Η Αίγυπτος κινείται προς την κατεύθυνση υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.
Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα, ο Ismail Emrah Karayel, συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις επί των συνομιλιών μεταξύ Άγκυρας – Καΐρου.
«Εκτός εξίσωσης η ΕΕ»
«Εάν υπογραφεί η συμφωνία οριοθέτησης Τουρκίας-Αιγύπτου, η ΕΕ θα βρεθεί εκτός της εξίσωσης.
Η Αίγυπτος πλησιάζει προς την υπογραφή.
Τότε η ΕΕ δεν θα μπορεί να προσεγγίσει την Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο Karayel.
Ανέφερε επίσης πως η ΕΕ και η Ελλάδα προσπαθούν να εδραιώσουν την ηγεμονία τους στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Αιγύπτου.
Συνεχίζονται οι επαφές με Αίγυπτο
«Επιπλέον, η θαλάσσια ζώνη που ισχυρίζεται η Ελλάδα πως είναι δική της και η οποία στην πραγματικότητα ανήκει στην Αίγυπτο, θα επιστρέψει στο Κάιρο.
Οι διπλωματικές επαφές με την Αίγυπτο συνεχίζονται.
Εάν το Κάιρο έχει την αντίληψη να προσεγγίσει τα πράγματα λογικά, θα διαπιστώσει ότι μια τέτοια συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για τα δικά της συμφέροντα.
Οι εν λόγω θαλάσσιες ζώνες έχουν επίσης σοβαρές ενεργειακές δυνατότητες.
Η Αίγυπτος πλησίασε λίγο πιο κοντά στην Τουρκία λόγω αυτού.
Ελπίζω να υπάρξει συμφωνία», κατέληξε ο Karayel.
Σημαντική η Αίγυπτος
Βολές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε τον Μάρτιο 2021 ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Ηulusi Akar, σε δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης της χώρας του.
«Παρά τις προσπάθειες για εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, τύχαμε αρνητικής υποδοχής, ενεργειών και, φυσικά, παρενοχλήσεων.
Η Ελλάδα δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας εποικοδομητικά.
Ως εκ τούτου, ο τρόπος που θα συμπεριφερθεί και συμπεριφέρεται η Αίγυπτος έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Ανατολική Μεσόγειο».
Σύμφωνα με τον Akar, «είναι πολύ σημαντικό να σέβεται η Αίγυπτος τη θαλάσσια δικαιοδοσία μας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι πρόσφατες εξελίξεις και η προσέγγισή μας με την Αίγυπτο είναι προς το συμφέρον τόσο των χωρών όσο και άλλων χωρών της περιοχής.
Επίσης, συνάδει με τους κοινούς πολιτιστικούς και ιστορικούς μας δεσμούς».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών