(upd3) Κυρώσεις στη Λευκορωσία για την πρωτοφανή εκτροπή της πτήσης της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους στο Μίνσκ προκειμένου να συλληφθεί ο δημοσιογράφος Roman Protasevich αποφάσισαν οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ, οι οποίοι αφού ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση του 26χρονου δημοσιογράφου, κάλεσαν σε άμεση διερεύνηση του περιστατικού αυτού.
Οι «27» τάχθηκαν υπέρ της αυστηρότερης πρότασης που υπήρχε στο τραπέζι και κάλεσαν τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
Επίσης απαγόρευσαν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ και κάλεσαν την Κομισιόν να προτείνει περισσότερα πρόσωπα και οντότητες εναντίον των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις και να υιοθετήσει περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Μινσκ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden χαρακτηρίσε σκανδαλώδες γεγονός την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία, ζήτησε να διεξαχθεί διεθνής έρευνα και απαίτησε να αφεθεί ελεύθερος ο δημοσιογράφος.
Biden: Σκανδαλώδης η αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους στη Λευκορωσία
Σκανδαλώδη χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους, στη Λευκορωσία προκειμένου να συλληφθεί ο δημοσιογράφος, Roman Protasevich.
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον εντονότερο τρόπο την εκτροπή του αεροσκάφους και τη σύλληψη του Roman Protasevich.
Αυτό το σκανδαλώδες συμβάν και το βίντεο στο οποίο ο κ. Protasevich μοιάζει να μιλά πιεζόμενος είναι επονείδιστες επιθέσεις στην πολιτική διαφωνία και στην ελευθερία του Τύπου» υποστήριξε ο Biden, ο οποίος ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος ο δημοσιογράφος.
«Οι ΗΠΑ ενώνουν τη φωνή τους με αυτές που απευθύνουν έκκληση να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για τα γεγονότα» είπε ο Biden, ο οποίος χαιρέτισε «την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και άλλα μέτρα».
«Ζήτησα από την ομάδα μου να εξετάσει τις προσήκουσες επιλογές ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν, σε στενό συντονισμό με την ΕΕ, άλλους συμμάχους και εταίρους και διεθνείς οργανισμούς» υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως χθες οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ αποφάσισαν να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στη Λευκορωσία και να επιβάλουν νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης του Alexander Lukashenko, ενώ συνέστησαν στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
Πράκτορες ή επιβάτες;
Το μυστήριο με την ταυτότητα των ατόμων που αποβιβάστηκαν στο Μίνσκ και δεν επέστρεψαν στην πτήση για Βίλνιους φαίνεται να ξεδιαλύνεται, καθώς οι έως τώρα ενδείξεις, δείχνουν ότι δεν είμαστε ενώπιον ενός κατασκοπευτικού θρίλερ.
«Πιστεύουμε πως υπήρχαν πράκτορες της KGB οι οποίοι αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος», είπε ο CEO της Ryanair, Michael O’Leary μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με το Bloomberg, πέρα από τον Roman Protasevich και τη σύντροφο του, στο Μινσκ αποβιβάστηκαν ακόμα δύο υπήκοοι Λευκορωσίας και ένας Έλληνας υπήκοος.
Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Έλληνας επιβάτης δεν έχει καμία σχέση με τα σενάρια περί κατασκοπίας και πρακτόρων καθώς ούτως ή άλλως σχεδίαζε μετά την άφιξη του στο Βίλνιους της Λιθουανίας, να μεταβεί στο Μίνσκ της Λευκορωσίας, όπου ζει και η σύζυγός του.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ούτε και οι δύο Λευκορώσοι που αποβιβάστηκαν στο Μίνσκ φέρονται να έχουν οποιαδήποτε σχέση με κατασκοπευτικά "παιχνίδια".
Μάλιστα βίντεο από την κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας εμφανίζει και τους τρεις επιβάτες της πτήσης, οι οποίοι έμειναν στο Μίνσκ και δεν επέστρεψαν για το σκέλος της πτήσης προς το Βίλνιους.
Ο Έλληνας επιβάτης, καθηγητής Μαθηματικών και Πληροφορικής, ονομάζεται Ιάσονας Ζήσης, ο οποίος υποστήριξε πως παρέμεινε στο Μίνσκ διότι αυτός ήταν ο προορισμός του μια και στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας ζει η σύζυγός του.
«15 λεπτά πριν την προσγείωση ενημερωθήκαμε πως υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας και θα προσγειωθούμε στο Μινσκ, όπως και έγινε» αναφέρει στις δηλώσεις του ο κ.Ζήσης.
Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Belarus 1, οι άλλοι δύο επιβάτες είναι η Alexandra Stabredova που επίσης ζήτησε να παραμείνει στο Μίνσκ και ο Sergei Kulakov, ο οποίος και αυτός υποστήριξε πως τελικός προορισμός του ήταν η πόλη Vitebsk στη Λευκορωσία.
Σε φυλακή στο Μίνσκ ο 26χρονος
Εν τω μεταξύ, ο πατέρας του Roman Protasevich υποστήριξε ότι ο γιος του αναγκάστηκε να συμμετάσχει σε βίντεο που αναρτήθηκε χθες Δευτέρα 24/5 στο διαδίκτυο, στο οποίο φαίνεται να παραδέχεται τις κατηγορίες που του προσάπτουν και μοιάζει να έχει σπασμένη μύτη.
Στο βίντεο που αναρτήθηκε σε πολλά κανάλια της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ο 26χρονος φέρεται να παραδέχεται ότι βρίσκεται πίσω από την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας στο Μινσκ το 2020.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πατέρα του Dmitry Protasevich, το βίντεο αυτό μοιάζει να είναι προϊόν εξαναγκασμού.
«Είναι πιθανό η μύτη του να είναι σπασμένη, διότι έχει αλλάξει το σχήμα της και φαίνεται να έχει πολλή πούδρα πάνω της.
Όλη η αριστερή πλευρά του προσώπου του είχε πούδρα.
Δεν είναι δικές του λέξεις, δεν είναι αυτός ο τρόπος που μιλά.
Μοιάζει πολύ συνεσταλμένος και μπορεί κανείς να δει ότι είναι νευρικός.
Και αυτά δεν είναι δικά του τσιγάρα στο τραπέζι, δεν καπνίζει αυτά.
Οπότε πιστεύω ότι τον ανάγκασαν.
Ο γιος μου δεν μπορεί να παραδεχθεί ότι υποκίνησε σε μαζική ανυπακοή διότι απλώς δεν έκανε κάτι τέτοιο» είπε ο Dmitry Protasevich.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι ο Protasevich κρατείται σε φυλακή του Μινσκ και διέψευσε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την υγεία του, τη στιγμή που η μητέρα του 26χρονου υποστηρίζει πως ο γιός της νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο με καρδιακά προβλήματα.
In a video posted online, detained Belarusian journalist Roman Protasevich, 26, said he was in good health, being held in a pretrial detention facility in Minsk. But his allies say he made the comments under duress https://t.co/bk22pe3ldR pic.twitter.com/7kLxddY3Jb
— Reuters (@Reuters) May 25, 2021
Το κείμενο συμπερασμάτων της ΕΕ για τη Λευκορωσία
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την αναγκαστική προσγείωση μιας πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου 2021, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών και την κράτηση των αρχών της Λευκορωσίας δημοσιογράφου Roman Protasevich και Sofia Sapega.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:
- ζητεί την άμεση απελευθέρωση των Raman Pratasevich και Sofia Sapega και να διασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία τους
- καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να διερευνήσει επειγόντως αυτό το άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο περιστατικό
- καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει πρόσθετους καταλόγους προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατό βάσει του σχετικού πλαισίου κυρώσεων
- καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει περαιτέρω στοχοθετημένες οικονομικές κυρώσεις και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν προτάσεις προς το σκοπό αυτό χωρίς καθυστέρηση
- καλεί όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφύγουν τις πτήσεις της Λευκορωσίας
- καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της πτήσης εναέριου χώρου της ΕΕ από τις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας και για την αποτροπή της πρόσβασης σε αερολιμένες της ΕΕ για πτήσεις που εκτελούν τέτοιες αεροπορικές εταιρείες
- υποστηρίζει την αλληλεγγύη προς τη Λετονία μετά την αδικαιολόγητη απέλαση Λετονών διπλωμάτων.
Την Πέμπτη 27/5 συνεδριάζει εκτάκτως ο ICAO
Ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση αυτού του οργάνου του ΟΗΕ για τις 27 Μαΐου με αντικείμενο συζήτησης την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία.
«Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ICAO συγκάλεσε καταπείγουσα σύσκεψη των 36 διπλωματικών εκπροσώπων του Συμβουλίου στις 27 Μαΐου, μετά το συμβάν της πτήσης FR4978 της Ryanair στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», ανέφερε στο Twitter.
Ο ICAO, που εδρεύει στο Μόντρεαλ, δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.
Να σημειωθεί ότι αποστολή του ICAO είναι να συντάσσει τους κανόνες που διέπουν την πολιτική αεροπορία, όμως ο οργανισμός δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλει κυρώσεις.
Στην περίπτωση αποδεδειγμένης παραβίασης των διεθνών κανονισμών, ο ρόλος του συνίσταται στην παροχή βοήθειας, στις χώρες που το επιθυμούν, για να συζητήσουν, να καταδικάσουν, να εφαρμόσουν κυρώσεις, με βάση τη Σύμβαση του Σικάγο.
Σε αποκλεισμό του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας προχωρούν πολλές αεροπορικές εταιρείες
Μία μετά την άλλη πλήθος αεροπορικές εταιρίες ανακοινώνουν ότι θα παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας μετά την πρωτοφανή κίνηση του καθεστώτος Lukashenko να υποχρεώσει αεροσκάφος της Ryanair να προσγειωθεί στο Μινσκ προκειμένου να συλληφθεί ο 26χρονος δημοσιογράφος Roman Protasevich, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία την Δευτέρα 24 Μαϊου 2021.
Ανακοινώσεις
- Πρώτη, η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις της στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας: «Λόγω της παρούσης κατάστασης, διακόπτουμε προς το παρόν τις επιχειρήσεις μας στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», ανέφερε η γερμανική εταιρεία σε ανακοίνωσή που έστειλε προς το Γαλλικό Πρακτορείο.
- Σε ανάλογη τοποθέτηση προχώρησαν επίσης οι Σκανδιναβικές Αερογραμμές (SAS) που θα ανασχεδιάσουν τις δύο εβδομαδιαίες πτήσεις από το Όσλο στο Κίεβο, παρακάμπτοντας τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
«Η ασφάλεια παραμένει πάντοτε η ύψιστη προτεραιότητά μας.
Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σε συνδυασμό με τις σκανδιναβικές και ευρωπαϊκές αεροπλοϊκές αρχές», προσέθεσε η SAS.
- Νωρίτερα, και η Λετονική AirBaltic ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποφεύγει την είσοδο στον λευκορωσικό εναέριο χώρο έως ότου η κατάσταση ξεκαθαρίσει είτε ληφθεί μία απόφαση από τις αρχές.
- Η Avia Solutions Group, με έδρα την Κύπρο, επίσης δημοσιοποίησε ότι οι εταιρίες της στη Βαλτική δεν θα χρησιμοποιούν τον εναέριος χώρο της Λευκορωσίας, ενώ και η χαμηλού κόστους Ουγγρική Wizz Air (WZZAF) ανακοίνωσε παράκαμψη του ίδιου εναερίου χώρου
- Τέλος και η αεροπορική εταιρεία KLM, η ολλανδική θυγατρική της Air France-KLM θα διακόψει προσωρινά τις πτήσεις της πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε απόψε. Το ολλανδικό πρακτορείο ANP μετέδωσε αυτήν την πληροφορία λίγη ώρα αφότου ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte κάλεσε όλες τις αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσία.
Κομισιόν: «Παγώνουν» επενδύσεις 3 δισεκατομμυρίων ευρώ - Πιέσεις στο καθεστώς Lukashenko
Πακέτο επενδύσεων ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Λευκορωσία θα παραμείνει «παγωμένο» έως ότου η χώρα καταστεί δημοκρατική, δήλωσε ο επικεφαλής Κομισιόν Ursula von der Leyen τη Δευτέρα 24 Μαΐου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
«Θα ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς έως ότου σεβαστεί τελικά την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της γνώμης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen πριν από μια Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες όπου τέθηκε το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας.
Τα νέα μέτρα ενδέχεται να στοχεύουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα που εμπλέκονται στην αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Ryanair, επιχειρήσεις και οικονομικές οντότητες που χρηματοδοτούν την ηγεσία της χώρας και τον τομέα των αερομεταφορών της Λευκορωσίας, δήλωσε η von der Leyen.
Eurocontrol: Σχέδιο παράκαμψης από τη ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας
Εν όψει της απόφασης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τους περιορισμούς στην εναέρια κυκλοφορία επάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol δήλωσε ότι συνεργάζεται με αεροπορικές εταιρείες και τις υπηρεσίες των αεροδρομίων σε γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας εφόσον το επιθυμούν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 24 Μαϊου 2021.
Η Eurocontrol δήλωσε ότι τρεις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ - η Lufthansa της Γερμανίας, η LOT της Πολωνίας και η ΑirBaltic της Λετονίας - πραγματοποιούν 14 πτήσεις την εβδομάδα προς τη Λευκορωσία.
«Λόγω του κλεισίματος του ανατολικού τμήματος του ουκρανικού εναέριου χώρου, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας στις πτήσεις τους προς την Ασία», επισήμανε η υπηρεσία Eurocontrol στο Reuters.
Το πρακτορείο ανέφερε ότι περίπου 2.500 πτήσεις που χρησιμοποιούν εναέριο χώρο της ΕΕ απογειώθηκαν, προσγειώθηκαν ή έκαναν πτήση πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας την εβδομάδα έως τις 19 Μαΐου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μ. Βρετανία
Το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών εξέδωσε οδηγία στην πολιτική αεροπορία της χώρας του να ζητήσει από τις αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας προκειμένου να «παραμείνουν ασφαλείς οι επιβάτες τους», όπως ανέφερε ο ίδιος o υπουργός Grant Shapps στο Twitter.
Τόνισε, μάλιστα ότι ανέστειλε τις άδειες λειτουργίας της εθνικής αεροπορικής εταιρείας της Λευκορωσίας, Belavia, στη Βρετανία.
Η Βρετανία είναι πλέον μια από τις χώρες, όπως η Λιθουανία, η Ουκρανία και η Λετονία, που επιθυμούν να αποφεύγουν πλέον τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας μετά το περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών