Παρουσιάζεται σήμερα από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο στη συνέχεια θα αναρτηθεί για διαβούλευση με σημεία αιχμής την αύξηση των ωρών υπερωριακής και «ευέλικτης» απασχόλησης στις 150 ώρες ανά έτος από 120 και τις απολύσεις χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης.
Ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε την Τρίτη 11/5 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση το 2019 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1158, που προωθεί ευέλικτες μορφές απασχόλησης με ατομικές συμβάσεις εργασίας, σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής.
Σύμφωνα με την οδηγία, «Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι με παιδιά έως μια ορισμένη ηλικία, η οποία είναι τουλάχιστον οκτώ έτη, και οι φροντιστές, δικαιούνται να ζητούν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για λόγους φροντίδας.
Η διάρκεια αυτών των ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας μπορεί να υπόκειται σε εύλογους περιορισμούς».
Παρατίθεται και η σχετική αιτιολογική σκέψη, όπως αναφέρεται στην Οδηγία:
«Για να ενθαρρυνθούν οι εργαζόμενοι που είναι γονείς και έχουν ευθύνες φροντίδας να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν την εργασία τους στις προσωπικές τους ανάγκες και προτιμήσεις.
Προς το σκοπό αυτό και με τις ανάγκες του εργαζομένου στο επίκεντρο, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν το δικαίωμα να ζητούν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, για να προσαρμόζουν τη μορφή απασχόλησής τους, μεταξύ άλλων, όπου είναι εφικτό, με τη χρήση ρυθμίσεων τηλεργασίας, ευέλικτου ωραρίου, ή μειωμένων ωραρίων εργασίας, με σκοπό την παροχή φροντίδας».
Οι 6 σημαντικές αλλαγές που φέρνει το νέο ν/σ
- Ωράριο απασχόλησης: Με ατομική συμφωνία εργοδότη εργαζόμενου –όπου δεν υπάρχει συνδικάτο εργαζομένων- θα μπορούν όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στην συγκεκριμένη ρύθμιση. Για την διασφάλιση του εργαζόμενου θα απαιτείται η υπογραφή ατομικής συμφωνίας με τον εργοδότη, η οποία θα προβλέπει την αύξηση του ωραρίου, το χρονικό διάστημα ισχύος της, όπως και τον τρόπο ανταπόδοσης των επιπλέον ωρών. Μέχρι τώρα το νομικό καθεστώς της χώρας επέτρεπε την εφαρμογή ελαστικού ωραρίου μέσω της υπογραφής συγκεκριμένης συλλογικής συμφωνίας από την αντίστοιχη συλλογική εκπροσώπηση των εργαζομένων. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που ισχύει στην χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά και την ευρωπαϊκή οδηγία που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, σε ορισμένες περιόδους του χρόνου – όταν υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για μια επιχείρηση – επιτρέπεται να αυξηθούν οι ώρες εργασίας κατά 2 και να φτάσουν τις 10 ώρες ημερησίως. Σε άλλη χρονική περίοδο μειώνονται – αντιστοίχως – το ωράριο ή παρέχονται αντίστοιχες ημέρες αδείας. Η αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών στις 150 ώρες το χρόνο και εξίσωση σε βιομηχανία και λοιπούς κλάδους. Σήμερα είναι: 48 ώρες ανά εξάμηνο στη βιομηχανία και 120 ώρες το έτος στις μη βιομηχανικές επιχειρήσεις. Παράλληλα αυξάνεται η αμοιβή για τις υπερωρίες για τις οποίες δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης. Η αμοιβή στις περιπτώσεις αυτές ορίζεται στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 120% (από 80%).
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τίθεται σε εφαρμογή η λεγόμενη «ψηφιακή κάρτα εργασίας» η οποία θα αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα για «προστασία του ωραρίου» και τον έλεγχο την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και των αδήλωτων υπερωριών. Με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας θα είναι σε θέση να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το ωράριο ενός εργαζόμενου και την τήρησή του. Η κάρτα θα συνδέεται απ’ ευθείας – online – με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται άμεσα και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του.
- Τηλεργασία: Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί το λεγόμενο «δικαίωμα ηλεκτρονικής αποσύνδεσης» του απασχολούμενου. Πρόκειται για το δικαίωμα της προστασίας του ελεύθερου χρόνου και της ποιότητας ζωής των εργαζόμενων με καθεστώς τηλεργασίας. Νομοθετείται το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να απέχει πλήρως από την παροχή εργασίας του και την διεκπεραίωση εργασιών με τηλεφωνικό, ηλεκτρονικό ή ψηφιακό τρόπο, εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των νόμιμων αδειών του. Με τον τρόπο αυτό, προστατεύεται το κατοχυρωμένο 8ωρο, αλλά και η πενθήμερη εργασία. Ταυτοχρόνως η επιχείρηση υποχρεούται να καλύπτει το κόστος του εξοπλισμού και τη συντήρησή του για τις περιπτώσεις τηλεργασίας.
- Εργασία τις Κυριακές: Ανοίγει για κάποιους κλάδους η Κυριακάτικη εργασία, ενώ παραμένει σε ισχύ το καθεστώς της αργίας την Κυριακή. Το νομοσχέδιο προσθέτει στις εξαιρέσεις αυτές και κλάδους, όπως αποθήκες, logistics, κέντρα δεδομένων, αλλά και εξωσχολικές δράσεις, μηχανογράφηση, εξετάσεις έκδοσης διπλωμάτων. Η εργασία την Κυριακή αμείβεται με προσαύξηση 75%, ενώ παρέχεται δικαίωμα να δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης την αμέσως επόμενη εβδομάδα.
- Συνδικαλισμός – απεργίες: Εγγραφή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο. Προϋπόθεση για την κήρυξη απεργίας και για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου είναι η πραγματοποίηση ψηφοφορίας μέσω ηλεκτρονικού συστήματος. Απαγορεύεται η παρεμπόδιση εργαζομένων που επιθυμούν να εργασθούν κατά τη διάρκεια της απεργίας. Παράβαση αυτής της υποχρέωσης οδηγεί στη διακοπή της απεργίας με δικαστική απόφαση.
- Αποζημιώσεις και Άδειες: Καταργείται η διάκριση στις αποζημιώσεις απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών και θεσπίζονται επιπλέον άδειες για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών