Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup 21/5: Σήμα για το τέλος των σχεδίων διάσωσης - Έρχονται πιο στοχευμένα εργαλεία

Eurogroup 21/5: Σήμα για το τέλος των σχεδίων διάσωσης - Έρχονται πιο στοχευμένα εργαλεία
Πάνω στο τραπέζι των «19» θα βρίσκεται η έκθεση με τις εαρινές προβλέψεις από την Κομισιόν
Σχετικά Άρθρα

Σήμα για αντικατάσταση των οριζόντιων μέτρων διάσωσης από νέα, πιο στοχευμένα εργαλεία, που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση των οικονομιών της ευρωζώνης, αναμένεται να απευθύνει σήμερα το Eurogroup στην πρώτη του διά ζώσης συνεδρίαση (από τον Σεπτέμβριο του 2020) στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας που έχει το θέμα, η συζήτηση μεταφέρεται και στο Ecofin που συνέρχεται την επόμενη μέρα, Σάββατο 22 Μαΐου, με πιο διευρυμένη όμως ατζέντα.
Πάνω στο τραπέζι των «19» θα βρίσκεται η έκθεση με τις εαρινές προβλέψεις από την Κομισιόν που θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για τον διάλογο περί νέων ενέσεων ρευστότητας για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο των «ζόμπι» επιχειρήσεων.

Οριστικές αποφάσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν, ωστόσο το μήνυμα από το Eurogroup, περί νέας πολιτικής στην ανάκαμψη με την προώθηση προγραμμάτων διάσωσης «νέου τύπου», και με πολύ χαμηλότερο δημοσιονομικό κόστος, θα είναι τόσο ξεκάθαρο που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.
Το στίγμα που θα δοθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές είναι ότι η στήριξη πρέπει να συνεχιστεί υπό όρους για το 2021 και το 2022.

Αυτό βέβαια παραπέμπει σε μια άλλη συζήτηση που συνδέεται με τους ατσάλινους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και την ανάγκη αναθεώρησης της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής με συγκριμένες προτάσεις για χαλάρωση της λιτότητας.
Σε πρώτη φάση οι όποιες απόψεις ακουστούν θα είναι από το περιθώριο των συνεδριάσεων, καθώς επισήμως οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν το θέμα στο Eurogroup της 17ης Ιουνίου.

Στο συγκεκριμένο πολιτικό συμβούλιο η Ελλάδα θα έχει την τιμητική της λόγω της απόφασης που εκκρεμεί για την απελευθέρωση ακόμη μιας δόσης, ύψους 644 εκατ. ευρώ, από τα ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνουν ως δεδομένα τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όπως θα φανεί άλλωστε από τη 10η μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης που θα δοθεί την επόμενη Τετάρτη 26 Μαΐου στη δημοσιότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα υποστηρίξει στο Eurogroup ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη μπει στη λογική της απόσυρσης των οριζόντιων μέτρων στήριξης ακολουθώντας πρακτικά τις παραινέσεις των θεσμών για παρεμβάσεις με το «σταγονόμετρο» που θα κάνουν λιγότερο βαριά την επόμενη μέρα της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ετσι από τον Ιούνιο μπαίνει οριστική τελεία στο προηγούμενο μοντέλο στήριξης με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις ευάλωτες επιχειρήσεις και κυρίως γι’ αυτές που βρίσκονται ένα στάδιο πριν από το λουκέτο.
Οι επιστρεπτέες προκαταβολές, τα κουρέματα στα ενοίκια και τα επιδόματα αναστολής εργασίας αντικαθίστανται από τα ειδικά προγράμματα επιδότησης πάγιων δαπανών, όπως επίσης και αυτά για την εστίαση, τον τουρισμό και των δόσεων των επιχειρηματικών δανείων («Γέφυρα 2»), που είναι πιο στοχευμένα και προβλέπουν «πιστωτικά κουπόνια».

Ηδη το κόστος για την αναχαίτιση των επιπτώσεων από την πανδημική κρίση έχει γίνει δυσθεώρητο.
Η ταμειακή επιβάρυνση έχει ξεφύγει ακόμη και από τη δεύτερη πρόβλεψη για δαπάνες 12 δισ. ευρώ το 2021, με τις νεότερες εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον λογαριασμό στα 15 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους.
Η πρωτογενής ζημία θα ισοφαρίσει την περσινή που ανήλθε στο 7,2% του ΑΕΠ.
Ενα πρώτο σχέδιο με το μέγεθος των απωλειών στην πραγματική οικονομία αλλά και ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να παρουσιάσει ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Ecofin, όπου η κουβέντα για τις επιπτώσεις από την υγειονομική κρίση θα είναι εκτενέστερη.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης