Καταδίκασε με σκληρή γλώσσα η κινεζική κυβέρνηση την κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της G7 (την Πέμπτη 5 Μαΐου) με την οποία εκφράζεται η υποστήριξη των επτά ισχυρότερων οικονομιών στην Ταϊβάν και κατηγορείτο το Πεκίνο για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρώπινών δικαιωμάτων, απαντώντας ότι συνιστά «μια χονδροειδή παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας», σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 6 Μαΐου.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδα των G7 υπογράμμισαν στο κοινό ανακοινωθέν ύστερα από τη σύνοδο στο Λονδίνο ότι η Κίνα παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι υιοθετεί «οικονομικές πολιτικές που στηρίζονται στον καταναγκασμό (σ.σ. εφαρμόζει πρακτικές καταναγκαστικής εργασίας)» τις οποίες η ομάδα των G7 θα καταβάλει συλλογικές προσπάθειες για να ανακόψει.
Για Ταϊβάν
Σε μία ασυνήθιστη διπλωματική κίνηση, η ομάδα των G7 δήλωσε επίσης ότι υποστήριξε τη συμμετοχή της Ταϊβάν στα διεθνή fora του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας - και εξέφρασε την ανησυχία της για «τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις εντάσεις» στα στενά της Ταϊβάν.
Μιλώντας στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Wang Wenbin καταδίκασε τη εν λόγω δήλωση επισημαίνοντας ότι διατυπώνονται «αβάσιμες κατηγορίες» οι οποίες συνιστούν χονδροειδή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.
Κανόνες
«Αυτή αποτελεί μία ανεπιθύμητη άρση των κανόνων των διεθνών σχέσεων», είπε.
Η ομάδα των G7 θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένη δράση για να ενισχύσει την παγκόσμια ανάκαμψη της οικονομίας αντί να τη διαταράσσει, πρόσθεσε.
Ο Wang επιτέθηκε επίσης στις χώρες της ομάδας των G7 για τον «εθνικισμό των εμβολίων» όσον αγορά την πανδημία του Covid-19 και ότι είναι αδρανής όσον αφορά τον εμβολιασμό των πολιτών τρίτων χωρών εκφράζοντας μόνο ευχολόγια/
Πιέσεις
«Δεν πρέπει να ασκούν επικρίσεις και να παρεμβαίνουν στο εσωτερικό άλλων κρατών που έχουν επιδείξει τη γενναιοδωρία τους, υπονομεύοντας την τρέχουσα κορυφαία προτεραιότητα της διεθνούς συνεργασίας κατά της πανδημίας», σημείωσε.
Η Κίνα θεωρεί ότι η Ταϊβάν ανήκει στη δική της εδαφική κυριαρχία και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε επίσημη εκπροσώπησή της σε διεθνές επίπεδο.
Επιπροσθέτως επίσης εντείνει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στα σύνορα με την Ταϊβάν τους τελευταίους μήνες, προσπαθώντας να ενισχύσει την προσπάθεια της για αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών