Η Τουρκία κατήγγειλε τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Βiden σχετικά με τα γεγονότα του 1915 όπου οι τούρκοι προέβησαν σε θηριωδίες σκοτώνοντας 50 έως 200 χιλιάδες Αρμένιους και τα γεγονότα αυτά έμειναν στην ιστορία ως «γενοκτονία των Αρμενίων».
Ωστόσο η απόφαση αυτή των ΗΠΑ ήρθε σε μια χρονική στιγμή που έχει μόνο ιστορική σημασία ειδικά μάλιστα μετά την ήττα των Αρμενίων στο Nagorno Karabakh από τους Αζέρους.
Η απόφαση του Biden να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων μάλλον έχει πολιτικά ελατήρια, το lobby των αρμενίων στις ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρό και ενώ πέρασαν 105 χρόνια κατάφεραν τελικά οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Γενοκτονία που είναι υπαρκτό γεγονός.
Ωστόσο οι ΗΠΑ πιθανότατα να κινήθηκαν καιροσκοπικά, η στάση της Τουρκίας και Ρωσίας στον πρόσφατο πόλεμο Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τον Nagorno Karabakh αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο.
Να σημειωθεί ότι η ήττα των Αρμενίων από το Αζερμπαϊτζάν είχε ως αποτέλεσμα να ενεργοποιήσει το lobby των Αρμενίων που είναι ισχυρό στις ΗΠΑ… ώστε να διεκδικήσουν μια πολιτική νίκη καθώς η αναγνώριση ενός ιστορικού γεγονότος που είναι η γενοκτονία των Αρμενίων έχει μεγάλη σημειολογία για τον αρμενικό λαό.
Ο Biden ήταν αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν είχε εξετάσει τέτοιο θέμα, οι ΗΠΑ και στο παρελθόν είχαν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν την Γενοκτονία των Αρμενίων αλλά δεν το έπραξαν.
Το συμπέρασμα είναι ότι η στρατηγική των ΗΠΑ που ξεκίνησε με την απαράδεκτη Αραβική Άνοιξη, που αποδείχθηκε εγκληματικό ιστορικό λάθος απέναντι στην ιστορία και στους λαούς της περιοχής της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής… συνεχίζεται και από τους δημοκρατικούς του Biden.
Τι υποστηρίζουν οι τούρκοι;
«Είναι σαφές ότι η εν λόγω δήλωση δεν έχει επιστημονική και νομική βάση, ούτε υποστηρίζεται από στοιχεία αναφέρει το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών. Όσον αφορά τα γεγονότα του 1915, δεν πληρούται καμία από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χρήση του όρου «γενοκτονία» που ορίζεται αυστηρά στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε σε δήλωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.
Σημείωσε ότι η φύση των γεγονότων του 1915 δεν αλλάζει ανάλογα με τα τρέχοντα πολιτικά κίνητρα των πολιτικών ή των εσωτερικών πολιτικών παραμέτρων.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα των γεγονότων του 1915, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρότεινε το 2005 στην Αρμενική πλευρά να συστήσει κοινή επιτροπή ιστορίας προκειμένου να καταλήξει σε ένα δίκαιο συμπέρασμα υπό το φως των ιστορικών γεγονότων εκείνη την περίοδο.
«Παρόλο που η Αρμενία δεν ανταποκρίθηκε ποτέ σε αυτήν την πρόταση, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.
Από αυτή την άποψη, η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος δεν είναι νομικά ούτε ηθικά εξουσιοδοτημένος να κρίνει ιστορικά ζητήματα, δεν έχει αξία», ανέφερε.
Το Υπουργείο Εξωτερικών είπε επίσης ότι η δήλωση του αμερικανού Προέδρου θα ανοίξει μια «βαθιά πληγή που υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη φιλία μας».
«Καλούμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος, το οποίο δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό από το να ικανοποιήσει ορισμένους πολιτικούς κύκλους και να υποστηρίξει τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην καθιέρωση μιας πρακτικής ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, ειδικά μεταξύ των τουρκικών και των αρμενικών εθνών, αντί να υπηρετήσουμε την ατζέντα εκείνων των κύκλων που προσπαθούν να προκαλέσουν εχθρότητα από την ιστορία
Τι ανέφερε ο Biden;
«Θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στην γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια θηριωδία να ξανασυμβεί», δήλωσε ο Biden.
Κατά τους Τούρκους οι ΗΠΑ αγνόησαν την ιστορία και υποκλίθηκαν στις απαιτήσεις των ομάδων συμφερόντων - lobby.
Λόγω της στάσης της Ουάσινγκτον, η Τουρκία αντιμετωπίζει μια "εξαιρετικά" ατυχής και λυπηρή μέρα στους δεσμούς της με τις ΗΠΑ.
«Η στάση των ΗΠΑ στα γεγονότα του 1915 δεν σχετίζεται με ιστορικά γεγονότα, αλλά αντικατοπτρίζει συκοφαντίες»
Το 2005 ο Erdogan ζήτησε τη σύσταση κοινής επιτροπής ιστορίας για τη διερεύνηση των γεγονότων του 1915 μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, τονίζοντας τότε ότι τα ιστορικά γεγονότα πρέπει να διερευνηθούν από τους ιστορικούς και όχι από τους πολιτικούς.
Κατά την Τουρκία υπάρχουν ριζοσπαστικά αρμενικά lobby που δεν παράγουν τίποτα παρά εχθρότητα
Για την Τουρκία η δήλωση Biden που αναγνώρισε την γενοκτονία των αρμενίων είναι πολιτική δήλωση χωρίς νομική βάση.
Πάντως είναι ακριβές ότι ο όρος γενοκτονία δεν μπορεί να καθοριστεί με πολιτικούς όρους αλλά μόνο από αρμόδιο δικαστήριο, όπως αναφέρεται στη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948..
Κατά την Τουρκία η Αρμενία… πολιτικοποιεί την ιστορία αφού απέτυχε να αναγνωρίσει τους ισχυρισμούς της σε ιστορική ή νομική βάση.
Οι τούρκοι επικαλούνται ότι η αρχή «μην απειλείς τον αγγελιοφόρο», που επικρατούσε στη διπλωματία για αιώνες, παραβιάστηκε από τις αρμενικές ομάδες καθώς δολοφονήθηκαν δεκάδες Τούρκοι διπλωμάτες τις προηγούμενες δεκαετίες.
Τι είπε ο Erdogan στον αρμένιο Πατριάρχη
Ο Πρόεδρος Erdogan υπέβαλε συλλυπητήρια του στον Πατριάρχη Σαχάκ Μασαλιάν της Αρμενικής κοινότητας της Τουρκίας για τον Αρμενικό πληθυσμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των «δύσκολων συνθηκών» του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
"Δείχνω σεβασμό τους Οθωμανούς Αρμένιους που έχασαν τη ζωή τους στις δύσκολες συνθήκες του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου"
Ο Erdogan πρόσθεσε ότι η πολιτικοποίηση του θέματος κατά της Τουρκίας, η οποία πρέπει να ερευνηθεί από ιστορικούς, δεν ωφελεί κανέναν.
Τόνισε ότι οι τουρκικοί και οι αρμένιοι πληθυσμοί ζουν σε ενότητα στην Ανατολία εδώ και αιώνες, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θέλει επίσης σχέσεις καλής γειτονίας με τον Ερεβάν.
"Είμαστε όλοι μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, ανεξάρτητα από την εθνοτική μας καταγωγή, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τη γλώσσα και το χρώμα.
Ζούμε μαζί, ειρηνικά, σε αυτά τα εδάφη για αιώνες.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον πολιτισμό της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων, που διήρκεσε για αιώνες και έδωσε παράδειγμα σε όλη την ανθρωπότητα, να ξεχαστεί. ως εργαλείο ανάμιξης ξένων συμφερόντων"
Τι ήταν η γενοκτονία των Αρμενίων;
Ως γενοκτονία των Αρμενίων (Αρμενικά Χαγιότς τσεγκασπανουτιούν) αναφέρονται τα γεγονότα εξόντωσης Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σφαγές Αρμενίων είχαν γίνει και ενωρίτερα επί Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, το 1894-96, με τον αριθμό των νεκρών να εκτιμάται μεταξύ 80 και 300 χιλιάδων και τον αριθμό των ορφανών παιδιών σε 50.000.
Ωστόσο οι πλέον εκτεταμένες σφαγές Αρμενίων αποδίδονται στο κίνημα των Νεότουρκων (1908-1918)
Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν. Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες.
Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ Δυτικές και Αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000.
Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας» και ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχε εξόντωση αλλά εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού.
Το επίσημο τουρκικό κράτος υποστηρίζει πως οι Αρμένιοι αντάρτες υποστήριζαν τα ρωσικά στρατεύματα κατά την εισβολή τους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Άλλοι αρνητές, υποστηρίζουν πως δεν υπήρξαν ενέργειες οι οποίες έχουν σκοπό την εξολόθρευση, άρα δεν είναι γενοκτονία.
Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιόλ, η γενοκτονία (την αποκαλεί «εθνοκάθαρση») συνέβη εξαιτίας της κατάρρευσης της «ανεκτικής» Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της ανάδυσης του εθνικισμού.
Η Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και με τον ίδιο τρόπο με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Ελλήνων και των Ασσυρίων (Νεστοριανών χριστιανών).
Εκτός από τη δολοφονία ανθρώπων, η γενοκτονία περιλάμβανε και την απαγωγή γυναικών και παιδιών τα οποία εξισλαμίζονταν, άλλαζαν ονόματα και ενσωματώνονταν σε νοικοκυριά μουσουλμάνων (Τούρκων, Κούρδων, Αράβων κ.ά.) ως σύζυγοι ή σκλάβοι.
Σύμφωνα με τα έθιμα των τοπικών φυλών, για να αποφεύγονται οι αποδράσεις, οι σκλάβοι μαρκάρονταν με τατουάζ στο πρόσωπο ή το λαιμό.
Πόλεις όπως η Χαρπούτ (Δυτική Αρμενία) και η Μεζρέ (Αν. Τουρκία) είχαν γίνει κέντρα εμπορίας Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων σκλάβων.
Εκεί "οι πλέον επιθυμητές γυναίκες, κυρίως αυτές από πλούσιες οικογένειες, ζητούνταν από τοπικούς μουσουλμάνους και ελέγχονταν από γιατρούς για αρρώστιες κτλ."
Μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, στα εδάφη της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κατέλαβαν οι σύμμαχοι απελευθερώθηκαν πάνω από 90.000 ορφανά Αρμενίων από την Τουρκία, τη Συρία, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Αρμενία και τη Γεωργία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών