Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοντά στο τέλος της πανδημίας οι ΗΠΑ – Φωνές για δικαιότερη διανομή των εμβολίων

Κοντά στο τέλος της πανδημίας οι ΗΠΑ – Φωνές για δικαιότερη διανομή των εμβολίων
Επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα και η Ευρώπη – Επί τάπητος το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Σχετικά Άρθρα

Μουκορμύκωση ή «μαύρος μύκητας» είναι η ονομασία της λοίμωξης που εκδηλώνεται σε όλο και περισσότερους νοσούντες ή αναρρώσαντες από τον κορωνοϊό στην Ινδία.
Πρόκειται για μία σπάνια μυκητιασική λοίμωξη, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρα.
Και αυτό γιατί ο συγκεκριμένος μύκητας έχει την τάση να εξαπλώνεται στον οργανισμό μέσω των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας θρομβώσεις και τελικά νέκρωση σε πολλούς ιστούς.
Κοντά στο να κηρύξουν το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν τους εμβολιασμένους να αυξάνονται και τα νέα κρούσματα του ιού να μειώνονται δραματικά.
Και ενώ χάρη στους εμβολιασμούς – εκτιμάται ότι 131 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως - οι ΗΠΑ είναι ένα βήμα πριν από την επιστροφή στην κανονικότητα, παγκόσμια ανησυχία επικρατεί για την επικράτηση της ινδικής παράλλαξης του ιού όχι μόνο στην Ινδία όπου τείνει να γίνει κυρίαρχη αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, με τη Βραζιλία να ανακοινώνει μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση της εν λόγω παράλλαξης στην επικράτεια της.
Πάντως, ο ιός φαίνεται να είναι σε ύφεση τα τελευταία 24ωρα στην Ινδία, ενώ αισιόδοξα είναι τα νέα και στην Ευρώπη, η οποία επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα.
Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να λάβουν σήμερα Τρίτη 25/5 στη Σύνοδο Κορυφής τις οριστικές τους αποφάσεις για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, έγγραφο, το οποίο εκτιμάται πως θα συνδράμει ιδιαίτερα στην αποκατάσταση των μετακινήσεων και των ταξιδιών ενόψει του καλοκαιριού.
Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν τα αιτήματα για δικαιότερη διανομή των εμβολίων, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από το 75% των εμβολιασμών έχει γίνει σε μόλις 10 χώρες.

Η επιδημία με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 167.411.409 και οι νεκροί 3.475.817
- Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.145.357 κρούσματα και 590.738 νεκρούς
- Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 26.948.874 και τρίτη σε νεκρούς με 307.231
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 449.858 και τρίτη σε κρούσματα με 16.120.756
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.667.652
- Πέμπτη η Τουρκία με 5.194.010 και έκτη η Ρωσία με 4.960.174
- Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.480.763 και όγδοη η Ιταλία με 4.194.672 

addd_1.JPG
Μαύρος μύκητας: Η νέα... επιπλοκή του κορωνοϊού 

Μουκορμύκωση ή «μαύρος μύκητας» είναι η ονομασία της λοίμωξης που εκδηλώνεται σε όλο και περισσότερους νοσούντες ή αναρρώσαντες από τον κορωνοϊό στην Ινδία.
Πρόκειται για μία σπάνια μυκητιασική λοίμωξη, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρα σύμφωνα με την DW.
Και αυτό γιατί ο συγκεκριμένος μύκητας έχει την τάση να εξαπλώνεται στον οργανισμό μέσω των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας θρομβώσεις και τελικά νέκρωση σε πολλούς ιστούς.
Χωρίς την απαραίτητη θεραπεία και χειρουργική επέμβαση, φτάνει γρήγορα στην εγκέφαλο.
Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC) η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί με την απλή εισπνοή από τους μήκυτες στη μούχλα, σε αλλοιωμένα τρόφιμα, στον αέρα.
Σε ένα νοσοκομείο ο μύκητας αναπτύσσεται εύκολα σε υγραντήρες του αέρα ή δοχεία οξυγόνου που δεν έχουν καθαριστεί όπως πρέπει.
Πάντως δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μόλις εμφανιστούν συμπτώματα, ο μύκητας πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως, πολλές φορές με χειρουργικό καθαρισμό της συγκεκριμένης περιοχής. Διαφορετικά έχει μοιραία έκβαση στο 54% των περιπτώσεων, σύμφωνα με στοιχεία της CDC.
Μάλιστα ο ασθενής καταλήγει μέσα σε μόλις λίγες ημέρες.

ΗΠΑ: Κοντά στο τέλος της πανδημίας

Πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού όσο ποτέ άλλοτε εδώ και ενάμιση χρόνο είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν τους εμβολιασμούς να αποδίδουν, τον ιό να είναι σε υποχώρηση και την κανονικότητα να επιστρέφει σταδιακά σε όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα νέα κρούσματα καταγράφουν μείωση σε 36 Πολιτείες των ΗΠΑ ενώ ο μέσος ημερήσιος όρος τους κινείται στα επίπεδα των 25.000 μολύνσεων, τη στιγμή που αναφέρεται και μεγάλη μείωση σε σοβαρά περιστατικά.
Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις του ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Antony Fauci, είχε υποστηρίξει πως εάν ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων φτάσει τα 10.000, τότε αυτό θα σημάνει ότι η πανδημία στις ΗΠΑ έχει σχεδόν λήξει.
Εκτιμάται πως 131 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού - έχουν χορηγηθεί σχεδόν 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων -, ενώ οι μισές Πολιτείες επισημαίνουν πως έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το μισό του πληθυσμού τους.
Παράλληλα εξελίσσεται εξαιρετικά ικανοποιητικά και ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών, καθώς έχουν γίνει περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ μετρούν 600.000 νεκρούς και περισσότερα από 33 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πόλεμος με Κίνα για την προέλευση του ιού

Και ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται ένα βήμα πριν το τέλος της επιδημίας, μαίνεται η ρητορική αντιπαράθεση με την Κίνα για την προέλευση του ιού.
Αν και ακόμα σαφείς, τεκμηριωμένες και επίσημες απαντήσεις για το πού ακριβώς, πότε και πώς ξέσπασε η επιδημία δεν έχουν δοθεί, έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αναφέρει πως επιστήμονες του Εργαστηρίου Ιολογίας της Wuhan είχαν μολυνθεί και νοσηλευθεί από τον Νοέμβριο του 2019, νωρίτερα δηλαδή από την 8η Δεκεμβρίου όταν και η Κίνα είχε αναφέρει το πρώτο περιστατικό covid.
Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δεν αναφέρει ποια ήταν αυτή η ασθένεια των Κινέζων ερευνητών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
Πάντως, ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Yuan Zhiming απέρριψε ως το απόλυτο ψέμα τους ισχυρισμούς των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
«Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ανεδαφικοί.
Το εργαστήριο δεν έχει καμία πληροφόρηση για κάτι τέτοιο.
Δεν γνωρίζω από πού μπορεί να προήλθαν τέτοιου είδους πληροφορίες» είπε ο Yuan Zhiming.

Fauci: Δεν αποκλείεται το σενάριο ο ιός να προήλθε από εργαστήριο

Το σενάριο αυτό πάντως αφήνει ανοιχτό πλέον και ο Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci, ο οποίος μεταβάλλει τη θέση του και ζητεί μία ανοιχτή έρευνα για την προέλευση του ιού.
«Δεν είμαι πεπεισμένος γι 'αυτό (σ.σ φυσική προέλευση του ιού), νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε τι συνέβη στην Κίνα μέχρι να ανακαλύψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τι συνέβη», σημείωσε ο Fauci μιλώντας σε εκδήλωση, όπως αναφέρει το Fox News.
«Σίγουρα, οι άνθρωποι που διερεύνησαν την υπόθεση υποστηρίζουν ότι πιθανότατα ο ιός εμφανίστηκε σε ζώα και η μόλυνση πέρασε στον άνθρωπο, αλλά θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο, το οποίο πρέπει να ανακαλύψουμε», συνέχισε ο Fauci, αναφέροντας πως «τάσσομαι κατηγορηματικά υπέρ μίας έρευνας, που θα ανακαλύψει την προέλευση του ιού.
Εξάλλου ο Fauci δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ιός να προήλθε από πείραμα σε εργαστήριο όπως αυτό της Wuhan, όπως φάνηκε από απαντήσεις του στη διάρκεια πρόσφατης ακρόασης στη Γερουσία.
97897979797979667.JPG
Δικαιότερη διανομή εμβολίων κατά της covid ζητούν 6 κράτη της Λατινικής Αμερικής

Να υπάρξει δικαιότερη διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού ζητούν οι ηγέτες έξι χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
«Απευθύνουμε θερμή έκκληση στις χώρες που διαθέτουν πλεόνασμα δόσεων, ή έχουν ήδη εμβολιάσει τον πληθυσμό που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο, να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου τα πλεονάσματα αυτά να διανεμηθούν δίκαια και άμεσα» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ηγέτες της Κόστα Ρίκα, της Αργεντινής, του Μεξικό, του Ισημερινού, της Τζαμάικα και της Ουρουγουάης.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τις περισσότερες από 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έχουν ήδη χορηγηθεί σε παγκόσμια κλίμακα, πάνω από τις μισές έχουν γίνει σε πολίτες πέντε χωρών, που αντιπροσωπεύουν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
«Κανένας μας δεν θα είναι ασφαλής προτού να είμαστε όλοι ασφαλείς.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας (...) δεν θα είναι δυνατή παρά μόνο αφού φθάσουν εμβόλια στους ευάλωτους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.
Συνολικά, οι χώρες με τα χαμηλότερα εισοδήματα δεν έχουν λάβει παρά το 0,3% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως»
Η ταυτοποίηση νέων και πιο επικίνδυνων παραλλαγών του νέου κορωνοϊού στοιχειοθετεί το γεγονός ότι ο εμβολιασμός μεμονωμένα, κατά χώρα, είναι στρατηγική ελάχιστα αποτελεσματική για να βγούμε από την οξεία φάση της πανδημίας» τονίζουν οι έξι ηγέτες, εκφράζοντας θέσεις που έχουν διατυπώσει πρόσφατα και οι επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και του ΟΗΕ.

Ghebreyesus (ΠΟΥ): Σε μόλις 10 χώρες πάνω από το 75% των εμβολίων

Πάνω από το 75% των εμβολίων κατά της covid έχουν χορηγηθεί σε μόλις 10 χώρες υποστήριξε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus απευθυνόμενος στην ετήσια ετήσια υπουργική σύνοδο του Οργανισμού.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ κάλεσε τις χώρες να προσφέρουν δόσεις εμβολίων στον μηχανισμό COVAX για την ανοσοποίηση του 10% των πληθυσμών σε όλες τις χώρες έως τον Σεπτέμβριο και του 30% έως τα τέλη του 2021.
«Πάνω από το 75% όλων των εμβολίων έχουν χορηγηθεί μόνο σε 10 χώρες» υποστήριξε ο Ghebreyesus, ο οποίος κάλεσε τις εταιρίες παρασκευής εμβολίων να δώσουν στον COVAX το δικαίωμα πρώτης άρνησης σε ό,τι αφορά νέους όγκους εμβολίων, ή να υποσχεθούν το 50% των όγκων τους στον COVAX φέτος.

Σε ύφεση η covid στην Ινδία – Ανακοίνωσε τα λιγότερα κρούσματα από τις 14 Απριλίου

Σε ύφεση είναι η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, η οποία το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε τους λιγότερους θανάτους από τις 14 Απριλίου.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 3.511 ασθενείς με την COVID-19, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 196.427 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά η Ινδία μετρά - επισήμως - 307.231 νεκρούς επί συνόλου 26,95 εκατομμυρίων μολύνσεων, αν και πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα επίσημα στοιχεία σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, ενώ ενστάσεις διατυπώνονται και για το κατά πόσο η επιδημία είναι σε ύφεση καθώς όπως υποστηρίζουν δεν γίνεται επαρκής αριθμός τεστ κυρίως στην επαρχία και στις αγροτικές περιοχές της χώρας, όπου ο ιός είναι σε έξαρση.
Σε απόλυτα μεγέθη η Ινδία καταγράφει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων.
Πέρασαν εννέα μήνες προτού η Ινδία θρηνήσει τους πρώτους 100.000 νεκρούς και άλλοι επτά προτού ο απολογισμός των θυμάτων φθάσει τους 200.000 νεκρούς.
Αλλά οι τελευταίοι 100.000 θάνατοι καταγράφηκαν μέσα σε μόλις 26 ημέρες, με 50.000 μέσα σε δύο εβδομάδες, καθώς το κύμα ασθενών προκάλεσε κορεσμό στα νοσοκομεία, που δεν ήταν σε θέση να αντεπεξέλθουν.
Ο λόγος που επιστήμονες λένε ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι αναμφίβολα ακόμα πιο υψηλοί είναι πως η πανδημία πλέον εξαπλώνεται μακριά από τα αστικά κέντρα, σε αγροτικές περιοχές στις επαρχίες, όπου τα νοσοκομεία είναι λιγοστά και απροετοίμαστα και οι υγειονομικές υπηρεσίες και τα ληξιαρχεία υπολειτουργούν.
Σε σχεδόν όλη τη χώρα, το δεύτερο κύμα σάρωσε τα νοσοκομεία, προκάλεσε τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου και φαρμάκων, ενώ προκάλεσε ακόμα κορεσμό στα αποτεφρωτήρια και στα νεκροταφεία.
7567474676474674574567647.JPG
Guterres (ΟΗΕ): Είμαστε σε πόλεμο με την covid

Τη θέση πως ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο με την επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres κατά την ετήσια διάσκεψη των κρατών – μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός ιού.
Χρειαζόμαστε τη λογική και την επιτακτικότητα της οικονομίας πολέμου για να ενισχύσουμε τις ικανότητες των όπλων μας» ανέφερε ο Guterres, ο οποίος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα πέρα από την αλληλεγγύη να εισέλθει «σε μια οικονομία πολέμου για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού».
«Η πανδημία covid-19 έχει προκαλέσει ένα τσουνάμι από δεινά.
Περισσότερες από 3,4 εκατομμύρια ζωές έχουν χαθεί.
Περίπου 500 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν καταστραφεί, χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν αφαιρεθεί από τον τζίρο εταιρειών.
Οι πιο ευάλωτοι είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο και φοβάμαι ότι αυτό δεν έχει τελειώσει» υποστήριξε ο Guterres, ο οποίος ζήτησε από την παγκόσμια κοινότητα να απαντήσει «με αποφασιστικό και αλληλέγγυο τρόπο για να σταματήσει τον ιό».
«Αν δεν δράσουμε τώρα, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση στην οποία οι πλούσιες χώρες θα έχουν εμβολιάσει την πλειονότητα του πληθυσμού τους και θα ανοίξουν τις οικονομίες τους, ενώ ο ιός θα εξακολουθήσει να προκαλεί μεγάλα δεινά κυκλοφορώντας και δημιουργώντας μεταλλάξεις στις πιο φτωχές χώρες
Νέα ξεσπάσματα και κορυφώσεις (της πανδημίας) ενδέχεται να προκαλέσουν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και να καθυστερήσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη» επεσήμανε ο Guterres.

Επιστρέφει στην κανονικότητα η Ευρώπη

Επιστρέφει στην κανονικότητα η Ευρώπη, καθώς η μια χώρα μετά την άλλη αίρει τα περιοριστικά μέτρα, ενώ στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής οι 27 της ΕΕ αναμένεται να λάβουν και τις οριστικές τους αποφάσεις για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο εκτιμάται ότι θα διευκολύνει ιδιαίτερα τις μετακινήσεις και τα ταξίδια ενόψει του καλοκαιριού.
Στην Πολωνία, τα εστιατόρια και τα μπαρ άνοιξαν ξανά το περασμένο σαββατοκύριακο έπειτα από μήνες, στη Βρετανία οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων υποδέχονται και πάλι πελάτες, ενώ 20.000 φίλαθλοι παρακολούθησαν έναν αγώνα ποδοσφαίρου το περασμένο σαββατοκύριακο, στη Γαλλία, οι εξωτερικοί χώροι των καφέ άνοιξαν την Τετάρτη μαζί με τους κινηματογράφους και τα θέατρα, ενώ στην Ιταλία η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10μμ μετατέθηκε για τις 11μμ.
Περίπου το 30% των πολιτών στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Τσεχία έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση του εμβολίου, ενώ στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 37% και στη Βρετανία 55%.
Στις αρχές της εβδομάδας τα μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να ανοίξουν εκ νέου τα σύνορά τους για τους τουρίστες από χώρες που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου καθώς και για εκείνους που έχουν πλήρως εμβολιαστεί με ένα εγκεκριμένο εμβόλιο.
Οι κυβερνήσεις έχουν τώρα στραμμένο το βλέμμα τους στον Ιούνιο, όταν σκοπεύουν να ανοίξουν και πάλι ακόμη μεγαλύτερα τμήματα της οικονομίας τους, και γενικότερα στο καλοκαίρι, καθώς οι πολίτες προσπαθούν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και την υποχρεωτική καραντίνα που εξακολουθούν να ισχύουν σε ορισμένες περιοχές.
87658578757856856856856.JPG
Ενδεικτικά αναφέρεται:


Βρετανία: Ναι στα διεθνή ταξίδια

Τα μη απαραίτητα καταστήματα λιανικής στην Αγγλία ξανάνοιξαν στις 12 Απριλίου μαζί με τους εξωτερικούς χώρους των παμπ και των εστιατορίων.
Οι εσωτερικοί χώροι στον κλάδο φιλοξενίας, σε κινηματογράφους, θέατρα και αθλητικές εγκαταστάσεις άνοιξαν και πάλι στις 17 Μαΐου.
Η Βρετανία επέτρεψε και πάλι τα διεθνή ταξίδια, αλλά αυτοί που φθάνουν στη χώρα από τους περισσότερους προορισμούς του εξωτερικού θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα.
Ο κανόνας της απόστασης ενός και πλέον μέτρου για τις κοινωνικές επαφές σε εστιατόρια και παμπ ίσως καταργηθεί στις 21 Ιουνίου.
Οι περισσότεροι πολίτες δεν φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά σε εσωτερικούς είναι υποχρεωμένοι.
Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία ακολουθούν διαφορετικά, αλλά παρεμφερή χρονοδιαγράμματα.

Γαλλία: Μεγαλύτερο άνοιγμα από 30/6

Η Γαλλία άρχισε να χαλαρώνει τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και άνοιξε και πάλι τους εξωτερικούς χώρους των καφέ, των μπαρ και των εστιατορίων της στις 19 Μαΐου αλλά με το 50% των δυνατοτήτων υποδοχής τους, με 6 άτομα το πολύ ανά τραπέζι και μόνο μέχρι τις 21:00.
Οι εσωτερικές αίθουσες των εστιατορίων δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν παρά στις 9 Ιουνίου στο 50% της χωρητικότητάς τους, αλλά πάντα με 6 άτομα το πολύ σε κάθε τραπέζι, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 23:00.
Τα εστιατόρια και τα καφέ θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν στο 100% της χωρητικότητάς τους στις 30 Ιουνίου.
Ολα τα καταστήματα, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα επαναλειτουργούν από τις 19 Μαΐου, αλλά με περιορισμένη δυναμικότητα, με χρήση μάσκας και μέγιστα όρια χωρητικότητας.
Ανοίγουν επίσης με μέτρα τα καταστήματα παιγνιδιών και ρούχων, που δοκιμάσθηκαν σκληρά από την υγειονομική κρίση.
Οι ξένοι τουρίστες με «πάσο υγείας» θα μπορούν να επισκέπτονται τη Γαλλία από τις 9 Ιουνίου.
Η Disneyland στο Παρίσι θα ξανανοίξει στις 17 Ιουνίου.
Eξάλλου, ο Πύργος του Άιφελ, που είχε κλείσει από τις 30 Οκτωβρίου, θα ξανανοίξει στις 16 Ιουλίου για το κοινό με χωρητικότητα 50% στους ανελκυστήρες του.

Γερμανία: Χαλάρωση περιορισμών

Η Γερμανία χαλάρωσε τους περιορισμούς για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν αναρρώσει από τον ιό από τις 9 Μαΐου, αίροντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και τους κανόνες καραντίνας καθώς και την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ κορονοϊού για τα κομμωτήρια, τους ζωολογικούς κήπους και τις αγορές στα καταστήματα.
Από τις 12 Μαΐου, οι επισκέπτες μπαίνουν στη χώρα χωρίς την ανάγκη να τίθενται σε καραντίνα, εκτός από αυτούς που φθάνουν από χώρες που θεωρούνται περιοχές κινδύνου.
Τις πισίνες, τους κινηματογράφους και τους εξωτερικούς χώρους εστιατορίων και μπαρ θα μπορούν πλέον να επισκέπτονται οι κάτοικοι του Βερολίνου, αλλά με αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς, δηλαδή παρουσιάζοντας είτε αρνητικό self-test ή απόδειξη εμβολιασμού.

Ισπανία: Ανοίγει τα σύνορα στις 7/6

Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας ήρθησαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας στις 9 Μαΐου.
Έκτοτε, η ευθύνη για έκτακτα μέτρα κατά της COVID εναπόκειται στις αρχές κάθε περιφέρειας.
Η χώρα ήρε στις 20 Μαΐου την υποχρέωση για τους Βρετανούς να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ για κορονοϊό κατά την άφιξή τους.
Από τις 7 Ιουνίου θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Ιταλία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Τα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα έχουν ανοίξει μερικώς στις περισσότερες περιοχές στις 26 Απριλίου, ενώ η λειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων θα επιτραπεί από την 1η Ιουνίου.
Οι εξωτερικές πισίνες επαναλειτουργούν από τις 15 Μαΐου ενώ κάποιες αθλητικές δραστηριότητες θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, ενώ τα θεματικά πάρκα θα ανοίξουν τον Ιούνιο.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά τα μεσάνυκτα από τις 7 Ιουνίου και θα καταργηθεί στις 21 Ιουνίου. Τα γυμναστήρια θα ξανανοίξουν στις 24 Μαΐου και τα οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων θα λειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου.

Πορτογαλία: Στην πράσινη λίστα της Μ. Βρετανίας

Η κατάσταση συναγερμού έληξε στις 3 Μάιου και το lockdown αίρεται σταδιακά.
Οι μαθητές έχουν επιστρέψει στα σχολεία τους και τα χερσαία σύνορα με την Ισπανία έχει ανοίξει εκ νέου.
Επίσης έχουν ανοίξει τα μουσεία, τα κομμωτήρια, τα εστιατόρια και οι εξωτερικοί χώροι των καφέ.
Οι περιορισμοί στον επιτρεπόμενο αριθμό των φιλάθλων στις διοργανώσεις έχουν αρθεί και επιτρέπεται πλέον μεγαλύτερος αριθμός προσκεκλημένων σε γάμους και βαφτίσεις.
Η χώρα είναι μια από τις λίγες που βρίσκεται στην "πράσινη λίστα" της Βρετανίας και έτσι αναμένει πλήθος βρετανών τουριστών αυτό το καλοκαίρι.
Επιπλέον, το Πόρτο πρόκειται να φιλοξενήσει τον τελικό του Champions League στις 29 Μαϊου, όπου αναμένεται να συρρεύσουν 12.000 φίλαθλοι από τη Βρετανία.

Τουρκία: Σε ισχύ απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας

Η Τουρκία άρχισε να χαλαρώνει το lockdown στις 17 Μαΐου επιτρέποντας τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ διατηρεί σε ισχύ την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και τα σαββατοκύριακα έως την 1η Ιουνίου.
Ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων από την Covid στη χώρα μειώνεται σταθερά έπειτα από ένα εθνικό lockdown τριών εβδομάδων, το οποίο αναμένεται να αρθεί σταδιακά εντός του μήνα.
Οι τουρίστες μπορούν να επισκέπτονται τα μουσεία, τις παραλίες, ενώ τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα λειτουργούν με περιορισμούς στην δυναμικότητά τους.
Τα εστιατόρια και τα καφέ επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο για γεύματα σε πακέτο, ενώ το λιανεμπόριο και τα εμπορικά κέντρα είναι ανοιχτά μόνο στη διάρκεια της εβδομάδας.
Θέατρα, γυμναστήρια και πισίνες παραμένουν κλειστά.
Όλα τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να αρθούν με την έναρξη της τουριστικής περιόδου τον Ιούνιο.

Χιλή: Ελεύθερες οι μετακινήσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους

Ελεύθερα θα μπορούν να μετακινούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της covid στην Χιλή.
Ωστόσο η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τα σύνορα της χώρας θα παραμείνουν κλειστά ως τουλάχιστον τα μέσα Ιουνίου, για να ελεγχθεί το πρόσφατο κύμα μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο θα μπορούν να προχωρούν σε διαδημοτικές μετακινήσεις, ακόμη και εάν στους προορισμούς τους επιβάλλονται καραντίνες σε κάποιες περιπτώσεις, και γενικότερα να ταξιδεύουν πιο ελεύθερα από αύριο Τετάρτη 26/5.
Τα υπόλοιπα μέτρα πάντως, ειδικά σε ό,τι αφορά την ατομική προστασία – χρήση μάσκας, τήρηση της επιλεγόμενης κοινωνικής απόστασης – θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται και από αυτή την ομάδα του πληθυσμού.
Η Χιλή έχει ανοσοποιήσει πάνω από το 50% του πληθυσμού της, δηλαδή 7,7 εκατ. ανθρώπους, που έχουν λάβει πλέον και τις δύο δόσεις των εμβολίων τους.
Οι νέες ελευθερίες για τη μεγεθυνόμενη ομάδα του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί δεν συμπεριλαμβάνει προς το παρόν τα διεθνή ταξίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης