Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gramegna (ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργο): Η κρίση της πανδημίας θα είναι V crisis

Gramegna (ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργο): Η κρίση της πανδημίας θα είναι V crisis
Η ΕΕ κινητοποίησε τεράστια κεφάλαια που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συνετά και με προσοχή
Τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας συζήτησαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ «European Economy», που συντόνισε ο Τάσος Αναστασάτος, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Eurobank και διεξήχθη στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο Jean– Claude Trichet, Πρόεδρος για την Ευρώπη της Τριμερούς Επιτροπής και πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπογράμμισε τρία στοιχεία που σχετίζονται με την κρίση.
Η ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση που έχει και μας έκανε να ανακαλύψουμε αδυναμίες που ήδη είχαμε, καθώς και το γεγονός ότι η κρίση μπορεί να αποδειχτεί επιταχυντής της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η πανδημία ήρθε να ενδυναμώσει αυτά τα οποία θεωρούμε σημαντικά, τόνισε ο Jean–Claude Trichet, και εκτίμησε ότι πριν τον covid ήμασταν σε πιο αδύναμη θέση σε σχέση με το πώς ήμασταν πριν τη Lehman Brothers.
Μετά την πανδημία, είπε, δεν είχαμε πολλά περιθώρια κινήσεων σε σχέση με το 2008.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να είναι πολύ σημαντικές για την ΕΕ, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η κρίση επιταχύνει την ψηφιακή μετάβαση, την ανάγκη για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και βελτιώνει τις προοπτικές πολλών τομέων της οικονομίας.
Ο Yπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna, τόνισε ότι η Ελλάδα όπως και κάθε άλλη χώρα υποφέρει από την πανδημία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κρίση του κορωνοϊού θα είναι «V crisis», δηλαδή μετά τη βαθιά ύφεση θα έρθει μεγάλη ανάκαμψη.
Όπως εξήγησε, η πανδημία έδειξε πολλές αδυναμίες για τις οικονομίες μας.
Για παράδειγμα, μας έδειξε ότι όσοι είχαν ακόμα αμφιβολίες για την κλιματική αλλαγή έκαναν λάθος. αλλά και ότι η ψηφιοποίηση είναι απαραίτητη και, μάλιστα, είναι μέρος της λύσης.
Τόνισε ότι οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη δράση για την προστασία του πλανήτη, ότι η ΕΕ κινητοποίησε τεράστια κεφάλαια που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συνετά και με προσοχή, όμως, όπως χαρακτηριστικά, είπε η ΕΕ είναι πολύ πίσω στην ψηφιοποίηση σε σχέση με τις ΗΠΑ και πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα για να προλάβουμε την εξέλιξη.
Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να πάρουμε το μάθημα της κρίσης του 2008 και της πανδημίας: «Το 2008 βιαστήκαμε να επαναφέρουμε τους προϋπολογισμούς μας -και ίσως τότε είχαμε δίκιο – όμως τώρα δεν πρέπει να επαναλάβουμε αυτό το λάθος.
Και δε θα το κάνουμε, πρέπει να δώσουμε έμφαση στις επενδύσεις».
Η Μαρία Δεμερτζή, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Bruegel στο Βέλγιο, ανέλυσε τις προοπτικές του πληθωρισμού σε όλον τον κόσμο και ανέφερε πως ίσως στις ΗΠΑ ενισχυθεί, όμως τόνισε ότι δεν ανησυχεί ιδιαιτέρως για την ΕΕ. Ωστόσο, αν δούμε λίγο πληθωρισμό, δεν είναι κακό, καθώς θα δείξει ότι η οικονομία αναπτύσσεται, είπε. Πρόσθεσε τέλος, ότι αν χρειαστεί αύξηση επιτοκίων, λόγω πληθωρισμού, αυτό ίσως δυσκολέψει χώρες όπως η Ελλάδα –με υψηλό χρέος– καθώς θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης