και τα παράγωγα
Έχοντας κάνει τρεις καταγγελίες εγγράφως στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς για το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην τράπεζα Πειραιώς
Ζήτησα να πάρει θέση η τράπεζα Πειραιώς και να παρέμβει η επιτροπή κεφαλαιαγοράς στο θέμα των παραγώγων τα οποία παράγωγα διαδίδεται ότι δεν έχουν αξία όμως αυτό είναι λάθος κ δεν ισχύει κ αν ισχύσει είναι παράνομο
Τα παράγωγα έχουν αντιστοιχία σε μετοχές και πρέπει είτε να ολοκληρωθούν εκκαθαριστουν μια μέρα πριν την αύξηση κ έτσι να συμμετέχουν προνομιακα σε μετοχές στην αύξηση όπως κ οι μετοχές της σποτ αγοράς είτε να δοθούν μετρητα στην τιμή της μετοχής Πειραιώς οπότε να υπάρχει ταύτιση τιμής με την σποτ αγορά
Τώρα γίνεται ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι με δήθεν πληροφόρηση ότι παρανόμως δεν θα συμμετάσχουν τελικά στην αύξηση πράγμα που δεν έχει ανακοινωθεί πουθενά και δεν θα μπορούσε να ισχύσει κάτι τέτοιο γιατί είναι παράνομο και καταστρέφει την αγορά παραγώγων για πάντα αν θα ισχύσει κάτι τέτοιο.
Η ιστορία σε Ελλάδα κ εξωτερικό έχει διδάξει όπως κ με φολι φολι όπως κ με ανακεφαλοποιηση τραπεζών το 2015 ότι ουδέποτε τα παραγωγα χάνουν την αξία τους ή ουδέποτε δεν ταυτίζονται με την αξία της μετοχής στην spot αγορά
Μου κάνει εντύπωση ότι οι καταγγελίες μου έχουν πρωτοκολληθει αλλά δεν βλέπω εδώ κ επτά ημέρες αντανακλαστικά από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς και την τράπεζα Πειραιώς καταλήγει η επιστολή του αναγνώστη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών