H πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να επηρεάζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την οικονομική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, ο τουρισμός έχει υποστεί σημαντικές απώλειες περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τομέα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλους διεθνείς προορισμούς.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, το 2020 χάθηκε στη χώρα μας σχεδόν το 80% των τουριστικών εσόδων του 2019.
Μία νέα και πρωτόγνωρη κρίση, όπως η πανδημία, δεν μπορεί, επίσης, να πει κανείς πως δεν θα επηρεάσει και τις επιχειρήσεις.
Η προσπάθεια πρέπει να εστιαστεί στη διάσωση της υγιούς επιχειρηματικότητας, μικρής ή μεγάλης, η οποία παίρνοντας τα μαθήματα από τη δημοσιονομική κρίση, λειτούργησε και αναπτύχθηκε σταθερά και βιώσιμα, έως ότου μας χτύπησε η πανδημία.
Η συμμετοχή των Τραπεζών σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να είναι ενεργή, με διευκολύνσεις που δεν θα επιδεινώνουν όμως τη δική τους θέση στη διαδικασία να «καθαρίσουν» το ενεργητικό τους από τα βάρη του παρελθόντος.
Τι διδάσκει η ιστορία του ελληνικού τουρισμού
Διατρέχοντας, όμως, την ιστορία του ελληνικού τουρισμού, διαπιστώνουμε ότι είναι γεμάτη από μικρές ή μεγάλες κρίσεις που επηρέαζαν βραχυπρόθεσμα τη δυναμική του, αλλά ποτέ δεν ανέκοπταν μια διαρκή πορεία εξέλιξης. Διεθνείς αναταράξεις, ταξιδιωτικές οδηγίες, τρομοκρατικά χτυπήματα, οικονομικές κρίσεις, δημιουργούσαν προβλήματα, αλλά ο ελληνικός τουρισμός κατάφερνε να τα ξεπερνάει και να συνεχίζει την πρόοδο του, παρά τις πολλές διαχρονικές και δομικές παθογένειες που υπήρχαν και εξακολουθούν να υφίστανται και σήμερα.
Ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται για ακόμα μια φορά μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, την οποία πιστεύουμε ότι σε βάθος χρόνου θα αντιμετωπίσει, επίσης, με επιτυχία.
Η επόμενη μέρα
Εμείς, ως ΣΕΤΕ, παράλληλα με τη διαχείριση της μεγάλης κρίσης, κοιτάμε ήδη την επόμενη μέρα στο πλαίσιο δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, στο οποίο ο τουρισμός θα συνεχίσει να είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας.
Ο νέος επταετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021 - 2027 και το σημαντικότατο οικονομικό πακέτο ανάκαμψης Next Generation EU, μπορούν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη, όχι μόνο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τη χάραξη ενός νέου, μακροχρόνιου και αποδοτικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας.
Από την πλευρά μας, θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε το επόμενο κρίσιμο διάστημα της ανασυγκρότησης, ως ευκαιρία για να στραφούμε πλέον σε νέα στρατηγική, να εμπλουτίσουμε το προϊόν μας, να διαχειριστούμε τους προορισμούς μας και να εξελίξουμε το τουριστικό μας μοντέλο.
Αξιοποίηση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων
Ως χώρα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλα εκείνα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, με εξακολουθητικές συνεργασίες και συνέργειες σε όλα τα επίπεδα.
Είναι η αναγκαία προϋπόθεση, για να μπορέσει ο ελληνικός τουρισμός να πρωταγωνιστήσει με αξιώσεις και την επόμενη, μετά την πανδημία, ημέρα.
Μετά την πανδημία, άλλωστε, ο τουρισμός θα αποκτήσει και πάλι μαζικά χαρακτηριστικά και θα πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειες στη διαχείριση των προορισμών, για να αποφευχθούν περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Η ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη, θα είναι για την Ελλάδα το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας.
Η αναγκαία προϋπόθεση για να πρωταγωνιστήσει με αξιώσεις και την επόμενη, μετά την πανδημία, εποχή.
Ο τουρισμός, με βάση τα μοναδικά φυσικά, πολιτιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του κάθε προορισμού, μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την οικονομική, κοινωνική και αειφόρο ανάπτυξη.
Η θέση αυτή, έχει αποτελέσει προτεραιότητα για τον ΣΕΤΕ τα τελευταία χρόνια και σήμερα καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών