Μεταξύ 3,5 με 4 ευρώ και σίγουρα σε τιμή πάνω από την τιμή της αυξήσεως κεφαλαίου του 2015 της Εθνικής Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί το placement μετοχών 183 εκατ που αντιστοιχούν στο 20% του μετοχικού κεφαλαίου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Το Ταμείο κατέχει το 40,3% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας με 5 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο.
Ξεκινάει διαβούλευση
Το ελληνικό δημόσιο μετά την επίλυση των διοικητικών εκκρεμοτήτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σε συνεργασία με την Εθνική τράπεζα θα ξεκινήσει διαβούλευση ώστε να συνταχθεί ένας οδικός χάρτης για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική τράπεζα.
Η αποεπένδυση θα πραγματοποιηθεί σε δύο ή τρία στάδια ανάλογα με τις χρηματιστηριακές συνθήκες.
Σε ποια τιμή placement;
Η διαδικασία αποεπένδυσης θα έχει την μορφή placement δηλαδή διάθεσης μετοχών σε διεθνείς επενδυτές ή επενδυτή εάν υπάρξει κάποια τράπεζα ή μεγάλος θεσμικός που θα ήθελε να αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό.
Ωστόσο η κυβέρνηση ειδικά για την Εθνική θα ήθελε μεγάλη διασπορά μετοχών, αυξημένο free float.
Χρονικά ο οδικός χάρτης θα εκπονηθεί το Καλοκαίρι του 2021 για να μπορέσει να υλοποιηθεί αρχές ή μέσα του 2022.
Η τιμή του placement πρέπει να είναι πάνω από τα 3 ευρώ την τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015, όπως αναφέρει ενημερωμένη πηγή.
Το εύρος θα μπορούσε να ήταν 3,5 με 4 ευρώ ή έως 53% υψηλότερα από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές.
Τα 3,5 ευρώ μετοχή της Εθνικής ισοδυναμεί με συνολική χρηματιστηριακή αξία 3,2 δισεκ.
Τα 4 ευρώ μετοχή της Εθνικής ισοδυναμεί με συνολική χρηματιστηριακή αξία 3,65 δισεκ.
Τι τίμημα θα μπορούσε να λάβει το ΤΧΣ;
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τίμημα π.χ. 4 ευρώ Χ 183 εκατ μετοχές θα μπορούσε να πάρει 730 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το 40,3% του ΤΧΣ αποτιμάται σήμερα με βάση συνολική κεφαλαιοποίηση της Εθνικής στα 2,37 δισεκ. περίπου 955 εκατ οπότε με τιμή 4 ευρώ θα αποτιμάται το 40,3% περί τα 1,91 δισεκ. ευρώ.
Τι σημαίνει 3,5 με 4 ευρώ για την αποτίμηση της Εθνικής Τράπεζας;
Η Εθνική με χρηματιστηριακή τιμή 3,5 με 4 ευρώ ή αύξηση 50% σε σχέση με τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές (2,60 ευρώ), θα έχει συνολική κεφαλαιοποίηση περίπου 3,65 δισεκ. ευρώ.
Με 5 δισεκ. κεφάλαια τα 3,65 δισεκ. αποτίμηση αντιστοιχεί σε P/BV 0,73 που με σημερινά δεδομένα είναι πολύ υπερτιμημένο.
Με όρους P/E δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς κέρδη η Εθνική αναφέρει ότι το 2022 θα επιτύχει 490 εκατ ή ROE απόδοση κεφαλαίων 9%.
Με αποτίμηση 3,65 δισεκ. προκύπτει P/E περίπου 7,5 που μάλλον είναι ρεαλιστικό.
Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής 2,37 δισεκ. με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2022 ισοδυναμεί με P/E περίπου 4,8 που είναι υποτιμημένη.
Με όρους κεφαλαίων η Εθνική είναι ακριβή αλλά με όρους P/E είναι πιο ρεαλιστικά αποτιμημένη με βάση πάντα τα εκτιμώμενα κέρδη του 2022.
Να σημειωθεί πάντως ότι η Εθνική με 5 δισεκ. κεφάλαια έχει 4,6 δισεκ. DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση δηλαδή σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια 92%... μόνο από τον παράγοντα αυτό η Εθνική θεωρείται ακραία υπερτιμημένη πάνω από 0,50 P/BV πολλώ δε μάλλον 0,73 P/BV.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών