Μετωπική Νέας Δημοκρατίας - Τσίπρα για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς
Ο κ. Τσίπρας αντι να απολογείται για το μεγάλο σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών επί των ημερών του με τεράστια ζημιά για το ελληνικό δημόσιο και τους φορολογούμενους, ζητάει και τα ρέστα και διατυπώνει απειλές, αναφέρει η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή το υπόμνημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς.
ΝΔ: Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσαν οι τράπεζες
Όπως εξηγεί η Νέα Δημοκρατία, στην ανακεφαλαιοποίηση του 2014 οι τράπεζες είχαν αξία 27 δισ.
Στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 είχαν καταρρεύσει στο 1 δισ.!
Το μερίδιο του ΤΧΣ από αξία 19 δισ. κατέρρευσε σε λιγότερο από 1 δισ.!
Χασούρα για το ΤΧΣ 18 δισ!
Κι έχει το θράσος σήμερα να μιλάει για το κόστος στο Δημόσιο, αναφέρει η Νέα Δημοκρατία.
Και συνεχίζει: Το 2015 το ΤΧΣ έχασε το 99,4% και μαζί του και οι μικρομέτοχοι που δεν μπορούσαν καν να συμμετάσχουν στην αύξηση.
«Ενοχλείται ο Τσίπρας»
Η κυβέρνηση σταθερά προτάσσει το δημόσιο συμφέρον, αναφέρει η Νέα Δημοκρατία
"Η τράπεζα Πειραιώς με την ανακεφαλαιοποίηση θα επιστρέψει στη δουλειά της, που είναι να δίνει ακόμη περισσότερα δάνεια στην πραγματική οικονομία!
Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει και οι διεθνείς επενδυτές αυξάνουν διαρκώς το ενδιαφέρον τους να βάλουν χρήματα στη χώρα μας.
Αυτό προφανώς ενοχλεί τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως ωφελεί τους πολίτες", καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.
Υπόμνημα Τσίπρα σε ΤΧΣ για τις εξελίξεις στην Πειραιώς
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να ζητήσει έλεγχο των πεπραγμένων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θα προσφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία όπως ενημέρωσε ο Αλέξης Τσίπρας με υπόμνημα που έστειλε προς τον πρόεδρο, το γενικό συμβούλιο και την εκτελεστική επιτροπή του ΤΧΣ.
«Σας ενημερώνουμε ότι θα απευθυνθούμε στις αρμόδιες Εποπτικές και Δικαστικές Αρχές στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου, ως οφείλουμε, να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Δημόσιου Συμφέροντος και της Εύρυθμης Λειτουργίας της Κεφαλαιαγοράς» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
«Λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη τη σημασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη χώρα, η θέση μας είναι ότι το ΤΧΣ τόσο στην πρώτη φάση της μη αποπληρωμής του τοκομεριδίου από την Τράπεζα Πειραιώς όσο και στην δεύτερη φάση της σχεδιαζόμενης ΑΜΚ από την Τράπεζα, δεν χρησιμοποιεί όλα τα νομικά δικαιώματα και διαπραγματευτικές δυνατότητες του ώστε να προστατεύσει το κεφάλαιο και τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τον Έλληνα πολίτη.
Επομένως το Ταμείο σε αυτήν την περίπτωση και με δική σας απόφαση έπαψε να υπηρετεί τον βασικό του ρόλο ως εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος στον χρηματοπιστωτικό τομέα» υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει:«Με βάση τα παραπάνω και με γνώμονα το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου και του ελληνικού λαού που είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε, σας ζητάμε
Να ασκήσετε στη Γ.Σ. της 7ης Απριλίου 2021, το προβλεπόμενο στο νόμο δικαίωμα αρνησικυρίας (blocking veto) του μετόχου της πλειοψηφίας και να εμποδίσετε την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.
Αντίθετα να φροντίσετε ώστε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να μπορούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι εντός εύλογης προθεσμίας να ασκήσουν τα δικαιώματα προτίμησης που αναλογούν στις μετοχές τους, με όλες τις εξουσίες και τις ευχέρειες που απορρέουν από αυτά.
Σας υπογραμμίζουμε ότι κατά την άποψή μας, αρνησικυρία θα έπρεπε ήδη να έχει ασκήσει ο εκπρόσωπος του Ταμείου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 2βιιι) του νόμου 3864, αλλά παρέλειψε να το πράξει στο ζήτημα της πληρωμής του τοκομεριδίου του CoCos σε μετοχές καθώς σε αντίθετη περίπτωση συναινεί στη ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο που είναι πάνω από 1,5 δισ. € ως τώρα».
Ακολουθεί όλο το υπόμνημα
«Θα ήθελα με το παρόν να θέσω υπόψη σας τις θέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε σχέση με την ήδη δημόσια διατυπωθείσα απόφασή σας, να περιορίσετε την μετοχική σας θέση ως κατόχου της πλειοψηφίας των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς άμεσα, στις 7 Απριλίου 2021, κατά την σύγκληση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.
Ι. Τον Δεκέμβριο του 2020 η Τράπεζα Πειραιώς αθέτησε μετά από απόφασή της την υποχρέωση πληρωμής του οφειλόμενου τοκομεριδίου προς το Ελληνικό Δημόσιο.
Ήδη από την πρώτη αυτή φάση που οδήγησε στην εν λόγω ζημιογόνα για το Δημόσιο απόφαση, ανακύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία το Tαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) επιχείρησε να εγγυηθεί την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Ειδικότερα:
Παρά τις προηγούμενες διαρκείς διαβεβαιώσεις της τράπεζας Πειραιώς και του Διευθύνοντος Συμβούλου ότι η πληρωμή του τοκομεριδίου θα γίνει και παρά το γεγονός ότι η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας βρισκόταν σε πολύ καλύτερο επίπεδο από αυτό του 2019 –οπότε και είχε αποπληρωθεί το τοκομερίδιο- το ΔΣ της Τράπεζας αποφάσισε τον Δεκέμβρη του 2020 τη μη πληρωμή του τοκομεριδίου, γεγονός που επέφερε ζημία της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.
Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν για τη στάση που κράτησε το ΤΧΣ και ο εκπρόσωπός του κατά τη λήψη της απόφασης αυτής στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της Τράπεζας.
Περαιτέρω, ερώτημα γεννάται γιατί το ΤΧΣ αποδεχόμενο την γενική σύσταση της ΕΚΤ για μη πληρωμή μερισμάτων σε μετρητά από τις Τράπεζες της Ευρωζώνης λόγω της ανάγκης εξοικονόμησης κεφαλαίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας αποφάσισε να μην πληρωθεί το οφειλόμενο τοκομερίδιο προς το Ελληνικό Δημόσιο ούτε σε μετοχές, δυνατότητα που και από τη σύμβαση του 2015 προβλέπεται και σε καμία περίπτωση δεν αποκλείεται από τις τρέχουσες συστάσεις της ΕΚΤ.
Συνεπώς εύλογα τίθεται το ερώτημα, σε ποιες ενέργειες προέβη το ΤΧΣ ώστε να πληρωθεί το τοκομερίδιο προς το Ελληνικό Δημόσιο σε μετοχές, γεγονός που θα διασφάλιζε τα συμφέροντα του τελευταίου, αφού θα επιτύγχανε αύξηση της συμμετοχής του στο κεφάλαιο της Τράπεζας στο ύψος του 44% και θα διατηρούσε το δικαίωμα πληρωμών των συμφωνημένων τοκομεριδίων για τα επόμενα χρόνια.
Κατόπιν όλων αυτών, μας προβληματίζει σοβαρά αναφορικά με την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος ότι το ΤΧΣ διά του εκπροσώπου του δεν άσκησε το δικαίωμα αρνησικυρίας στο ΔΣ της τράπεζας που αποφάσισε τη μη πληρωμή του οφειλόμενου τοκομεριδίου, παρά την σαφή πρόβλεψη του ισχύοντος αρ. 10 παρ. 2 περ. β (ii) Ν. 3864/2010 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ότι ο εκπρόσωπος του Ταμείου έχει το δικαίωμα αυτό στη λήψη απόφασης του ΔΣ «εφόσον η υπό συζήτηση απόφαση δύναται να θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των καταθετών».
ΙΙ. Μετά την απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να μην αποπληρώσει είτε τοις μετρητοίς, είτε με έκδοση νέων μετοχών, το τοκομερίδιο των Μετατρέψιμων σε Μετοχές Ομολόγων (CoCos) που είχε εκδώσει υπέρ του ΤΧΣ, τα CoCos μετατράπηκαν υποχρεωτικά σε μετοχές της τράπεζας (στα 6€ ανά μετοχή), με αποτέλεσμα η συμμετοχή του ΤΧΣ στην τράπεζα να ανέλθει στο 61,34%.
ΙΙΙ. Με ανακοίνωση της Διοίκησής της, η Τράπεζα Πειραιώς ανήρτησε στον ιστότοπό της στις 16 Μαρτίου 2021, Πρόσκληση των Μετόχων Της Ανώνυμης Εταιρείας «Πειραιώς Financial Holdings Ανώνυμος Εταιρεία» σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση για τις 7 Απριλίου 2021 με τα κάτωθι θέματα, μεταξύ άλλων:
«Θέμα 1ο: Παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας με δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, σύμφωνα με τα άρθρα 24 παρ.1 και 27 παρ. 4 Ν. 4548/2018.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών