Αισιοδοξία για τη σεζόν, αλλά και «φειδωλές» εκτιμήσεις για την πορεία των εσόδων
Αν και ο σχετικός κανονισμός θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου αφού ολοκληρωθούν οι διεργασίες - δίνοντας και το χρονικό περιθώριο στα κράτη μέλη της ΕΕ να το εφαρμόσουν - ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης όμως, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αποκαλύπτει σήμερα 28/5 τις βασικές του λεπτομέρειες, πιο μπροστά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ένα σημαντικό εργαλείο όχι μόνο για το Νότο, αλλά και για το Βορρά, καθώς όλοι στην Ευρώπη θέλουν να επανεκκινήσουν τα ταξίδια με ασφάλεια και χωρίς περιττές δυσκολίες.
«Και μόνο η παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά φανερώνει την πρωτοπορία της χώρας μας και σε αυτό το επίπεδο», είπε ο κ. Πιερρακάκης κατά τη διαδικτυακή παρουσίαση της μελέτης με θέμα: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Ελληνικού Τουρισμού» που υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) και την Accenture.
Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί στο ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα στην υλοποίηση του πιστοποιητικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα λειτουργεί ως «Fast Lane», δηλαδή ως λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας όταν «διαβαίνει» κανείς το σύστημα συνοριακών ελέγχων» είπε ο κ. Πιερρακάκης.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «αυτονόητη συνθήκη για να καταφέρουμε να πετύχουμε όλα αυτά που θέλουμε» τις συνέργειες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαδικασία των εμβολιασμών και προανήγγειλε: «Θα δείτε πολλά έργα ΣΔΙΤ να γίνονται και στο χώρο της πληροφορικής», ενώ εκτίμησε ότι το 94% της χώρας θα έχει καλυφθεί πληθυσμιακά από δίκτυα 5G σε 5,5 χρόνια, κάτι που θα επηρεάσει καθοριστικά και το οικοσύστημα του τουρισμού.
Ένα green pass χωρίς καραντίνα και άλλες υποχρεώσεις
Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα είναι βάση δεδομένων με πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο, τη διαγνωστική εξέταση ή την ανάρρωση από κορωνοϊό.
- Για το εάν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί
- Αν και πότε έχει νοσήσει
- Αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου
- Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να το έχουν στο κινητό τους ή σε έντυπη μορφή
- Θα επιτρέπει τα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη χωρίς καραντίνες και άλλες υποχρεώσεις, εκτός από μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις
- Οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να το εκδίδουν από το gov.gr
- Θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ
- Θα διαθέτει QR code με ψηφιακή υπογραφή για προστασία από τυχόν πλαστογράφηση
- Θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες της ΕΕ
Ρέτσος: «Προσπαθούμε να επανεκκινήσουμε»
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος αναφέρθηκε εμμέσως στις προσδοκίες από τη φετινή τουριστική περίοδο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η μεγάλη πρόκληση του μέλλοντος στη διαχείριση των προορισμών είναι το πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι νέες τεχνολογίες την προώθηση της βιωσιμότητας, μια πολύ πιο επίκαιρη κουβέντα που απαιτεί άμεσες ενέργειες εξαιτίας της πανδημίας».
«Προσπαθούμε να επανεκκινήσουμε.
Βλέπουμε το 95% των κολοσσών του τουρισμού να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογία σε όλες τις υπηρεσίες, προσαρμοσμένοι στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις και αυτό θα είναι και το ζητούμενο στη μετά covid εποχή», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ.
Κατά τον ίδιο, είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στις μεταφορές, στη διαμονή, στην εστίαση, στους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τους μεσάζοντες, στους κατοίκους, στις αρχές, στις ΜΚΟ, στην αυτοδιοίκηση και σε όλους όσοι εμπλέκονται με έναν τουριστικό προορισμό.
«Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ελπίζουμε «εκμεταλλευόμενοι» το κακό της πανδημίας, ότι θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα στον τουρισμό», σημείωσε, ενώ επέμεινε στην ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης των εργαζομένων στον ψηφιακό μετασχηματισμό, όλων των ειδικοτήτων.
«Τόσο η επιτάχυνση της ανάκαμψης, όσο και η ενίσχυση της βιωσιμότητας του τουρισμού, στηρίζονται στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.
Με αιχμή τη δημιουργία συνεργασιών, μην αφήνοντας κανέναν πίσω, θα αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων μας, σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις», σημείωσε ο κ. Ρέτσος.
Αξιοποιώντας τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, οι τουριστικές επιχειρήσεις χρειάζεται να κάνουν «άλμα» από τη βασική ψηφιοποίηση, στην ευφυή χρήση των δεδομένων, για τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τον δείκτη DESI 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 27η θέση στο σύνολο των 28 κρατών μελών, γεγονός το οποίο υπογραμμίζει το έλλειμα ψηφιακής ωριμότητας της χώρας μας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
«Φειδωλοί» στις προβλέψεις για τα φετινά μεγέθη του τουρισμού
Να αποφεύγουν κάθε σύγκριση με το 2019 επιλέγουν πλέον οι άνθρωποι του τουρισμού, οι οποίοι αρκούνται στη διατύπωση ότι «θα πάμε καλύτερα από το 2020», προσγειώνοντας τον πήχη της αισιοδοξίας για έσοδα που θα φτάσουν στο 50% του υψηλότερου σημείου της προ covid εποχής.
«Ορθώς το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση βάζουν στόχους, όμως μόνο η υγειονομική κατάσταση της χώρας μας (αλλά και των χωρών προέλευσης) μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα: «πώς θα πάει φέτος ο τουρισμός;».
Κάθε πρόβλεψη για το μέλλον αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι εγγυημένη», τονίζει στο BN έμπειρο στέλεχος της τουριστικής αγοράς.
Οι λόγοι που «φρενάρουν» τις εκτιμήσεις:
- Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία
- Το last minute (κρατήσεις της τελευταίας στιγμής) δεν εξασφαλίζει σιγουριά
- Δεν υπάρχουν προκαταβολές και πέναλτι ακυρώσεων
- Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του
- Δεν έχει μετουσιωθεί σε πραγματικές αφίξεις το μεγάλο ενδιαφέρον Αμερικανών, Γερμανών και άλλων παραδοσιακών αγορών, όπως είναι πχ η Γαλλία
- Η ρωσική αγορά παραμένει στον «αέρα» γιατί δεν έχει αποσαφηνιστεί από τη Μόσχα τι θα γίνει με τις πτήσεις
- Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τον Αύγουστο, ανεβαίνει για τον Σεπτέμβριο, δεν ξέρουμε όμως τι θα γίνει τον Οκτώβριο
- Χάθηκε ο Μάιος και λογικά το πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου
Εκπρόσωποι της τουριστικής κοινότητας επισημαίνουν ότι ο καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της σεζόν ήταν, είναι και παραμένει η ατομική ευθύνη με πρώτη «γραμμή άμυνας» τον εμβολιασμό.
Συνιστούν μάλιστα υπομονή μέχρι και το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, οπότε - εκτός απροόπτου – προβλέπεται μια πιο ευρεία αποκλιμάκωση της πανδημίας με ταυτόχρονη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.
Μέχρι τότε, εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να εισέλθει στις «πράσινες» ταξιδιωτικές λίστες και ότι έως τότε θα έχουν οριστικοποιηθεί οι πολυαναμενόμενες αποφάσεις, ιδιαίτερα από τις βασικές μας αγορές, με πρώτη από όλες τη Βρετανία – βαρόμετρο για την πορεία των φετινών εσόδων.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών