Μεταφορές χαρτοφυλακίων και ανακατατάξεις μεριδίων
Τα λουκέτα από τις εποπτικές αρχές έπεφταν το ένα μετά το άλλο τα τελευταία χρόνια, ωστόσο το φτηνό ασφάλιστρο αυτοκινήτου πάντα αποτελούσε δέλεαρ.
Η Βρετανική, Enterprise Insurance, οι Δανέζικες Qudos και Gefion Insurance A/S είναι ορισμένες από αυτές που έκλεισαν, οδηγώντας τους ασφαλισμένους σε περιπέτειες και εξαναγκάζοντας τους να στραφούν στο Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Αυτοκινήτου.
Σε αρκετές πάντως ασφαλιστικές επιχειρήσεις μεταφέρθηκαν τα χαρτοφυλάκια αυτοκινήτου των ασφαλισμένων σε ΕΠΥ.
Η παρέλαση των ΕΠΥ
Οι ΕΠΥ ξεκίνησαν να παρελαύνουν στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια στο πλαίσιο των διασυνοριακών συναλλαγών, φτάνοντας σήμερα να καταλαμβάνουν μερίδιο 17,32% στην αγορά αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων στο πρώτο εννεάμηνο του 2020 από 16,99% το 2019.
Αν και διεκδικούν μερίδια λόγω φτηνού τιμολογίου με μειωμένες, ωστόσο παροχές κάλυψης, οι ασφαλιστικές στην αγορά δεν παίρνουν ούτε θέση άμυνας, ούτε επίθεσης συμμορφούμενες με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, άρα διαμορφώνοντας τα τιμολόγια τους ανάλογα με τον δείκτη ζημιών, το ρίσκο και την αντασφάλιση.
Ο χάρτης της ασφαλιστικής αγοράς
Εκτός αυτού του καθεστώτος λειτουργίας στην ελληνική αγορά ιδιωτικής ασφάλισης σύμφωνα με τις καταστάσεις της ΤτΕ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 λειτουργούν 37 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, έναντι 38 στις 30.9.2019.
Δύο επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωής και 18 στις γενικές ασφαλίσεις.
17 επιχειρήσεις που ασκούν ταυτόχρονα δραστηριότητες ασφαλίσεων ζωής και ασφαλίσεων κατά ζημιών.
Οι 35 εξ’ αυτών εποπτεύονται σύμφωνα με την Οδηγία Solvency II, ενώ 2 επιχειρήσεις εξαιρούνται, λόγω μεγέθους.
Εκ των 35 ασφαλιστικών επιχειρήσεων που υπόκεινται στις διατάξεις της Φερεγγυότητας II, οι 12 ανήκουν σε ασφαλιστικούς ομίλους με έδρα στο εξωτερικό και 5 σε ασφαλιστικούς ομίλους με έδρα στην Ελλάδα.
Επίσης, 6 ασφαλιστικές επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σε λοιπές χώρες της ΕΕ με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.
Διακόσιες σαράντα τρεις είναι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ και λειτουργούν στην Ελλάδα με καθεστώς, είτε ελεύθερης εγκατάστασης (υποκατάστημα), είτε ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.
Οι επιχειρήσεις αυτές εποπτεύονται, ως προς τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση, από τις εποπτικές αρχές των χωρών καταγωγής τους.
Στα χέρια λίγων η πίτα
Η εγχώρια ασφαλιστική αγορά χαρακτηρίζεται από σημαντική συγκέντρωση, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που ασκούν εργασίες ασφαλίσεων ζωής και στις επιχειρήσεις που ασκούν ταυτοχρόνως ασφαλίσεις ζωής και κατά ζημιών, καθώς οι 5 μεγαλύτερες εξ αυτών κατέχουν το 80% της σχετικής αγοράς, σε όρους τεχνικών προβλέψεων, ενώ οι 5 μεγαλύτερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, σε όρους ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, κατέχουν μερίδιο που ανέρχεται σε 47% της σχετικής αγοράς.
Η παραγωγή ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις ζωής την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2020 ανήλθε σε 1,5 δισεκ. ευρώ, μειωμένη κατά 5% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών