Το πέναλτι μπορεί να φαίνεται ένας εύκολος τρόπος για να σκοράρει κάποιος, ωστόσο δεν θα συμφωνήσουν πολλοί ειδικά εάν είδα την εκτέλεση του Σέρχιο Αγουέρο χθες (08/05). Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει πάντα στον παίκτη που το εκτελεί, την ώρα που ο τερματοφύλακας δεν έχει να... χάσει τίποτα.
Υπάρχουν πάντα «σπεσιαλίστες», οι οποίοι δεν νιώθουν αυτού του είδους την πίεση από τα 11 βήματα, ούτε έχουν το πρόβλημα να δοκιμάσουν κάτι ποιο... φαντεζί. Αυτές είναι οι 5+1 περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που εκτέλεσαν πέναλτι α λα Πανένκα, όταν η μπάλα «έκαιγε».
Σεμπαστιάν Αμπρέου (Ουρουγουάη – Γκάνα, προημιτελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010)
Ο προημιτελικός του Μουντιάλ του 2010 τα είχε όλα, οι δύο ομάδες πήγαν στην παράταση με σκορ 1-1, με τον Σουάρεζ να διώχνει με τα χέρια (!) την μπάλα στην γραμμή στο 120’ και την Γκάνα να κερδίζει πέναλτι. Ο Ασαμόα Γκιάν ανέλαβε την εκτέλεση, ωστόσο έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι.
Οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην διαδικασία των πέναλτι, το σκορ είναι 3-2 και ο Αμπρέου έχει αναλάβει την τελευταία εκτέλεση. Ο Ουρουγουανός παίρνει φόρα και «εκτελεί» τον Πέιντσιλ και να οδηγεί την χώρα του στα ημιτελικά της διοργάνωσης.
Αντρέα Πίρλο (Αγγλία – Ιταλία, προημιτελικά Euro 2012)
Αγγλία και Ιταλία βρέθηκαν αντιμέτωπες στα προημιτελικά του Euro 2012, με δύο κλασσικές «δυνάμεις» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου να παλεύουν για την πρόκριση στα ημιτελικά. Στην κανονική διάρκεια ο αγώνας έληξε 0-0, την ώρα που οι Ιταλοί είχαν πάνω από τις διπλάσιες (!) πάσες από τους αντιπάλους τους (320 – 815).
Τελικά ο αγώνας πήγε στο πέναλτι, με τον Πίρλο να παίρνει την μπάλα στο 2-1 υπέρ των Άγγλων. Πήρε φόρα και με ωραίο σκάψιμο «νίκησε» τον Χαρτ για το 2-2, ενώ ήταν η «σκούντρα αντζούρα» αυτή που πήρε το εισιτήριο για τον ημιτελικό. Μετά τον αγώνα, ο Πίρλο είπε, «Εκείνη την στιγμή είδα τον τερματοφύλακα να κάνει περίεργες κινήσεις, οπότε περίμενα να κουνηθεί και το χτύπησα έτσι, ήταν πιο εύκολο για εμένα να την “σκάψω” σε αυτό το σημείο».
Σέρχιο Ράμος (Ισπανία – Πορτογαλία, ημιτελικά Euro 2012)
Ο Ισπανός, αν και κεντρικός αμυντικός, δεν είχε ποτέ πρόβλημα να αναλάβει μία εκτέλεση πέναλτι, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει δώσει την λύση σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Έτσι έγινε και με την Πορτογαλία το 2012, σε μία «ιβιρική» μάχη, για το ένα από τα δύο εισιτήρια του μεγάλου τελικού. «Φούρια ρόχα» και «Νεβεγαδόρες» έμειναν στο 0-0 σε κανονική διάρκεια και παράταση, με την διαδικασία των πέναλτι να «αποφασίζει» το νικητή.
Ζοάο Μουτίνιο και Τσάμπι Αλόνσο είχαν αστοχήσει στην αρχή, ενώ την ώρα που ο Ράμος πήρε την μπάλα στα χέρια του το σκορ βρισκόταν στο 2-2. Ο 26χρονος πήρε φόρα και «έσκαψε» την μπάλα, με τον Ρουί Πατρίσιο να μην μπορεί να αντιδράσει και τους Ισπανούς να περνάνε στον τελικό με σκορ 4-2.
Αλέξις Σάντζες (Χιλή – Αργεντινή, τελικός Κόπα Αμέρικα 2015)
Μπορεί ο Χιλιανός να μην είναι αυτή την στιγμή στο επίπεδο που βρισκόταν κάποτε, ωστόσο δεν είναι ένας παίκτης που κρύβεται στις κρίσιμες στιγμές. Στον τελικό του Κόπα Αμέρικα του 2015 η Χιλή υποδεχόταν την Αργεντινή, διεκδικώντας τον πρώτο μεγάλο τίτλο της ιστορία της. Οι δύο ομάδες δεν βρήκαν γκολ σε κανονική διάρκεια και παράταση, με το ματς να οδηγείται στην διαδικασία των πέναλτι.
Ιγκουαϊν και Μπανέγα είχαν αστοχήσει στις εκτελέσεις τους, με την Χιλή να προηγείται με 3-1 και τον Σάντσες να αναλαμβάνει την εκτέλεση που θα της έδινε το τρόπαιο. Ο διεθνής επιθετικός πήρε φόρα και με εξαιρετική εκτέλεση νίκησε τον Ρομέρο, με την Χιλή να κατακτά τον πρώτο της τίτλο.
Ζινεντίν Ζιντάν (Γαλλία - Ιταλία, τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006)
Ο Γάλλος μπορεί να έχει μείνει στην ιστορία για την κεφαλιά στον Μάρκο Ματεράτσι σε εκείνον τον αγώνα, ωστόσο νωρίτερα είχε δείξει γιατί ήταν ο ηγέτης της γαλλικής ομάδας. Μόλις στο 7ο λεπτό, μετά από πέναλτι που κέρδισε ο Μαλουντά από επαφή με τον Ματεράτσι μέσα στη μεγάλη περιοχή.
Ο «Ζιζού» ανέλαβε την εκτέλεση, με την μπάλα να χτυπά στο οριζόντιο δοκάρι και να περνά την γραμμή του τέρματος, με την Γαλλία να παίρνει το προβάδισμα. Τελικά ο Ζιντάν αποβλήθηκε στο 110' μετά από την κεφαλιά στον Ματεράτσι, με την Ιταλία να κερδίζει στα πέναλτι με 5-3 και να κατακτά το τρόπαιο.
Bonus: Αντονίν Πανένκα (Τσεχοσλοβακία - Δυτική Γερμανία, τελικός Euro 1976)
Δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα ο άνθρωπος από τον οποίο πήρε το όνομα της αυτή η εκτέλεση. Σε έναν τελικό που οι Τσεχοσλοβάκοι προηγήθηκαν 2-0, με τους Δυτικογερμανούς να έχουν την απάντηση, τελικά το τρόπαιο κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι, κάτι που συνέβη τότε για πρώτη φορά στην ιστορία των μεγάλων διοργανώσεων.
Μέχρι εκείνο το σημείο όλοι είχαν σκοράρει, με το σκορ να είναι 4-3, όταν ο Ούλι Χένες έστειλε την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Τότε ο Πανένκα πήρε την μπάλα και στάθηκε απέναντι από τον Μάιε, πήρε φόρα και έσκαψε την μπάλα, με την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα και την Τσεχοσλοβακία να είναι πρωταθλήτρια.
Μάριος Αγγελέτος
Οι 5+1 εκτελέσεις Πανένκα που έγραψαν ιστορία (video)
Ποιος είπε ότι δεν μπορείς να εκτελέσεις ένα πέναλτι με... στυλ;
Σχόλια αναγνωστών