Μετά από 4 αναθεωρήσεις για την πορεία του ΑΕΠ το 2020, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν κατάφερε να εκτιμήσει επακριβώς την ύφεση η οποία τελικά διαμορφώθηκε στο -8,2% στην ελληνική οικονομία.
Η Τράπεζα της Ελλάδος απέτυχε να προβλέψει την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2020 και αυτό δεν οφείλεται μόνο στη μεγάλη αβεβαιότητα λόγω πανδημίας και ασύμμετρων παραγόντων που επέδρασαν στην διαμόρφωση των δεικτών της οικονομίας, αλλά αποδίδεται και σε μία αντίληψη ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να συμπορεύεται με τη σημερινή κυβέρνηση.
Να θυμίσουμε για όσους έχουν επιλεκτική μνήμη ότι όταν υπήρχαν αναφορές για ύφεση της τάξεως του -7% η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε λόγο για μηδενική ανάκαμψη ή για ύφεση έως 4,5%.
Για το 2021, η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι της τάξεως του 4,2%, ωστόσο και αυτή η εκτίμηση έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των ξένων οίκων και των τραπεζών που προβλέπουν ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας 2,5%.
Και ενώ η πορεία του ΑΕΠ εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, σταθμισμένους και αστάθμητους, την ενεργοποίηση των τραπεζών, το Ταμείο Ανάκαμψης και τον τουρισμό, η επιμονή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για την bad bank προβληματίζει.
Ο Ηρακλής Ι και ΙΙ οδηγούν τα NPEs στο 5%, αλλά η ΤτΕ μιλά για bad bank
Με τον Ηρακλή Ι και ΙΙ το σχέδιο της κυβέρνησης για να μειωθούν τα προβληματικά ανοίγματα (NPEs) των τραπεζών έχει επέλθει τεράστια βελτίωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς από 75 δισ. που ήταν τα προβληματικά ανοίγματα έχουν μειωθεί στα περίπου 45 δισ. με προοπτική έως το τέλος του 2021 να έχουν περιοριστεί περίπου στα 15 δισ.
Κι ενώ ο Ηρακλής έχει αποδείξει στην πράξη την αποτελεσματικότητά του ο Γιάννης Στουρνάρας επιμένει για τη λύση της bad bank η οποία ούτε τεχνικά άρτια είναι, κεφαλαιακά ζημιογόνος, ενώ θα λειτουργήσει και εις βάρος των συμφερόντων των Ελλήνων φορολογουμένων.
Η bad bank πουθενά στην Ευρώπη δεν εφαρμόζεται, πουθενά στην Ευρώπη δεν υιοθετήθηκε και πουθενά στην Ευρώπη, πλην της Ιρλανδίας, δεν ενεργοποιήθηκε τέτοια λύση.
Μάλιστα, στην Ιρλανδία, η ΝΑΜΑ, η εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία διαχειρίζεται 74 δισ. προβληματικά στεγαστικά δάνεια, εφαρμόστηκε στην αρχή της τραπεζικής κρίσης και όχι στο τέλος της (τέλος 2009 – αρχές 2010).
Τι πραγματικά συμβαίνει με τα DTC
Το μεγάλο σχέδιο μείωσης των NPEs από τις ελληνικές τράπεζες ολοκληρώνεται επιτυχώς καθώς από 106 δισεκ. μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα πριν λίγα χρόνια θα μειωθούν στα 12-13 δισεκ. σε 12 μήνες από σήμερα… αλλά με όρους κεφαλαίων η κατάσταση θα είναι χειρότερη… γιατί θα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα άλλο φαινόμενο πολύ σημαντικό.
Οι τράπεζες μετά την ολοκλήρωση των βασικών τους τιτλοποιήσεων θα έχουν 22,5 με 23 δισεκ. κεφάλαια αλλά θα διαθέτουν και 15,4 δισεκ. DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Δεν είναι τυχαίο ότι πλην της Alpha bank που έχει το πλεονέκτημα των υψηλών κεφαλαίων και του χαμηλού DTC στα 3 δισεκ. όλες οι άλλες τράπεζες θα εμφανίσουν επιδείνωση.
Η σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια θα επιδεινωθεί στο 90% στην Πειραιώς και 80% σε Εθνική και 76% στην Eurobank.
Πως λειτουργεί το DTC
To deferred tax credits ή DTC ή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση λειτουργεί ως εξής.
Όταν επιτυγχάνει κέρδη μια τράπεζα εν προκειμένω π.χ. 100 εκατ το 24% που είναι ο φορολογικός συντελεστής απομειώνει κατά 24 εκατ το DTC στα κεφάλαια.
Όταν καταγράφει ζημίες μια τράπεζα εκ προκειμένω π.χ. ζημία 100 εκατ ευρώ το 24% που είναι ο φορολογικός συντελεστής ή 24 εκατ του DTC μετατρέπεται σε κεφάλαιο υπέρ του δημοσίου.
Πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;
Το DTC περιλαμβάνεται στα κεφάλαια, ωστόσο αναλογεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό επί των συνολικών κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, σε σχέση με την Ευρώπη που κινείται μεταξύ 8% και 24%.
Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του DTC ως προς τα ίδια κεφάλαια, τόσο χαμηλότερης στάθμης είναι τα κεφάλαια των τραπεζών.
Μπορεί με όρους εποπτείας η ΕΚΤ και ο SSM να αποδέχονται στα κεφάλαια το DTC, όχι όμως και οι αγορές.
Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται χρηματιστηριακά με discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών λόγω NPEs αλλά και λόγω DTC.
Τι ακριβώς πρόβλημα είναι το DTC;
Για να γίνει αντιληπτό τι πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι τράπεζες ας δούμε ορισμένα παραδείγματα.
Με κέρδη 1 δισεκ. ευρώ η μείωση του DTC είναι 240 εκατ.
Ας ληφθεί υπόψη ότι καμία τράπεζα δεν μπορεί να επιτύχει κέρδη άνω των 400-500 εκατ σε ετήσια βάση, αυτή είναι η δυνατότητα των ισολογισμών στο βέλτιστο σενάριο.
Κέρδη 450 εκατ ανά τράπεζα σημαίνει μείωση DTC περίπου 100 εκατ.
Αν ληφθεί υπόψη ότι οι τράπεζες έχουν 15,4 δισεκ. DTC το οποίο πρέπει να μειωθεί καθώς ζημιώνει τις τράπεζες με όρους χρηματιστηριακής αποτίμησης, εξάγεται το συμπέρασμα ότι μόνο με τα κέρδη θα περάσουν 40-45 χρόνια ανά τράπεζα, δεν υπάρχει τέτοιο χρονικό περιθώριο, ούτε τυπικά
Τι σημαίνει 90% και 80% DTC προς ίδια κεφάλαια;
Όταν μια τράπεζα π.χ. η Πειραιώς που θα έχει 4,45 δισεκ. κεφάλαια και θα έχει ταυτόχρονα και 4 δισεκ. DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση αυτό σημαίνει ότι το 90% των κεφαλαίων είναι λογιστικά κεφάλαια.
Το ίδιο συμβαίνει σε Εθνική και Eurobank καταγράφεται μεγάλη επιδείνωση.
Τα κεφάλαια των τραπεζών επιδεινώνονται όσο αυξάνεται το DTC τόσο υποβαθμίζεται η ποιότητα των κεφαλαίων.
Θα χρειαστούν 64 δισεκ. κέρδη για να μηδενίσουν το DTC
Για να μηδενίσουν το DTC στα κεφάλαια τους θα χρειαστεί να πετύχουν 64 δισεκ. κέρδη στόχος αδύνατος.
Είναι προφανές ότι το DTC εποπτικά έχει γίνει αποδεκτό από την ΕΚΤ και τις εποπτικές αρχές αλλά με χρηματιστηριακούς όρους έρχεται να υποβαθμίσει γιατί οι ελληνικές τράπεζες θα διαπραγματεύονται με discount για χρόνια έναντι άλλων τραπεζών.
Οι δύο προτεινόμενες λύσεις
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του DTC ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες που όπως αναφέρθηκε αποτελεί πρόβλημα χρηματιστηριακό και όχι εποπτικό… ο SSM και η ΕΚΤ θα ζητήσουν από τις ελληνικές τράπεζες μετά το πέρας της εξυγίανσης των NPEs να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα του DTC.
Το ζήτημα αυτό θα αντιμετωπιστεί με διττό τρόπο.
1)Οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου από το 2022.
Με αύξηση κεφαλαίου 2 δισεκ. η μείωση του DTC θα είναι 1,2 δισεκ. ευρώ.
Γίνεται αντιληπτό ότι μόνο με μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου θα μειωθεί το DTC αισθητά.
Υπάρχουν τράπεζες τουλάχιστον δύο που έχουν εξετάσει τρόπους για την μείωση του DTC.
2)Να υπάρξει μια ευρωπαϊκή θεσμική φόρμουλα που να υποστηρίζει την μείωση των DTC προς τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη το DTC ανέρχεται στα 105 δισεκ. εκ των οποίων τα 15,6 δισεκ. καταγράφονται στις ελληνικές τράπεζες
Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις ελληνικές τράπεζες;
Η Eurobank θα μπορούσε σε διάστημα 12-14 μηνών από σήμερα να εξετάσει αύξηση κεφαλαίου 2 δισεκ. και μαζί με την κερδοφορία που θα σημειώνει από το 2022 θα μπορούσε να μειώσει το DTC κατά 1,3 δισεκ. ευρώ δηλαδή τα 4 δισεκ. να μειωθούν στα 2,7 δισεκ. με τάσεις προφανώς περαιτέρω μείωσης.
Το DTC στα 2,7 δισεκ. και τα κεφάλαια στα 7,5 δισεκ. σημαίνει ότι το 36% των κεφαλαίων θα είναι DTC από 76% σήμερα.
Το ίδιο ισχύει και για την Εθνική και Πειραιώς που έχουν την υψηλότερη – άρα και χειρότερη σχέση – DTC προς κεφάλαια.
Η Εθνική με αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. και κερδοφορία θα μπορούσε να μειώσει πάνω από 1 δισεκ. το DTC οπότε θα μειωθεί στα 3,6 δισεκ. έναντι 7,7 δισεκ. μελλοντικών συνολικών κεφαλαίων που μεταφράζεται σε DTC προς ίδια κεφάλαια 46%.
Με συνδυασμό αυξήσεων κεφαλαίου και κερδοφορίας το DTC θα μειωθεί από 80% με 90% των κεφαλαίων στο 40% ή εύρος 35% με 45%.
Αυτός θα είναι ο νέος στόχος, ο νέος αγώνας των ελληνικών τραπεζών.
Η Πειραιώς επίσης θα υποχρεωθεί σε νέα αύξηση κεφαλαίου - πέραν από το 1 δισεκ. αύξησης κεφαλαίου που υλοποιεί το 2021 - για να μειώσει το ακραίο DTC προς ίδια κεφάλαια.
Σήμερα όλοι θα το διαψεύσουν… αλλά οι μέτοχοι – επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν, έρχονται αναπτυξιακές αυξήσεις κεφαλαίου, για να στηρίξουν οι τράπεζες την οικονομία αλλά ο ουσιαστικότερος στόχος θα είναι η μείωση των DTC προς τα ίδια κεφάλαια.
Προσοχή;
Όσο παραμένει το πρόβλημα του DTC στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο με μεγάλα discount σε σχέση με τις άλλες ευρωπαικές τράπεζες ειδικά με όρους κεφαλαιοποίησης προς λογιστική αξία P/BV
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών