Εκτός από πιθανή εξασθένηση του ανοσοποιητικού, ο τρεις φορές αυξημένος κίνδυνος που διαπιστώνεται οφείλεται στον μειωμένο χρόνο για καθαρισμό χώρων ανάμεσα στις βάρδιες
Η έρευνα δείχνει ότι η δουλειά σε βάρδιες, ιδίως τα βράδια, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, συνεπώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μελλοντικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας που λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.
Ως εργασία σε βάρδιες θεωρείται αυτή που γίνεται σε άλλες ώρες πέρα από τις συνήθεις (π.χ. 8:00-16:00), όπως είναι η νυχτερινή εργασία και η εναλλασσόμενη πρωί-βράδυ.
Η εργασία σε βάρδιες γίνεται ολοένα συχνότερη παγκοσμίως, με το 10% έως 40% των εργαζομένων -ανάλογα με τη χώρα- να δουλεύουν πλέον με αυτόν τον τρόπο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η εργασία σε βάρδιες, ιδίως τα βράδια, σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία, όπως διαβήτη, καρκίνο, αναπνευστικές παθήσεις και άλλες λοιμώξεις.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι βάρδιες, ιδίως οι νυχτερινές, οι οποίες συνεπάγονται στέρηση ύπνου, κακή διατροφή και διαταραχή του βιολογικού ρολογιού, έχουν πολλαπλές επιπτώσεις στον οργανισμό, μεταξύ άλλων στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Αυτό αυξάνει, επίσης, την πιθανότητα για μόλυνση από κορωνοϊό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα J. Backley του Τμήματος Πνευμονολογίας της Σχολής Βιολογίας, Ιατρικής και Υγείας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό «Thorax», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 280.000 ανθρώπους από 40 έως 69 ετών.
Η μελέτη συσχέτισε τα θετικά διαγνωστικά τεστ Covid-19 με το εάν ένας εργαζόμενος δούλευε συχνά σε βάρδιες ή καθόλου.
Διαπιστώθηκε ότι όποιος εργαζόταν σε ακανόνιστες βάρδιες (εναλλασσόμενα πρωί-βράδυ), είχε υπερδιπλάσια πιθανότητα να διαγνωσθεί με κορωνοϊό, σε σχέση με κάποιον που δούλευε μόνο πρωί.
Επίσης, όποιος εργαζόταν μόνιμα σε νυχτερινές βάρδιες είχε 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθεί από τον κορωνοϊό.
Μάλιστα, όσοι έκαναν ακανόνιστες βραδινές βάρδιες είχαν τριπλάσια πιθανότητα λοίμωξης Covid-19, κάτι που, μεταξύ άλλων, αφορά τους υγειονομικούς.
Εκτός από την πιθανή εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος όσων εργάζονται τα βράδια, ο αυξημένος κίνδυνος για κορωνοϊό πιθανώς οφείλεται στο ότι υπάρχει μειωμένος χρόνος για να καθαρισθούν οι χώροι εργασίας ανάμεσα στις βάρδιες, καθώς επίσης στη μεγαλύτερη κόπωση των εργαζομένων και στη μικρότερη εγρήγορσή τους για τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων από τους άλλους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών