Η Νορβηγία δεν θα συνεχίσει τη χρήση του εμβολίου COVID-19 από την AstraZeneca ενώ σε αναμονή τίθεται και το εμβόλιο της Johnson & Johnson όπως τόνισε η ηγεσία της χώρας.
Μια επιτροπή που διορίστηκε από την κυβέρνηση είχε προτείνει να αποκλειστούν και τα δύο εμβόλια από το πρόγραμμα της Νορβηγίας λόγω του κινδύνου σπάνιων αλλά επιβλαβών παρενεργειών.
Οι αρχές στις 11 Μαρτίου ανέστειλαν την χρήση των εμβολίων της AstraZeneca αφού ένας μικρός αριθμός εμβολιασμένων ατόμων, απεβίωσαν ή νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα θρόμβων στο αίμα, αιμορραγίας και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων.
Μια μελέτη στη Δανία και τη Νορβηγία διαπίστωσε ελαφρώς αυξημένα ποσοστά θρόμβων στο αίμα μεταξύ των ατόμων που πήραν την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca, σε σύγκριση με τα αναμενόμενα ποσοστά στο γενικό πληθυσμό.
Δεν έχει χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Το εμβόλιο Johnson & Johnson (J&J) δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα στη Νορβηγία παρά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).
Στις 10 Μαΐου, μια ομάδα ιατρικών, νομικών και άλλων εμπειρογνωμόνων επισήμανε ότι τα δύο εμβόλια δεν πρέπει να προσφέρονται ως μέρος του εθνικού συστήματος εμβολιασμού, αν και δεν πρέπει να απαγορευτούν για όσους εθελοντικά θέλουν να τα πάρουν.
«Ωστόσο η κυβέρνηση αποφάσισε ότι το εμβόλιο AstraZeneca δεν θα χρησιμοποιηθεί στη Νορβηγία, ούτε καν για εθελοντές».
Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα απόθεμα εμβολιασμών J&J, κυρίως ως εφεδρικό αντίγραφο ασφαλείας, ενώ οι δόσεις των εμβολίων της AstraZeneca πιθανότατα θα αναδιανεμηθούν, είτε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε μέσω του παγκόσμιου συστήματος Covax.
Η Νορβηγία προς το παρόν χρησιμοποιεί μόνο εμβόλια που παράγονται από τη Moderna και την Pfizer / BioNTech και αναμένει ότι όλοι οι ενήλικες θα έχουν πάρει τουλάχιστον μία δόση μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Το ένα τρίτο των Νορβηγών ενηλίκων έχουν λάβει μέχρι στιγμής την μια από τις δύο δόσεις.
Ο θανατηφόρος μαύρος μύκητας
Ο θανατηφόρος «Μαύρος μύκητας» παρατηρείται όλο και περισσότερο σε ασθενείς με covid-19 στην Ινδία.
Μια σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρα λοίμωξη που ονομάζεται «μαύρος μύκητας» από Ινδούς γιατρούς φαίνεται να είναι συχνότερη στους ασθενείς με covid 19.
Η μόλυνση, που ονομάζεται βλεννομυκητίαση, προκαλείται από τους βλεννομύκητες που βρίσκονται στο έδαφος και σχετίζεται σε αποσυντιθέμενη οργανική ύλη όπως φύλλα και ξύλο ή στην κοπριά ζώων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Υπήρξαν δεκάδες χιλιάδες περιστατικά βλεννομυκητίασης που αναφέρθηκαν στην Ινδία τον τελευταίο μήνα, σε σύγκριση με ελάχιστες περιπτώσεις την τελευταία δεκαετία, τόνισε ο Bhakti Hansoti, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα ιατρικής έκτακτης ανάγκης και διεθνούς υγείας στο Johns Hopkins.
Ο βλεννομύκητας συμπεριφέρεται ανεξέλεγκτα τις τελευταίες εβδομάδες.
Τα συμπτώματα της νόσου τείνουν να προκύψουν δύο έως τρεις εβδομάδες αφού ένα άτομο μολυνθεί με τον covid 19.
Η Ινδία σημείωσε 362.727 νέα κρούσματα και 4.120 νέους θανάτους από τον Covid 19 στις 12 Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Οι περιπτώσεις λοίμωξης από τον μαύρο μύκητα έχουν σημειώσει αύξηση τέσσερις έως πέντε φορές από αυτές που αναφέρθηκαν πριν από την πανδημία», δήλωσε ο Atul Patel, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Ahmedabad.
Ανάλογα με το πού μεγαλώνει ο μύκητας, έχει την ικανότητα να προσβάλλει το δέρμα, τους πνεύμονες, το πεπτικό σύστημα, τον εγκέφαλο ή περιοχές που περιβάλλουν τον κόλπο και μπορεί να προσβάλλει περιοχές του προσώπου, όπως η μύτη, το στόμα και τα μάτια.
Ο μύκητας προκαλεί μόλυνση σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα..
Τα συμπτώματα της βλεννομυκητίασης μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ρινική συμφόρηση ή και πόνο.
Άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν περισσότερα συμπτώματα που σχετίζονται με τους πνεύμονες, όπως πυρετό, πόνο στο στήθος και δύσπνοια.
Ο διαβήτης είναι πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου για μόλυνση από «μαύρο μύκητα».
Μέχρι και το 75% των περιπτώσεων βλεννομυκητίασης συμβαίνουν σε ασθενείς με covid που πάσχουν από διαβήτη.
«Η βλεννομυκητίαση μπορεί να αποβεί μοιραία»
Οι συστάσεις περιλαμβάνουν συνεχιζόμενες πρακτικές προσωπικής υγιεινής, να είναι προσεκτικοί όταν έρχονται οι άνθρωποι σε επαφή με το χώμα ενώ πρέπει να διακόψουν κορτιζόνες ή άλλα φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας της λοίμωξης του μαύρου μύκητα είναι περίπου 50%, αλλά η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης, σύμφωνα με το CDC.
Η πάθηση αντιμετωπίζεται με ορισμένα συνταγογραφούμενα αντιμυκητιασικά φάρμακα και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τυχόν μολυσμένων ιστών στο σώμα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών