(upd10) Την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς και το εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν το άνοιγμα των σχολείων, και συγκεκριμένα των λυκείων, από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου εξετάζουν οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση που είναι σε εξέλιξη από τις 10:00 το πρωί.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η εισήγηση του υπουργείου Παιδείας ήταν να ανοίξουν και οι τρεις τάξεις του Λυκείου από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου καθώς το σενάριο να ανοίξει μόνο η γ' λυκείου θεωρείται πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί, εισήγηση, η οποία φέρεται να έγινε δεκτή από τους ειδικούς.
Συνεπώς, από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου αναμένεται να ανοίξουν και οι τρεις τάξεις του λυκείου σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στις 18:00 σήμερα το απόγευμα κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, στην οποία παρούσα αναμένεται να είναι και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια ακόμα δύσκολη απόφαση, καθώς η εικόνα τόσο από το μέτωπο της πανδημίας όσο από το ΕΣΥ εξακολουθεί να παραμένει αποκαρδιωτική.
Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 4.300 σε όλη την χώρα – μέσα σε τέσσερις εβδομάδες έχουν αυξηθεί κατά 34% -, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία έφτασαν στις 586 το τελευταίο 24ωρο τη στιγμή που οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 751 και οι νοσηλευόμενοι είναι πολύ περισσότεροι από 5.000.
Υπό αυτά τα δεδομένα και προκειμένου το σύστημα να παραμείνει όρθιο, το Θριάσιο νοσοκομείο μετατρέπεται και αυτό από σήμερα σε νοσοκομείο αποκλειστικά για covid ασθενείς ενώ το πιθανότερο είναι να ακολουθήσουν και άλλα νοσοκομεία, μια και οι ειδικοί περιμένουν ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα διατηρηθεί ο υψηλός αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία, με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να εκτιμά πως οι διασωληνωμένοι τον Μάιο μπορεί να φτάσουν και τους 1.000.
Παρά τα δυσοίωνα αυτά δεδομένα, οι ειδικοί θα εξετάσουν το άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα, υπό την προϋπόθεση ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν προμηθευτεί και θα έχουν κάνει τα self test, τα οποία θα είναι διαθέσιμα αύριο Πέμπτη 8/4 στα φαρμακεία σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή 9/4 σε όλη την χώρα.
Εφόσον επιβεβαιωθεί το άνοιγμα των λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 12/4, τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν στις 19 Απριλίου τα γυμνάσια ενώ μετά το Πάσχα, αναμένεται η επιστροφή των μαθητών των δημοτικών και των νηπιαγωγείων στα σχολεία.
Ανοίγει η πλατφόρμα για τα self test – Αύριο η διάθεση σε μαθητές 16 – 18 ετών και εκπαιδευτικούς
Ανοίγει σήμερα Τετάρτη 7 Απριλίου το απόγευμα η πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγηση των self tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19.
Η διάθεση τους θα γίνει από αύριο Πέμπτη 8/4 αποκλειστικά σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή 9/4 στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Στόχος είναι έως την Παρασκευή να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας.
Θα διατεθούν ισόποσα 75 self tests ανά φαρμακείο.
Η πλατφόρμα καταχώρησης θα ανοίγει μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών, εκπαιδευτικών.
Επομένως οι υπόλοιποι δικαιούχοι-πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, οι άνω των 67 ετών δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθεια των self tests, αυτή την εβδομάδα.
Η διαδικασία
Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο.
Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα το φαρμακοποιό ότι «ο πολίτης δεν δικαιούται self test» και δεν θα προχωρά η διαδικασία καταχώρησης.
Οι φαρμακοποιοί συνιστούν στους δικαιούχους να προμηθευτούν τα self tests ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα.
Επισημαίνεται ότι το self test είναι υποχρεωτικό για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκινάει σήμερα.
Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια δομή υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής του ταυτότητας από το φαρμακείο.
Τα κιτ για τα ανήλικα τέκνα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους.
Μαζί με το κιτ του self test, παραλαμβάνονται από τον φαρμακοποιό και οι γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.
Μακρή (υφ. Παιδείας): Προτεραιότητα μας να ανοίξουν τα λύκεια – Από 19/4 τα γυμνάσια
Προτεραιότητα της κυβέρνησης σε ότι αφορά το άνοιγμα των σχολείων είναι να ανοίξουν πρώτα τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια είπε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, η οποία σημείωσε πως οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης θα ληφθούν μετά τις εισηγήσεις των ειδικών.
Σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 και ερωτηθείσα για εάν από τις 12 Απριλίου θα ανοίξει μόνο η γ’ λυκείου η κα.Μακρή είπε πως είναι ένα ενδεχόμενο, αλλά πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι τάξεις του Λυκείου ταυτόχρονα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα τεχνικής φύσεως.
Για την περίπτωση τα σχολεία να μην ανοίξουν ταυτόχρονα σε όλες τις περιοχές της χώρας, είπε πως αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν και για το λόγο αυτό το υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση της ύλης για να εξαλείψει τις ανισότητες.
Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε πως όλα θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών.
Από τις 19/4 τα γυμνάσια
Όπως είπε η κα.Μακρή, εάν οι ειδικοί δώσουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των Γυμνασίων και της Πρωτοβάθμιας στις 19 Απριλίου, αυτό θα γίνει παρά το ότι υπάρχουν κάποιες φωνές που λένε να μην ανοίξουν τα σχολεία για μια εβδομάδα πριν το Πάσχα και μετά να ξανακλείσουν, τονίζοντας πως η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης μάθηση.
Σε ότι αφορά τους μαθητές Λυκείων, η κυρία Μακρή επανέλαβε ότι είναι υποχρεωτικό να προσέλθουν στα σχολεία με βεβαίωση για αρνητικό self test, διαφορετικά δεν θα γίνονται δεκτοί στο μάθημα.
Για την παράταση της σχολικής χρονιάς είπε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, αλλά με τα σημερινά δεδομένα το πιθανότερο είναι η σχολική χρονιά να παραταθεί κατά 2 εβδομάδες, μέσα στον Ιούνιο και συμπλήρωσε πως ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση για το τι θα γίνει με τις προαγωγικές εξετάσεις.
Σαρηγιάννης: Η πίεση στο ΕΣΥ θα κορυφωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα – Περίπου 900 οι διασωληνωμένοι
Την εκτίμηση πως η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε πως λόγω του ανοίγματος του λιανεμπορίου και των διαδημοτικών μετακινήσεων θα υπάρξει μικρή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Αττική την επόμενη εβδομάδα.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως αυτό είναι κάτι λογικό, αναφέροντας ωστόσο πως είναι ανησυχητικό, εάν συνεχιστεί και τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
«Η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα» είπε ο κ.Σαρηγιάννης, υπολογίζοντας ότι στις 28 Απριλίου θα έχουμε περίπου 900 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ.
Ο κ.Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι τα self test μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση της πανδημίας ενώ ερωτηθείς για εάν θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία από την επόμενη Δευτέρα, με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, είπε πως συμφωνεί μόνο με το άνοιγμα των Λυκείων καθώς ο χρόνος πιέζει και για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ για τις υπόλοιπες βαθμίδες υποστήριξε ότι καλό θα ήταν να περιμένουμε να ανοίξουν μετά το Πάσχα.
Σχετικά με την απόφαση να εξαιρεθεί από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και η Κοζάνη, ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας μόνο τα νούμερα, αλλά και τις τάσεις.
«Στην Αττική που βρίσκεται στο «κόκκινο» υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης, αλλά σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη είναι σαφές ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα τάση επιδείνωσης» είπε ο κ.Σαρηγιάννης, προβλέποντας δε πως στη Θεσσαλονίκη θα δούμε εικόνες Νοεμβρίου σε ότι αφορά την επιβάρυνση του συστήματος υγείας.
Δερμιτζάκης: Στο καλό σενάριο θα έχουμε 2.000 κρούσματα το Πάσχα – Αργεί η μείωση του ιού
Τη θέση πως στο καλό σενάριο το Πάσχα η Ελλάδα θα μετρά περίπου 2.000 κρούσματα διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης, υποστηρίζοντας πως δεν γίνονται θαύματα και πως η μετάδοση του ιού δεν μειώνεται τόσο γρήγορα.
«Συνεπώς σε τρεις εβδομάδες δεν περιμένει κανείς ότι θα γίνουν θαύματα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν θα μπορέσουν οι πολίτες να περάσουν το Πάσχα στο χωριό, υποστήριξε πως δεν μπορεί να πει ότι είναι απόλυτα ασφαλές «αλλά δεν μπορώ να σας πω, πως δεν θα δουλέψει».
«Γίνεται να κάνουμε ένα καλύτερο Πάσχα από πέρσι, - χωρίς να είναι αυτό που κάναμε το 2019, με συστάσεις για το μέγεθος των συγκεντρώσεων των πολιτών αλλά και τεστ» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος σχετικά με το άνοιγμα των Λυκείων είπε ότι προτιμά οι μαθητές να βρίσκονται στα σχολεία αφού θα έχουν κάνει και τεστ παρά οι μαθητές να βρίσκονται μεταξύ τους εκτός σχολείου.
Όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, χαρακτήρισε υπερβολή την απόφαση να μην λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα καθώς, όπως είπε, δημιούργησε πολύ περισσότερα προβλήματα.
«Εγώ δεν μπορώ να κατανοήσω τη διαφορά να ανοίξει το λιανεμπόριο σε αυτές τις περιοχές» υποστήριξε ο κ.Δερμιτζάκης, αναφέροντας ότι με τον τρόπο που λειτουργεί η επιτροπή δεν μπορεί να κάνει και πολλά η κυβέρνηση γιατί μπορεί να κατηγορηθεί.
Χαρακτήρισε προτεραιότητα να βγει ο κόσμος από τα σπίτια του, με άνοιγμα κλειστών παραλιών ενώ εξέφρασε την άποψη ότι και η λειτουργία της εστίασης θα βοηθούσε.
Όπως είπε θα μετέφερε την «ευθύνη» της τήρησης των μέτρων στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων από τους αστυνομικούς στις πλατείες.
Για το εμβόλιο της AstraZeneca τόνισε ότι η πιθανότητα να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα θρόμβωσης και εγκεφαλικής αιμορραγίας ίσως είναι λιγότερο από ένα στο μισό εκατομμύριο και πως πιο πολλοί άνθρωποι θα σκοτωθούν με το αυτοκίνητό τους στη διαδρομή για να πάνε να εμβολιαστούν.
Στη λαίλαπα του κορωνοϊού οι μεγάλες πόλεις και νησιά
Το χθεσινό 6/4 τεστ έφερε πολλά νέα κρούσματα και, συγκεκριμένα, 4.309 κατόπιν 75.182 ελέγχων - 24.543 μοριακών και 50.639 rapid -, αριθμός κατά τι μικρότερος από τα 4.340 που καταγράφηκαν στις 30 Μαρτίου.
Ωστόσο, ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει στο 5,73 γεγονός που δίνει το δικαίωμα να υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για μια βελτίωση της όλης κατάστασης.
Την βαρύτητα των αριθμών υποδεικνύουν τα επιδημιολογικά μοντέλα, σύμφωνα με τα οποία ένα 10% με 15% από τα θετικά κρούσματα θα χρειαστεί νοσηλεία σε 12 με 14 ημέρες και, έπειτα, ένα 5% με 7% εξ αυτών θα οδηγηθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η πίεση στις οποίες αποτελεί βραχνά για ειδικούς και κυβέρνηση.
Σε σύνολο 5.541 νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 στην επικράτεια χθες, οι 1.268 βρίσκονταν σε Μονάδες.
Με βάση όλα αυτά, οι αριθμοί επισημαίνουν πως περιοχές όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα εξακολουθούν να πιέζουν τα συστήματα υγείας με το ιικό φορτίο να αυξάνεται ασύμμετρα.
Τις τελευταίες επτά ημέρες, στα νοσοκομεία εισάγονταν 511 νέοι ασθενείς ημερησίως κατά μέσο όρο, ενώ χθες 6/4 πραγματοποιήθηκαν 576 εισαγωγές.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αυτή τη στιγμή οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 751, αριθμός μικρότερος από τον χθεσινό (759), πτωτική τάση που κατέγραψε και ο δείκτης θετικότητας, πέφτοντας στο 5,73% από 11,42%.
Αυξημένες ωστόσο αναμένονται οι νέες νοσηλείες μετά την ευρεία διασπορά που καταγράφεται στις μεγάλες περιφερειακές ενότητες.
Στην Αττική εντοπίζονται 1.883 νέα κρούσματα∙ 486 στο Κέντρο, 296 στον Πειραιά, 269 στην Ανατολική Αττική, 289 στα Δυτικά, 208 στα Βόρεια και 176 στα Νότια Προάστια, 144 στη Δυτικής Αττική και 15 στις Νήσους.
Οι αριθμοί προετοιμάζουν για την επερχόμενη πίεση στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου που δέχτηκαν χθες 279 νέους ασθενείς.
Σε ξέφρενη πορεία βρίσκεται η πανδημία στη Θεσσαλονίκη (622 νέες διαγνώσεις), στην οποία νοσηλεύονται οι μισοί σχεδόν ασθενείς της Βορείου Ελλάδας.
Η ανεξέλεγκτη διασπορά στη Βόρεια Ελλάδα αποτυπώνεται συνολικά στην επιδημιολογική εικόνα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας:34 από την Ημαθία, 90 από την Πέλλα, 21 από την Πιερία, 36 από τη Χαλκιδική και ισάριθμα από το Κιλκίς, 55 από τις Σέρρες, 73 από την Κοζάνη, 24 από την Καστοριά και 17 από τα Γρεβενά.
Στην Αχαΐα, της οποίας το έντονο επιδημιολογικό φορτίο δεν επέτρεψε την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου –όπως σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη–, εντοπίζονται 135 θετικές διαγνώσεις.
Από Λάρισα και Ηράκλειο, τέλος, έρχονται πολλά νέα κρούσματα (108 και 86 αντίστοιχα), μολονότι εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία από νησιά, στα οποία η σοβαρότητα των νέων λοιμώξεων διαγράφεται καθαρότερα από την αναλογία τους ανά 100.000 κατοίκων: 24,53 κρούσματα/100.000 κατοίκους από τις 10 νέες λοιμώξεις στη Ζάκυνθο, 29,05 από 4 νέες για Θάσο, 30,95 από 1 στην Ιθάκη, 13,68 από 1 στην Κάρπαθο, 88,28 από 26 στην Κάλυμνο, 87,22 από 30 στην Κω, 40,27 από 4 στη Μήλο, 27,29 από 9 στη Σάμο και 22,78 από 12 στη Χίο.
Πώς λειτουργεί το λιανεμπόριο από 5/4
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση με τα μέτρα για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου που θα ισχύσουν από Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.
Το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:
-Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και
-Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).
Οδηγίες
Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.
Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.
Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.
Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.
Το ωράριο λειτουργίας
Σε ο,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop.
Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
Ωστόσο, προβλέπεται το άνοιγμα των mall και των outlet σε «κόκκινες» περιοχές. Η εν λόγω απόφαση δεν αφορά την Αττική και όλες τις περιοχές που είναι σε «βαθύ κόκκινο».
Παραμένει η εξαίρεση για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα
Ωστόσο, στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου» επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω δραστηριοτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίστηκε η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές περιφερειακές ενότητες έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου.
Ως συνέπεια αυτής της αναστολής, τα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης δεν θα πωλούν όλα τα προϊόντα, όπως στις περιοχές όπου ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα.
Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία τους.
Για τις λαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένων και των βιολογιών αγορών) επεκτείνεται ο χώρος τους και αν δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών και εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων.
Διευκρινίσεις για τις θαλάσσιες μετακινήσεις – Οι λόγοι που επιτρέπονται, οι εξαιρέσεις
Απαγορεύεται η κυκλοφορία κάθε τύπου πλοίου και σκάφους και της λειτουργίας πορθμείων για τη μεταφορά επιβατών δια θαλάσσης, από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντιστρόφως, καθώς και μεταξύ των νησιών της χώρας, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ για μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Σχετικές διευκρινίσεις δίνει το Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή, αναφέροντας ότι εξαιρείται η κυκλοφορία πλοίων και σκαφών προς τον σκοπό μεταφοράς επιβατών δια θαλάσσης για συγκεκριμένους λόγους.
Στους 8.532 οι νεκροί
Στους 8.532 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 6/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.309, εκ των οποίων 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 281.570 (ημερήσια μεταβολή +1,6%), εκ των οποίων 51,4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 94 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.773 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 79, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.532 θάνατοι.
Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 751 (64,6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 84% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.788 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 526 (ημερήσια μεταβολή +20,09%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 511 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 103 έτη).
Σχόλια αναγνωστών