Παρά τη δραματική έξαρση της covid στην Ινδία, η πανδημία καταγράφει σημάδια σταθεροποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε μείωση κατά 12% των θανάτων και κατά 4% των νέων μολύνσεων σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.
Η Ασία είναι η περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως ενώ η Ευρώπη παραμένει σταθερή πρώτη σε θανάτους, αν και την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε μείωση της τάξης του 13% σε θανάτους και 20% σε κρούσματα.
Οι θετικές αυτές εξελίξεις αποδίδονται στους εμβολιασμούς, οι οποίοι εκτιμάται ότι έχουν προσεγγίζουν τα 1,5 δις, καθώς καθημερινά γίνονται περίπου 23,7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
Εκτιμάται ότι ένας στους δέκα κατοίκους του πλανήτη έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού, κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστεί να περάσουν ακόμα αρκετά χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί σε παγκόσμια κλίμακα η περίφημη ανοσία της αγέλης.
Μεγαλύτερη εστία αυτή τη στιγμή είναι η Ινδία, η οποία πάντως για πρώτη φορά εδώ και 25 ημέρες, ανέφερε το τελευταίο 24ωρο λιγότερα από 300.000 κρούσματα, ενώ η κυβέρνηση Modi ανακοίνωσε το σχέδιο της με μια σειρά περιοριστικών μέτρων σε μια προσπάθεια να περιορίστει τη διασπορά του ιού.
Την ίδια στιγμή, νέα χαλάρωση του lockdown τίθεται σε ισχύ από σήμερα 17/5 στη Μ. Βρετανία αν και οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να αποφύγουν τους κλειστούς χώρους των παμπ και των εστιατορίων καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου κύματος της επιδημίας λόγω της ινδικής παράλλαξης του ιού.
Η επιδημία με μια ματιά:
Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 163.161.728 και οι νεκροί 3.381.269
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.942.327 κρούσματα και 585.986 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 24.965.463 και τρίτη σε νεκρούς με 274.390
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 435.751 και τρίτη σε κρούσματα με 15.627.243
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.939.019
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.117.374 και έκτη η Ρωσία με 4.892.938
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.466.589 και όγδοη η Ιταλία με 4.159.122
• Ένατη η Ισπανία με 3.604.799 και δέκατη η Γερμανία με 3.606.747
Σταθεροποιείται η πανδημία
Ενδείξεις σταθεροποίησης της πανδημίας καταγράφονται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε μείωση των θανάτων από Covid-19 κατά 12% και των νέων κρουσμάτων κατά 4%, σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα.
Μέχρι σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα διαγνωσμένα κρούσματα ανά εκατομμύριο ανθρώπων είναι 21.003, ενώ οι θάνατοι ανά εκατομμύριο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι περίπου 435.
Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε περίπου 17 εκατομμύρια διεθνώς, ενώ οι ασθενείς σε σοβαρή/κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία όλου του κόσμου εκτιμώνται σε περίπου 102.500.
Οι πρώτοι 10 … και η Ελλάδα
Οι πρώτες δέκα χώρες σε συνολικά κρούσματα είναι οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Βραζιλία, η Γαλλία, η Τουρκία, η Ρωσία, η Βρετανία (4,451 εκατομμύρια), η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία (3,603 εκατομμύρια).
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 48η θέση παγκοσμίως.
Οι πρώτες δέκα χώρες σε θανάτους είναι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία, το Μεξικό, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Κολομβία.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 40ή θέση.
Εάν ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός κάθε χώρας, τότε τα περισσότερα συνολικά κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού έχουν η Ανδόρα, το Μαυροβούνιο, η Τσεχία, το Σαν Μαρίνο, το Γιβραλτάρ, η Σλοβενία, το Μπαχρέιν, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και οι ΗΠΑ.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 79η θέση.
Από άποψη θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στην κορυφή βρίσκονται η Ουγγαρία, το Γιβραλτάρ, η Τσεχία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Σαν Μαρίνο, η Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, η Σλοβακία και το Βέλγιο.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 43η θέση.
Πρώτη σε κρούσματα η Ασία, πρώτη σε θανάτους η Ευρώπη
Σε επίπεδο ηπείρων, η Ασία έχει περάσει πια πρώτη σε κρούσματα (46.836.971), ξεπερνώντας τη Νότια Αμερική, αλλά είναι μόλις τέταρτη σε θανάτους (608.242).
Η Ευρώπη είναι πρώτη σε θανάτους (1.049.348), όμως την περασμένη εβδομάδα εμφάνισε ενθαρρυντική μείωση 13% σε θανάτους και 20% σε νέα κρούσματα, σε σχέση με μία εβδομάδα πριν.
Δεύτερη σε θανάτους είναι η Βόρεια Αμερική (878.629), όπου την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μείωση των θανάτων κατά 18% και των νέων κρουσμάτων κατά 7%.
Σχεδόν 1,5 δις εμβόλια
Σε 1,46 δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι δόσεις εμβολίων κατά του κορvνοϊού που έχουν χορηγηθεί, συνολικά, στον παγκόσμιο πληθυσμό των σχεδόν 7,9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Εκτιμάται ότι χορηγούνται σχεδόν 23,7 εκατομμύρια δόσεις την ημέρα, παγκοσμίως και ότι ήδη έχει εμβολιαστεί πλήρως σχεδόν ο ένας στους δέκα κατοίκους του πλανήτη (ποσοστό 9,5%).
Με αυτόν τον ρυθμό, παρά το γεγονός ότι αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επιτευχθεί συλλογική ανοσία («αγέλης») στην παγκόσμια κοινότητα.
Οι πρώτοι
Τα μεγαλύτερα ποσοστά πλήρους εμβολιασμού έχουν πετύχει το Γιβραλτάρ (100%), οι Σεϋχέλλες (63,9%), οι Νήσοι Φόκλαντ (59,2%), η Αγία Έλενα (58,8%), το Ισραήλ (56,3%), το Σαν Μαρίνο (49,7%), οι Νήσοι Κέιμαν (49,6%), το Μπαχρέιν (42,2%), η Χιλή (39,2%), οι Μαλδίβες (38,4%), οι ΗΠΑ (37,1%) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (35,7%).
Στην Ελλάδα, το ποσοστό βρίσκεται περίπου στο 14,6%.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού - με τουλάχιστον μία δόση - έχουν το Γιβραλτάρ (100%), οι Νήσοι Φόκλαντ (87,7%), οι Μαλδίβες (81,4%), οι Σεϋχέλλες (72,6%), η Νήσος Μαν (71,9%), το Μπουτάν (64,7%), το Σαν Μαρίνο (64,3%) και το Ισραήλ (60%).
Η Ελλάδα εμφανίζει ποσοστό γύρω στο 26%.
Έτοιμες να δώσουν εμβόλια η ΕΕ και η G7
Η ΕΕ και η G7 μπορούν να δωρίσουν περισσότερες από 150 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 σε φτωχές χώρες προκειμένου να περιοριστεί η ανισότητα στην πρόσβαση εμβολίων.
Όπως ανακοίνωσε η Unicef, ο αριθμός αυτός μπορεί να επιτευχθεί αν οι επτά πιο πλούσιες χώρες του κόσμου - οι ηγέτες των οποίων θα συναντηθούν τον Ιούνιο στην Αγγλία - και τα μέλη της ΕΕ μοιραστούν μόλις το 20% των αποθεμάτων που θα διαθέτουν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
«Και θα μπορούσαν να το πράξουν ενώ παράλληλα τηρούν όλες τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των δικών τους πολιτών» ανέφερε η γενική διευθύντρια της Unicer.
Oι ελλείψεις σε εμβόλια κατά της covid-19 επιμένουν καθώς η παραγωγή τους δεν επαρκεί και το σύστημα Covax, το οποίο δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφερθούν εμβόλια στις πιο φτωχές χώρες, είναι πολύ μακριά από τον στόχο των δόσεων που πίστευε ότι θα μπορέσει να διανείμει.
Εκτιμάται ότι τον Ιούνιο θα λείπουν από το σύστημα Covax περίπου 190 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 έναντι του στόχου που είχε τεθεί.
Οι ΗΠΑ, που διαθέτουν 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, έχουν ανακοινώσει ότι επιθυμούν να τις δωρίσουν, ενώ η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι προσφέρει 500.000 δόσεις στο Covax, η Σουηδία ένα εκατομμύριο, ενώ η Ελβετία σκέφτεται να προσφέρει αντίστοιχο αριθμό.
Τεράστιες ανισότητες
Σύμφωνα με έρευνα του Covax, το ένα τρίτο του πληθυσμού των πιο πλούσιων χωρών έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, ενώ το ποσοστό για τις φτωχές χώρες είναι μόνο 0,2%.
Σε αυτό αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος αφού έκανε λόγο για αδικία, ζήτησε από τις πλούσιες χώρες αντί να εμβολιάσουν τα παιδιά και τους έφηβους – που είναι λιγότερο επιρρεπείς στη σοβαρή νόσηση από την covid-19 - να προσφέρουν τα εμβόλια αυτά στο Covax.
«Η covid-19 έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους και με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα η δεύτερη χρονιά της πανδημίας θα είναι πολύ φονικότερη από την πρώτη» ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Στο έλεος της covid η Ινδία – Πάνω από 4.100 οι νεκροί σε 24 ώρες
Στο έλεος του κορωνοϊού βρίσκεται η Ινδία, η οποία κατέγραψε περισσότερους από 4.100 θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες.
Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας, ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο υπέκυψαν άλλοι 4.106 ασθενείς ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 281.386 κρούσματα.
Συνολικά στην Ινδία έχουν αναφερθεί 274.390 θάνατοι επί συνόλου σχεδόν 25 εκατ. μολύνσεων (έχουν φθάσει τις 24,97 εκατ.).
Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί τονίζουν ότι οι αριθμοί τους οποίους δίνει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση είναι πολύ υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα.
Η δραματική αυτή εξέλιξη της πανδημίας αποδίδεται στο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε στην Ινδία αρχικά τον περασμένο Μάρτιο.
Αν και αρκετοί ειδικοί επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για το νέο στέλεχος και τη μεταδοτικότητά του, η κυβέρνηση δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις και επέτρεψε να γίνουν μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις και θρησκευτικές γιορτές χωρίς να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και περιορισμοί.
Πάντως η κυβέρνηση Modi ανακοίνωσε μια σειρά από περιοριστικά μέτρα στις αγροτικές περιοχές της Ινδία σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά του ιού.
Ανοίγει η Αγγλία … αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν
Με τη Μ. Βρετανία να έχει ξεπεράσει το όριο των 20 εκατομμυρίων πολιτών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως (άλλα 36,5 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί με μια δόση), η κυβέρνηση Johnson προχωρά σήμερα Δευτέρα 17/5 σε χαλάρωση νέων περιορισμών.
Συγκεκριμένα, από σήμερα αναμένεται να ανοίξουν παμπ, εστιατόρια, πολιτιστικοί χώροι, ξενοδοχεία αλλά και στα στάδια χωρητικότητας έως 10.000 θεατών.
Παράλληλα επιτρέπεται σε ομάδες έως 6 ατόμων ή σε άτομα δύο νοικοκυριών να συναντώνται σε κλειστούς χώρους ενώ σε εξωτερικούς χώρους μπορούν να συναντώνται έως και 30 άτομα.
Πάντως, η ινδική παράλλαξη του ιού και η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται στη Μ. Βρετανία έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές, οι οποίες καλούν τους πολίτες να αγνοήσουν την χαλάρωση του lockdown και να αποφύγουν τις κοινωνικές επαφές σε κλειστούς χώρους.
ΗΠΑ: Να συνεχιστεί η χρήση μάσκας στα σχολεία φέτος
Θα πρέπει οι μάσκες στα σχολεία των ΗΠΑ να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, καθώς δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 όλοι οι μαθητές, ανακοίνωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).
Τα CDC ανέφεραν ότι όλοι όσοι βρίσκονται στις σχολικές εγκαταστάσεις και τα σχολικά λεωφορεία θα πρέπει να φορούν πάντα μάσκα, ενώ θα πρέπει να τηρείται και απόσταση περίπου δύο μέτρων μεταξύ καθηγητών και μαθητών.
Οι μαθητές από το νηπιαγωγείο ως την τρίτη λυκείου, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες των CDC, «θα πρέπει να εφαρμόζουν στρατηγικές πρόληψης και να δίνουν προτεραιότητα στη γενικευμένη και σωστή χρήση της μάσκας και τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης».
Η συγκεκριμένη σύσταση γίνεται, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της υπηρεσίας την Πέμπτη που ανέφερε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της covid-19 δεν χρειάζεται να φορούν πλέον μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και μπορούν να τις αποφεύγουν και στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους.
Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ έχει εγκριθεί η χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά covid-19 για όλους από 12 ετών και άνω.
Βραζιλία: Πάνω από 435.000 οι νεκροί - Αργά οι εμβολιασμοί
Περισσότερους από 435.000 νεκρούς λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού μετρά η Βραζιλία, αν και υποστηρίζεται πως ο αριθμός αυτός είναι αρκετά χαμηλότερος σε σχέση με την πραγματικότητα.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 1.036 ασθενείς και ότι επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά ακόμη 40.941 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 435.751 νεκρούς επί συνόλου 15,63 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Την ίδια στιγμή, εξελίσσεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Εκτιμάται ότι περίπου 35 εκατομμύρια κάτοικοι της Βραζιλίας, το 16% του πληθυσμού, έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου.
Η κυβέρνηση Bolsonaro ελέγχεται από τη Γερουσία και σφάλματα και παραλείψεις όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον έγκαιρο εφοδιασμό με εμβόλια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών