Τρεις μήνες φωτιά ξεκινούν για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με την πανδημική κρίση και την βαθιά κρίση στην αγορά να επιβάλουν άμεσες κινήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας αλλά και σκληρές μάχες σε επίπεδο ΕΕ με σημείο αιχμής τα επενδυτικά έργα, τις μεταρρυθμίσεις και τον χρόνο εκταμίευσης των 3,9 δις ευρώ των προκαταβολών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Βασικό ζητούμενο αποτελεί η ομαλοποίηση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του 2021 που θεωρείται κομβικό για να επιτευχθεί ανάπτυξη 3,6% φέτος που προβλέπει το καλό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή 2,6% με βάση το δυσμενές που είναι και το πιο πιθανό σύμφωνα με τους αναλυτές.
Το βάρος μέσα στον Μάιο πέφτει στην άνοδος της στάθμης των ταμειακών διαθεσίμων που έχει υποχωρήσει σημαντικά λόγω του αυξημένου κόστους για μέτρα στήριξης με τον λογαριασμό να έχει ανέβει στα 15 δις. ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζεται νέα έξοδος στις αγορές ενώ άλλη μία θα γίνει προς το τέλος Ιουνίου/αρχές Ιουλίου.
Κομβικοί οι επόμενοι μήνες
Οι επόμενοι μήνες, μέχρι τον Ιούλιο, θεωρούνται, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών «κομβικοί» για την επανεκκίνηση της οικονομίας ενώ τα πρώτα χρήματα που θα έρθουν στην χώρα θα είναι αυτά από τα κέρδη των ομολόγων ( ANFA’s, SMP’s) ύψους 740 εκατ. ευρώ. Το πράσινος φως για την εκταμίευση θα δώσει το Eurogrpoup της 17ης Ιουνίου.
Ο Ιούλιος είναι ένας ακόμη δύσκολος μήνας για το κράτος όχι μόνο γιατί ξεκινά η 11η μεταμνημονιακή αξιόλογη αλλά γιατί θα πρέπει να κλειδώσει το οριστικό σχέδιο με τα 170 έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το σχέδιο προβλέπει επιχορηγήσεις και δάνεια συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ (18,2 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δισ. δάνεια που αυξάνουν το δημόσιο χρέος ) τα οποία αντιστοιχούν στο 17,8% του ΑΕΠ και θα κινητοποιήσουν επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, 57,4 δισ. ευρώ έως το 2026.
Τα δάνεια θα αρχίσουν να εγκρίνονται όταν επικυρωθεί το ελληνικό Σχέδιο και θα καλύπτουν το πολύ το 50% της αξίας του έργου, ενώ κατά μέσον όρο υπολογίζεται ότι η κρατική συμμετοχή θα φτάνει στο 40%. Το υπόλοιπο θα καλύπτεται από τραπεζική χρηματοδότηση κατά τουλάχιστον 30% και ίδια κεφάλαια των επενδυτών κατά τουλάχιστον 20%.
Η χρηματοδότηση προβλέπεται να διαρκεί 8-12 χρόνια, ενώ θα υπάρχει περίοδος χάριτος 2-3 χρόνια, πριν από την έναρξη αποπληρωμής του δανείου. Αυτό σημαίνει ότι όσες επιχειρήσεις λάβουν φέτος δάνειο θα αρχίσουν να το αποπληρώνουν μετά το 2023-2024.
Φέτος η Ελλάδα αναμένει προκαταβολές 3,9 δισ. ευρώ μετά τον Αύγουστο και εφόσον πληροί τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των έργων και των μεταρρυθμίσεων η ελληνική οικονομία θα λαμβάνει κονδύλια και δάνεια 5,31 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία.
Οι επενδύσεις θα πρέπει να ικανοποιούν ένα τουλάχιστον από τα εξής πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας: πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή ανάπτυξη, εξωστρέφεια, καινοτομία, μεγέθυνση μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών.
Μάιος
- Έξοδος στις αγορές για δανεισμό
- Δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
- 17 Μαΐου Eurogroup : Υπό το φως των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν θα αξιολογηθεί η γενική ρήτρα διαφυγής (δημοσιονομική ευελιξία) που θα είναι σε ισχύ για φέτος ενώ θα γίνει μία πρώτη συζήτηση για το 2022
- Αξιολόγηση στις 21 Μαΐου της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s.
Ιούνιος
- 17 Ιουνίου Eurogroup: Με βάση την 10η έκθεση αξιολόγησης από τους θεσμούς θα αποφασιστεί η εκταμίευση της 11ης δόσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
- Εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου για μεσαίες, μεγάλες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με περιουσία άνω των 350.000 ευρώ.
- Νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων και επέκταση του συστήματος σε πάνω από 3.000 περιοχές σε όλη τη χώρα.
- Ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ της πορείας του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Ιούλιος
- Έγκριση από την Κομισιόν του Εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης
- Πρώτες αποφάσεις για προκαταβολές 3,9 δισ. ευρώ (δάνεια και επιδοτήσεις) από το Ταμείο Ανάκαμψης
- Έναρξη 11ης αξιολόγησης από τους θεσμούς στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας ( δεν συνδέεται με δόση SMPs και ANFAs).
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών