Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σκληρό bras de fer των κοινωνικών εταίρων με αύξηση 15,5% για το νέο «όριο» των μισθών με διαιτητή τον Κ. Χατζηδάκη

Σκληρό bras de fer των κοινωνικών εταίρων με αύξηση 15,5%  για το νέο «όριο» των μισθών με διαιτητή τον Κ. Χατζηδάκη

Η σχετική διαδικασία που ορίζει ο νόμος 4173/2013, έχει ξεκινήσει με 1,5 χρόνο καθυστέρηση , καθώς η προηγούμενη αναπροσαρμογή είχε γίνει τον Φεβρουάριο 2019

Σχετικά Άρθρα

Σε σκληρό μπρα νετ φερ έχουν επιδοθεί οι κοινωνικοί εταίροι, με διαιτητή και τελικό ρυθμιστή την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας για τη διαμόρφωση εντός Ιουνίου του νέου κατώτατου μισθού που θα εφαρμοστεί από το 2022 ως μισθολογικό «πάτωμα» για νεοεισερχόμενους και ανειδίκευτους στην εργασία.
Σήμερα ο μεικτές αποδοχές ενός νεοεισερχόμενου είναι 650 ευρώ με το ποσό της αύξησης να «παίζει» από 50-101 ευρώ που ζητά η ΓΣΕΕ (751).
Η σχετική διαδικασία που ορίζει ο νόμος 4173/2013, έχει ξεκινήσει με 1,5 χρόνο καθυστέρηση , καθώς η προηγούμενη αναπροσαρμογή είχε γίνει τον Φεβρουάριος 2019, από το 586,08 ευρώ (αύξηση 10,9%). Με δεδομένο ότι η διαδικασία της αύξησης πάγωσε λόγω κορονοϊού, κύκλοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, εκτιμούν ότι η επόμενη αύξηση μπορεί να φτάσει και το 15,5%, και να ικανοποιήσει την εργατική πλευρά.

Ο κατώτατος μισθός

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ζητά να επανέλθει με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και αμέσως μετά θα πρέπει να γίνει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ώστε να φτάσει στο 60% του διάμεσου μισθού, στη χώρα μας. Καθώς δεν μπορεί να σχετίζεται μόνο με μεταβλητές της οικονομίας, αλλά κυρίως να έχει βιοποριστικό χαρακτήρα.
Μάλιστα στην έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για το ύψος του κατώτατου μισθού, επισημαίνεται πως με βάση τα επιστημονικά ευρήματα, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να είναι ποσοστό του διάμεσου μισθού στην χώρα μας.
Ετσι, ο τρέχον κατώτατος μισθός θα πρέπει να αυξηθεί μηνιαίως κατά 133 ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat), ή κατά 159 ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ), από τα επίπεδα των 650 ευρώ που είναι σήμερα.
Ήδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης 17 ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό τους εντός του 2021, ενώ τρεις χώρες τον έχουν κρατήσει σταθερό από το 2020 (Εσθονία, Ουγγαρία, Ισπανία).
Η Ελλάδα είναι η μόνο χώρα που έχει αφήσει αμετάβλητο τον κατώτατο μισθό από τον Φεβρουάριο του 2019.

Ο διάλογος

Το υπουργείο Εργασίας – μέσω της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής Διαβούλευσης (πρόεδρος Ο.ΜΕ.Δ., εκπρόσωπος υπουργού Οικονομικών και εκπρόσωπος του υπουργού Εργασίας) – εκκίνησε τη διαδικασία καλώντας σε διαβούλευση επιστημονικούς, ερευνητικούς και άλλους φορείς, της πολιτείας, αλλά και των εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων.
Οι παράγοντες που θα προσδιορίσουν το ύψος της αύξησης του κατώτατου – σύμφωνα με το σχετικό νόμο – είναι «η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (και οι προοπτικές της για ανάπτυξη) από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».
Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων εμφανίζονται επιφυλακτικοί στην περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού στην συγκεκριμένη συγκυρία επισημαίνοντας την εικόνα της αγοράς και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία για την εξέλιξη της απασχόλησης , καθώς μελέτες των εργοδοτικών οργανώσεων μιλούν για κλείσιμο 200.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα καταφέρουν να επανακκινήσουν μετά την πανδημία, ολέθριες συνέπειες στην ανεργία.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης