Ο κ.Μητσοτάκης αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δουλειά που έγινε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπογράμμισε πως «ο κορωνοϊός λειτούργησε ως επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους».
«Χρειαζόμασταν ένα εργαλείο για τις μετακινήσεις μιας και η Ελλάδα στηρίζεται στον τουρισμό.
Έχουμε αναπτύξει το ψηφιακό πιστοποιητικό σε συνεργασία με την Κομισιόν.
Είδατε την παρουσίαση είναι πολύ απλή και εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για να μετακινηθεί κάποιος και να τον υποδεχθεί η κάθε χώρα.
Το ψηφιακό πιστοποιητικό λειτουργεί ως μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τη διευκόλυνση των ταξιδιών, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη χώρα μας, εν μέσω τουριστικής περιόδο.
Ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου και ενθαρρύνουμε και τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο για να αποφύγουμε την περιπλοκότητα των διμερών συνεννοήσεων.
Επιμένω πως πρόθεση μας δεν είναι να διχάσουμε, αλλά το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλει καθοριστικά στη διευκόλυνση των ταξιδιών, ιδίως το καλοκαίρι, που είναι τουριστική περίοδος» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Σχοινάς: Τα πράγματα πάνε καλά στην Ελλάδα
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς υποστήριξε πως η ελληνική πλατφόρμα για το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι μία από τις πρώτες που είναι λειτουργικά έτοιμες.
«Όπως και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν από τα πρώτα, που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτό δείχνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ.Σχοινάς.
Michel: Κρίσιμο να εγγυηθούμε την απρόσκοπτη μετακίνηση των Ευρωπαίων
Την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
«Είμαι πολύ υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ, συγχαρητήρια για την εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού, πρόκειται για ένα σημαντικό ευρωπαϊκό επίτευγμα, καθώς είναι κρίσιμο να καταδείξουμε πως μπορούμε να εγγυηθούμε την αποκατάσταση της απρόσκοπτης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών μετά την πανδημία του κορωνοϊού» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πιερρακάκης: Συνεργασία των κρατών – μελών της ΕΕ
Κατά την έναρξη της παρουσίασης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης υποστήριξε πως το βασικό ερώτημα ήταν πώς το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο ήταν κατ' αρχήν ένα ιατρικό έγγραφο θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πανευρωπαϊκό έγγραφο που θα διασφάλιζε την ελευθερία των μετακινήσεων.
Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης για να καταλήξουμε σε συμφωνία για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο θα έπρεπε να είναι κοινό εντός της ΕΕ υπήρξε συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.
«Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι όπου τα βασικά συστήματα διαλειτουργούν στο κομμάτι της υγείας», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.
Όπως είπε χρειαζόμασταν δύο πράγματα: Να είναι κοινό σε όλα τα κράτη – μέλη και να υπάρχει μία πλατφόρμα τεκμηρίωσης, η οποία να τεκμηριώνει πως τα στοιχεία που παρέχονται είναι ακριβή.
Ειδικότερα το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα είναι ανοιχτό για την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία καθώς και την Ελβετία.
Επαληθεύσιμα τα στοιχεία
«Για την έκδοση του πιστοποιητικού συνδυάζονται στοιχεία από τις βάσεις όσων νόσησαν με Covid-19 αλλά και όσων έχουν εμβολιαστεί» είπε ο κ.Πιερρακάκης, αναφέροντας πως ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά που θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την Ένωση.
Παράλληλα,ο υπουργός ενημέρωσε πως έχει βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα πιστοποιητικά που αφορούν τα μοριακά τεστ, ενώ όπως είπε, οι τουρίστες που κάνουν τα PCR στην Ελλάδα, μπορούν να το εκδώσουν από εδώ.
«Η ΕΕ έδειξε ηγεσία στην ανάδειξη αυτού του συστήματος.
Ήταν μία ευρωπαϊκή ψηφιακή χορογραφία.
Αυτή η αρχιτεκτονική διάδρασης εμπεριείχε μία στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών» υποστήριξε ο κ. Πιερρακάκης ο οποίος υπογράμμισε πως η διαμόρφωση του ψηφιακού πιστοποιητικού δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία, καθώς έπρεπε να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα εξακρίβωσης, ώστε να αποδεικνύεται πως το πιστοποιητικό είναι αυθεντικό.
Η λειτουργία
Ο κ. Πιερρακάκης χρησιμοποίησε το κινητό του για να δείξει ακριβώς τη μορφή του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, ενώ παρουσίασε το demo της πλατφόρμας κι έκανε και μία επίδειξη του κώδικα QR που υπάρχει στο πιστοποιητικό και το οποίο διασφαλίζει την αυθεντικότητα του εγγράφου.
Όπως ανέφερε, οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.
«Όταν το έγγραφο έχει εκδοθεί, θα υπάρχει πλατφόρμα εξακρίβωσης, το οποίο μας το παρείχε η ΕΕ.
Επομένως θα υπάρχει QR code που θα δείχνει πως το έγγραφο είναι αυθεντικό και σωστό» υπογράμμισε ο κ.Πιερρακάκης.
Ένα green pass χωρίς καραντίνα και άλλες υποχρεώσεις
Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα είναι βάση δεδομένων με πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο, τη διαγνωστική εξέταση ή την ανάρρωση από κορωνοϊό.
- Για το εάν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί
- Αν και πότε έχει νοσήσει
- Αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου
- Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να το έχουν στο κινητό τους ή σε έντυπη μορφή
- Θα επιτρέπει τα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη χωρίς καραντίνες και άλλες υποχρεώσεις, εκτός από μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις
- Οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να το εκδίδουν από το gov.gr
- Θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ
- Θα διαθέτει QR code με ψηφιακή υπογραφή για προστασία από τυχόν πλαστογράφηση
- Θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες της ΕΕ
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών