Τελευταία και καταϊδρωμένη έρχεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα εμβολιαστικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στη Γηραιά Ήπειρο, κάτι που έχει αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με ανάλυση του καναδικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, με το 47,6% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί.
Ακολουθούν η Μάλτα με 40,4% και η Ισπανία με 17,7%.
Στον αντίποδα, στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί μόλις το 15,1%.
Ειδικότερα, μετά από μια αδύναμη ανάπτυξη στην έναρξη του έτους, η DBRS Morningstar αναμένει ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί αργότερα το 2021, καθώς είναι ανάλογη με τη διάθεση εμβολίων.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο η εγχώρια όσο και η εξωτερική ζήτηση, που θα έχει ιδιαίτερη δυναμική χάρη στις καταθέσεις που έχουν σωρεύσει τα νοικοκυριά, θα οδηγήσουν σε ανάταση.
Σε κάθε περίπτωση, οι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι.
Αργή ανάκαμψη
Το τρίτο κύμα της πανδημίας ενέτεινε τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, ενώ καθυστέρηση σημείωσε και ο εμβολιασμός.
Από τα μέσα Απριλίου του 2021, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στην ΕΕ ανερχόταν στο 17% - πολύ χαμηλότερο από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναθεώρησε τις προβλέψεις της τον Μάρτιο του 2021.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το πραγματικό ΑΕΠ θα είναι 0,4% μικρότερο σε σχέση με τις αρχές εκτιμήσεις.
Τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της EA - Ιταλία, Γαλλία και Κάτω Χώρες - και ορισμένες μικρότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου και της Αυστρίας, σημείωσαν ύφεση το γ’ τρίμηνο – κάτι που επηρέασε την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της.
Σε ετήσια βάση, το πραγματικό ΑΕΠ της συρρικνώθηκε κατά 4,9%.
Κάτω από τον στόχο ο πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός έχει ανέβει, αλλά ακόμη είναι κάτω από τον στόχο.
Παρά την αδύναμη οικονομική δραστηριότητα, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) αυξήθηκε απότομα από -0,3% τον Δεκέμβριο 2020 σε 1,3% τον Μάρτιο του 2021.
Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους, πριν μειωθεί στο 1% περίπου το 2022.
Ωστόσο, ο στόχος του 2% είναι ακόμη μακριά – αν και η οικονομία ανακάμπτει και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας βελτιώνονται.
Κατά τ' άλλα, τον Φεβρουάριο του 2021, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ παρέμεινε σταθερό στο 8,3%.
Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.
Καταναλωτική πίστη και στεγαστικά δάνεια: Η καταναλωτική πίστη στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε κατά 3,0%, σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο του 2021.
Η καταναλωτική πίστη συρρικνώθηκε σε όλες σχεδόν τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ, ενώ παρέμεινε θετική στο Λουξεμβούργο και τη Μάλτα.
Τον Φεβρουάριο του 2021, τα ενυπόθηκα δάνεια στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν κατά 4,5% σε ετήσια βάση.
Η αύξηση των ενυπόθηκων δανείων ήταν ισχυρότερη στο Λουξεμβούργο, τη Σλοβακία και τη Λιθουανία, αλλά ήταν αρνητική στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία.
www.bankingnews.gr
DBRS Morningstar: Ουραγός στους εμβολιασμούς η Ελλάδα - Ισχυρός αντίκτυπος στην οικονομία
Τελευταία και καταϊδρωμένη έρχεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς που πραγματοποιούνται στη Γηραιά Ήπειρο
Σχόλια αναγνωστών