Η πλέον ωφελημένη ευρωπαϊκή χώρα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η Ελλάδα, καθώς με αυτό ως «όπλο» αναμένεται να έχει σωρευτική ανάπτυξη έως το 2026 πάνω από 5%, όπως αναφέρει η Goldman Sachs.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, που επιγράφεται «Let the Rebound Begin» και την οποία σας παρουσιάζει το Bankingnews.gr, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη Νότια Ευρώπη, ώστε να εισέλθει σε βιώσιμους ρυθμούς ανάκαμψης μετά την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Τα αναπτυξιακά σχέδια του Νότου, που ενσωματώνουν σε ό,τι αφορά τους προς αξιοποίηση πόρους επιχορηγήσεις και δάνεια, είναι αρκετά… μεγαλεπήβολα.
Για την Ιταλία και την Ισπανία αντιστοιχούν στο 12% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει, αφού το πλάνο της «αγγίζει» το 19% του ΑΕΠ.
Ως επί το πλείστον, δίνεται έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις, που τείνουν να ευνοούν την ανάπτυξη, σε μια πιο βιώσιμη βάση από την τρέχουσα.
Άλλωστε, τα σχέδια ανασυγκρότησης συνοδεύονται, σε κάθε περίπτωση, από δομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ειδικά για την Ισπανία και την Ιταλία είναι ιδιαίτερα φιλόδοξες.
Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, παρά το γεγονός ότι ελλοχεύουν συγκεκριμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εφαρμογή των προγραμμάτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το ΑΕΠ σε Ιταλία και Ισπανία θα εκτιναχθεί πάνω από 5% μέχρι το 2026, ενώ η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα γνωρίζουν ακόμα μεγαλύτερη μεγέθυνση.
Στον αντίποδα, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι λιγότερο σημαντικό για την Γαλλία, καθώς για αυτή προβλέπεται μικρότερη οικονομική βοήθεια.
Ισχυρό rebound
Κατά τ’ άλλα, η ευρωπαϊκή οικονομία άρχισε να ανακάμπτει από την πανδημική κρίση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει «μπροστά», καταγράφοντας ισχυρή ανάκαμψη στις πωλήσεις λιανικής για τον μήνα Απρίλιο, με τον δείκτη PMI για τον μήνα Μάιο να σημειώνει ιστορικό ρεκόρ.
Ο δείκτης PMI για την Ευρωζώνη, από την άλλη, κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα έναντι των προσδοκιών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ευρωπαϊκός Νότος κινήθηκε πιο δυναμικά π.χ. από τη Γερμανία, δεδομένων της αυξημένης ζήτησης και της πιο γρήγορης επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας.
Η κατάσταση στο υγειονομικό μέτωπο συνεχίζει να βελτιώνεται, καθώς ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης.
Η δε ηλικιακή δομή των μολύνσεων συνάδει με τα κοινά στόχο των εμβολιασθέντων, όπερ σημαίνει ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά.
Σε κάθε περίπτωση, η ινδική παράλλαξη εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο κίνδυνο.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι σε καλό δρόμο.
Επομένως, εύλογα η Goldman Sachs «βλέπει» μια μετατόπιση στο παγκόσμιο αναπτυξιακό τοπίο, με την momentum να «κινείται» από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη.
Η πρόσφατη ροή δεδομένων υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ έχει κορυφωθεί και, παρότι παραμένει σε πολύ ισχυρά επίπεδα, θα επιβραδυνθεί.
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη αρχίζει να «επιταχύνει» απότομα, με τη δυναμική της να φτάνει στο μέγιστο το διάστημα Μάιος - Ιούλιος 2021.
Σύμφωνα λοιπόν με την αμερικανική τράπεζα, τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα, αθροιστικά, η ανάπτυξη σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρωζώνη και ΗΠΑ θα κυμανθεί στο ύψος του 11,5%, 7,6% και 7,1%, αντίστοιχα.
Σε αυτό το πλαίσιο προτείνονται επενδύσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές (+8% τον επόμενο χρόνο) και ευρώ (1,28 έναντι του δολαρίου σε δώδεκα μήνες), ενώ το γερμανικό Bund παρουσιάζει ενδιαφέρον βραχυπρόθεσμα.
Η Ευρώπη έχει περιθώριο ανάπτυξης προτού αντιμετωπίσει περιορισμούς, δεδομένου ότι παραμένει σε ύφεση σε σύγκριση με τα επίπεδα προ πανδημίας, η ευρωζώνη εισήλθε στην πανδημία με πλεονάζουσα χωρητικότητα και τα στοιχεία μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ότι η Covid έχει περιοριστεί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Ευρώπη ξεχωρίζει σε σύγκριση με άλλες προηγμένες οικονομίες (περίπου -10% στο Ηνωμένο Βασίλειο και -8% στη ζώνη του ευρώ).
Τα επίπεδα του ΑΕΠ είναι ακόμη πιο χαμηλά στη Νότια Ευρώπη, με εκτιμώμενο χάσμα παραγωγής (-13% στην Ισπανία και -11% στην Ιταλία) να αφήνει πολλά περιθώρια…
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Όσον αφορά την ΕΚΤ, η Goldman Sachs αναμένει από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να συμφωνήσουν για μικρή μείωση του ρυθμού του πανδημικού προγράμματος (PEPP) παράλληλα με μια αναβαθμισμένη προοπτική για την ανάπτυξη στη συνεδρίαση του Ιουνίου.
Αν και οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς λήξης έχουν αυξηθεί από τη συνάντηση του Μαρτίου, η ροή των ειδήσεων για την οικονομία ήταν θετική και οι πωλήσεις έχουν περιοριστεί σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 – κάτι που αντικατοπτρίζει τις τιμές της αγοράς για την ισχυρότερη εγχώρια ανάπτυξη και τις προοπτικές του πληθωρισμού.
Το πιο σημαντικό ζήτημα, ωστόσο, είναι η αναθεώρηση της στρατηγικής, που μάλλον θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.
Τέλος, ενώ ένας στόχος συμμετρικού πληθωρισμού 2% φαίνεται τώρα πολύ πιθανός, οι πολιτικές επιπτώσεις αυτής της μετατόπισης είναι περιορισμένες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών