Η εν λόγω μελέτη της ΕΚΤ ενδέχεται να έχει συνέπειες στην αναθεώρηση της πολιτικής της εντός του Ιουνίου
Ο βέλτιστος έλεγχος των προσδοκιών για τον πληθωρισμό από τις κεντρικές τράπεζες επιτυγχάνεται με την υιοθέτηση ενός εύρους τιμών όσον αφορά την εξέλιξή του και όχι ενός συγκεκριμένου και αριθμητικά προσδιορισμένου στόχου, επισημαίνεται σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg στις 31 Μαΐου 2021 ενδέχεται να έχει συνέπειες στην αναθεώρηση της πολιτικής της η οποία αναμένεται να λάβει χώρα τον Ιούνιο.
Τα στοιχεία
Η μελέτη του Michael Ehrmann, επικεφαλής του τμήματος ερευνών νομισματικής πολιτικής και πρώην αξιωματούχου της Τράπεζας του Καναδά, εξέτασε στρατηγικές ως προς την επίτευξη ενός στόχου για τον πληθωρισμό σε 20 προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες.
Σε αυτή διαπιστώνεται ότι ο καθορισμός ενός εύρους τιμών εντός της οποίας η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή θεωρείται αποδεκτή ενισχύει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, επειδή είναι λιγότερο πιθανό να μη επιτευχθεί ο στόχος.
Αλλαγή στόχου
Η ΕΚΤ δυσκολεύεται εδώ και χρόνια να επιτύχει τον στόχο του πληθωρισμού
«Τα στοιχεία επομένως ευνοούν την υιοθέτηση ενός είδους ‘'ζώνης τιμών’', είτε με τη μορφή εύρους τιμών είτε με τη μορφή της ‘'ζώνης ανοχής’' γύρω από ένα σημείο-στόχο», δήλωσε ο Ehrmann.
Η ΕΚΤ συζητά κατά πόσον ο στόχος του για τον πληθωρισμό «κάτω, αλλά κοντά στο, 2% μεσοπρόθεσμα» πρέπει να αλλάξει, στο πλαίσιο μιας ευρείας αναθεώρησης των πολιτικών της.
Ενώ πολλοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι η φράση είναι πολύ ασαφής, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συναίνεση για πώς αυτή θα πρέπει να υποκατασταθεί.
Η απόφαση θα ληφθεί αργότερα εντός του έτους.
Χάνοντας το στόχο
Οι διαφορές
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) των ΗΠΑ ολοκλήρωσε τη δική της αναθεώρηση της πολιτικής πέρυσι με την απόφαση και αποφάσισε τη στόχευση του πληθωρισμού με μεσοσταθμικό επίπεδο, διατηρώντας τον στόχο του 2% αλλά επέτρεψε την υπέρβαση μετά από περιόδους όπου καταγράφεται μικρή αύξηση των τιμών.
Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει στόχο πληθωρισμό 2%.
Στο κείμενο πολιτικής της ΕΚΤ επισημαίνονται επίσης διαφορές των σεναρίων στην περίπτωση που η κεντρική τράπεζα χάσει τον στόχο της.
Στις αναδυόμενες οικονομίες, το χειρότερο αποτέλεσμα θα ήταν να θέσουμε ένα εύρος τιμών και να μείνουμε εκτός αυτού, προκαλώντας σύγχυση όσον αγορά τις προβλέψεις.
Στις προηγμένες οικονομίες, ο μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται στην αποτυχία επίτευξης ενός «σκληρού» στόχου.
Πραγματική οικονομία
«Η απώλεια στόχου στο πλαίσιο ενός εύρους τιμών είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας στις αναδυόμενες οικονομίες», υπογράμμισε ο Ehrmann.
Για τις προηγμένες οικονομίες, ωστόσο, «βρίσκουμε ότι οι ‘‘σημειακοί’' στόχοι αποδίδουν σχετικά κακά όταν ο πληθωρισμός απομακρύνεται επανειλημμένα από τον στόχο, με την έννοια ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό εξαρτώνται περισσότερο από το πώς γίνεται πραγματική αντιληπτή η αύξηση των τιμών.
Αυτό υποδηλώνει ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η πραγματική κατάσταση στην οικονομίας», κατέληξε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών