Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brookings-FT: Η συνταγή για την ανάκαμψη από τον κορωνοϊό είναι γνωστή… αλλά μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα την εφαρμόζουν, όχι η Ευρώπη

Brookings-FT: Η συνταγή για την ανάκαμψη από τον κορωνοϊό είναι γνωστή… αλλά μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα την εφαρμόζουν, όχι η Ευρώπη
Οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ηγούνται της παγκόσμιας ανάκαμψης
Η πιθανότητα μιας συντονισμένης παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού έχει μειωθεί καθώς η αργή διάθεση εμβολιασμού και ένα νέο κύμα μολύνσεων σε ορισμένες χώρες οδηγεί σε «απότομα αποκλίνουσες προοπτικές ανάπτυξης», σύμφωνα με αποκλειστική έρευνα του Brookings Institute για τους Financial Times.
Ο κύριος μοχλός οικονομικής επιτυχίας το 2021 είναι η ικανότητα ελέγχου του ιού, σύμφωνα με τον δείκτη παρακολούθησης Brookings-FT, ο οποίος προβλέπει ότι οι προηγμένες οικονομίες θα ξεπεράσουν τις αναδυόμενες αγορές σε ανάπτυξη, χρηματοοικονομικούς δείκτες και εμπιστοσύνη των επενδυτών τους επόμενους μήνες.

Εντάσεις μεταξύ των ηγετών

Οι δείκτες αυτοί έρχονται σε αντίθεση με την προσπάθεια των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών ενόψει των συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτήν την εβδομάδα.
Οι αποκλίνουσες οικονομικές προοπτικές θα προσθέσουν ένταση στις παγκόσμιες μάχες για την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων.
«Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει απότομα αποκλίνουσες προοπτικές ανάπτυξης σε διάφορες περιοχές, καθώς οι προοπτικές μιας ομοιόμορφης ταχείας επιστροφής από ένα θλιβερό 2020 έχουν γίνει θολές», δήλωσε ο καθηγητής Eswar Prasad του Brookings Institution.

Ο δείκτης παρακολούθησης Brookings-FT για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη (Tiger) συγκρίνει δείκτες πραγματικής δραστηριότητας, χρηματοπιστωτικών αγορών και εμπιστοσύνης με τους ιστορικούς μέσους όρους για την παγκόσμια οικονομία και για μεμονωμένες χώρες, καταγράφοντας το βαθμό στον οποίο τα δεδομένα κατά την τρέχουσα περίοδο είναι φυσιολογικά.

Μένουν πίσω οι αναδυόμενες οικονομίες

Σύμφωνα με τα τελευταία εξαμηνιαία στοιχεία, τα δεδομένα για τις αναδυόμενες οικονομίες παραμένουν πολύ χειρότερα από ό, τι ήταν συνηθισμένο από τον δείκτη, ενώ η απόδοση των προηγμένων οικονομιών βελτιώθηκε παράλληλα με την ανάκαμψη στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ και ο ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι οι φτωχότερες χώρες που επλήγησαν από τις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν μια κρίση χρέους, εκτός εάν ληφθούν πιο φιλόδοξα μέτρα από πολυμερείς οργανισμούς και τις πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου.

Η συνταγή της επιτυχίας

Ο Prasad είπε ότι η οικονομική επιτυχία εξαρτάται από τη σωστή εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών των χωρών.
"Η συνταγή για μια ισχυρή και ανθεκτική ανάκαμψη παραμένει η ίδια με εκείνη του περασμένου έτους - αποφασιστικά μέτρα για τον έλεγχο του ιού σε συνδυασμό με ισορροπημένα νομισματικά και φορολογικά κίνητρα, με έμφαση στις πολιτικές που υποστηρίζουν τη ζήτηση και βελτιώνουν την παραγωγικότητα", πρόσθεσε.

Ηγούνται οι ΗΠΑ και Κίνα

Οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ηγούνται της παγκόσμιας ανάκαμψης, όπως δείχνει ο δείκτης, αλλά με διαφορετικούς συνδυασμούς πολιτικής.
Η ανάπτυξη των ΗΠΑ δείχνει να είναι μεγαλύτερη, με την πρόβλεψη της παραγωγής να αναμένεται να φτάσει στα υψηλότερα προ-πανδημικά επίπεδα μετά και το νέο πακέτο Biden, το οποίο έδωσε σημαντική οικονομική δύναμη στα χέρια των περισσότερων αμερικανικών νοικοκυριών.
Η οικονομία της Κίνας παρέμεινε ανθεκτική με λίγες εκρήξεις κορωνοϊού και η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της σε μακροπρόθεσμες πολιτικές για την ενίσχυση της κατανάλωσης και του τομέα των υπηρεσιών.

Μένει πίσω η Ευρώπη

Ωστόσο, στην Ευρώπη και σε μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι αδύναμες και οι προβλέψεις του ΔΝΤ που πρόκειται να δημοσιευτούν αυτήν την εβδομάδα είναι πιθανό να δείξουν ότι η παραγωγή τους δεν αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα πριν από την πανδημία έως το 2022.
Η βιομηχανική παραγωγή και το εμπόριο διατηρήθηκαν σε καλά επίπεδα σε όλο τον κόσμο από τους πρώτους μήνες της πανδημίας πέρυσι, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στους κλάδους των υπηρεσιών που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, οι οποίοι εξακολουθούν να επηρεάζονται ευρέως από περιορισμούς για τον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας.

«Οι αναποφάσιστες πολιτικές επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στις πιο αδύναμες οικονομίες, αυξάνοντας τις οικονομικές πιέσεις», δήλωσε ο Prasad.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης