Υπό την απειλή δικαστικών αγωγών βρίσκονται διευθυντές και ανώτατα διοικητικά στελέχη για τυχόν λάθη και παραλείψεις που έχουν διαπράξει.
Το φαινόμενο του κοινωνικού πληθωρισμού διογκώνεται συνεχώς, με τις ασφαλιστικές να ξηλώνουν τις τσέπες τους, και από την άλλη να τις γεμίζουν, μία και τα τιμολόγια Ευθυνών εκτοξεύτηκαν στα ύψη.
Απώλειες γράφουν οι ασφαλιστικές λόγω της αύξησης των απαιτήσεων για αποζημιώσεις αλλά και αγωγών που έχουν τελεσιδικήσει με τις δικαστικές αρχές να έχουν αποφανθεί υπέρ των εναγόντων (πελάτες ασφαλιστικών).
Η προστασία και η ενίσχυση των δικαιωμάτων των καταναλωτών ‘αφοπλίζει’ ακόμα και τις εταιρείες κολοσσούς στον κόσμο, πολλώ δε μάλλον τις μικρότερες, καθιστώντας τες αδύναμες να υπερασπιστούν τον εαυτό τους απέναντι σε λάθη και παραλείψεις που έχουν διαπράξει διευθυντές και ανώτατα διοικητικά στελέχη και που έχουν προκαλέσει ζημιές σε τρίτους.
Οι αδικοπραξίες
Απαιτήσεις, σύμφωνα με την AGCS προκύπτουν για ζημιές σε τρίτους (αδικοπραξίες) που έχουν προκαλέσει εταιρείες από τον κλάδο των φαρμακευτικών, της υγείας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, τον κλάδο λιανικής, ασφαλειών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Μόνο το 2019 υπήρξαν 74 περιπτώσει συμβιβασμών στις ΗΠΑ συνολικής αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 4 μεγάλες υποθέσεις αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, εκπροσωπώντας το 45% των συνολικών υποθέσεων που διακανονίστηκαν.
Οι αξίες των υποθέσεων αυτών διπλασιάστηκαν το 2019 σε σχέση με το 2014.
Η αύξηση αυτή συνδέεται άμεσα με την βελτιώσεις που γίνονται στις νομοθεσίες υπέρ των δικαιωμάτων των καταναλωτών.
Οι νέες δε τάσεις μετά την έλευση του covid19 υπαγορεύουν απαιτήσεις ως προς τους διευθυντές και τα ανώτατα διοικητικά στελέχη (D&O) όχι ως είθισται για λάθη εξ’ αμελείας για χρηματοοικονομικές καταστάσεις αλλά για προβληματικά προϊόντα, για ανθρωπογενείς καταστροφές στο περιβάλλον, για διαφθορά, και για cyber επιθέσεις για τον GDPR. Τα φαινόμενα των δικαστικών αγωγών τα οποία θα προκαλέσουν επιπτώσεις σε μετόχους και άλλα συνδεδεμένα με τις εταιρείες μέλη, αναμένεται να αυξηθούν αμέσως μόλις λήξει ο συναγερμός με τον Covid19 και ανοίξει πλήρως η οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό οι ασφαλιστικές και κυρίως οι αντασφαλιστές αναπροσαρμόζουν τα τιμολόγια τους.
Από τις αρχές του 2021 τα αντασφαλιστικά τιμολόγια κινούνται ανοδικά, ασκώντας πιέσεις στις ασφαλιστικές για αυξήσεις
Ωστόσο, μπήκαν στην αγορά κάποια νέα εναλλακτικά αντασφαλιστικά κεφάλαια, προσφέροντας πρόσθετο capacity και διορθώνοντας ελαφρώς τα τιμολόγια, σύμφωνα με την Marsh LLC το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Στα δικαστήρια κερδίζουν οι καταναλωτές, φουσκώνουν τα τιμολόγια οι ασφαλιστικές
Απειλές ζώνουν διευθυντές και ανώτατα στελέχη για παραλείψεις που έχουν διαπράξει σε βάρος των πελατών των ασφαλιστικών εταιριών
Σχόλια αναγνωστών