Διακινδυνεύαμε να έχουμε μια σειρά διαφορετικών εγγράφων πιστοποίησης που δεν μπορούν να «διαβαστούν» και να επαληθευτούν σε άλλα κράτη μέλη, δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Didier Reynders
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εισάγουν τα δικά τους πιστοποιητικά εμβολιασμού ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της ασυμβατότητας μεταξύ των μυριάδων ξεχωριστών τεχνολογικών συστημάτων, εφόσον η ΕΕ δεν κατορθώσει να διαμορφώσει ένα ενιαίο τεχνολογικό και δεοντολογικό πρότυπο, προειδοποίησε ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν την Τετάρτη 28 Απριλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η ΕΕ ασκεί πιέσεις για ένα ενιαίο ψηφιακοί πιστοποιητικού εμβολιασμού προκειμένου να επιτραπεί στους τουρίστες να ταξιδεύουν ελεύθερα αυτό το καλοκαίρι.
Ωστόσο, οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί σχετικά με το κόστος, τα δεδομένα και τα ζητήματα απορρήτου, καθώς και διάφορες τεχνικές και ιατρικές πτυχές του νέου συστήματος.
Κερματισμός
«Εάν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τις πολιτικές διαβουλεύσεις, η τεχνική λύση θα είναι έτοιμη εγκαίρως.
Εάν δεν το κάνουμε, διακινδυνεύουμε από τον κατακερματισμό των συστημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, με ένα πλήθος πιθανών ασυμβίβαστων εθνικών λύσεων», δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Didier Reynders.
Κίνδυνοι
«Θα διακινδυνεύαμε να έχουμε μια σειρά διαφορετικών εγγράφων πιστοποίησης που δεν μπορούν να ‘'διαβαστούν’' και να επαληθευτούν σε άλλα κράτη μέλη.
Και διακινδυνεύουμε την διακίνηση πλαστών εγγράφων, και μαζί του, την εξάπλωση τόσο του ιού όσο και της δυσπιστίας των πολιτών», δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Νότος – Βορράς
Οι χώρες του Νότου ΕΕ που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, επιθυμούν να εφαρμοσθούν τα πιστοποιητικά το συντομότερο δυνατό για να βοηθήσουν τις οικονομίες. Αλλά αντιμετωπίζουν έναν πιο απρόθυμο Βορρά, καθώς και περίπλοκες διαδικασίες λήψης αποφάσεων της ΕΕ.
Διαλειτουργικότητα
Χωρίς κεντρική πύλη για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας, χώρες, όπως η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γερμανία και η Γαλλία, εισάγουν τις δικές τους λύσεις για την καταγραφή εμβολιασμών.
Αξιωματούχοι της Επιτροπής δήλωσαν ότι το σύστημα διασυνοριακού ελέγχου για την πιστοποίηση των στοιχείων για ξεκινήσει δοκιμαστικά στα μέσα Ιουνίου.
Η τεχνολογία είναι ασφαλής και δεν θα κοινοποιούνται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Εμβόλια
Υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το ποια εμβόλια θα γίνονται αποδεκτά: αυτά τα οποία έχουν εγκριθεί από την ΕΜΑ, τον αρμόδιο ευρωπαϊκό φορέα, όπου δεν περιλαμβάνονται το κινεζικό και το ρωσικό εμβόλιο.
Επίσης δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το πώς ορίζεται η ανοσία καθώς και εάν γίνονται διακρίσεις για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών