Τα 3 σενάρια
Στο βασικό σενάριο οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθούν βραχυπρόθεσμα λόγω του πρόσθετου φορτίου λόγω της πανδημίας, αλλά και της απορρόφησης των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Μεσοπρόθεσμα οι ανάγκες θα επανέλθουν σε μέσο ετήσιο επίπεδο κάτω από το 15% του ΑΕΠ μέχρι και το 2030.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ελληνικό χρέος κορυφώθηκε το 2020, φτάνοντας στο 205,6%, ωστόσο θα αρχίσει να μειώνεται από φέτος, στο 204% του ΑΕΠ.
Η εκτίμηση αυτή όμως υπόκεινται σε δύο μεταβλητές, δηλαδή πιθανό μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης ή αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.
Εάν υπάρξει χαμηλότερη ανάπτυξη, οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα αυξηθούν στο 20% του ΑΕΠ το 2036 και θα ξεπεράσουν το 25% του ΑΕΠ μετά το 2056.
Σε αυτό το σενάριο τίθεται σε κίνδυνο η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.
Σε περίπτωση υψηλότερων επιτοκίων η επίδραση είναι ηπιότερη στις χρηματοδοτικές ανάγκες του χρέους να παραμένουν κάτω από το 20% του ΑΕΠ ως το 2060.
Επαρκής πρόοδος, αλλά μετ' εμποδίων της πανδημίας
Η Κομισιόν αποφάσισε να προτείνει την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας την επιτυχημένη ολοκλήρωση της 10ης αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Βέβαια, αν και διαπιστώνει κάποια πρόοδο, δεν λείπουν οι καθυστερήσεις, οι οποίες αποδίδονται κυρίως στο ξέσπασμα της πανδημίας.
Ιδιαίτερη μνεία κάνει η Κομισιόν στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, ειδικά στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα και για τα φυσικά πρόσωπα από 1η Ιουνίου.
Αναφέρεται επίσης στον στόχο για 30% κεντρικές κρατικές προμήθειες στο τομέα της υγείας και τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ.
Επίσης τονίζεται ότι έχει προχωρήσει η αλλαγή καταγραφής των δημοσίων λογαριασμών, το κτηματολόγιο, ενώ υπάρχει σημαντική πρόοδος και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς.
Ιδιαίτερη αναφορά στον Ηρακλή
Η Κομισιόν κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο πρόγραμμα "Ηρακλής" που βοήθησε πολύ στην εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών.
Όπως αναφέρει συντέλεσε στο να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια από το 40% το 2019 στο 30,2% στο τέλος του 2020, ενώ η παράτασή του θα βοηθήσει την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.
Λιτότητα (;) από το 2022
Αναφορικά με τη δημοσιονομική εικόνα, η Κομισιόν επαναλαμβάνει τις εαρινές προβλέψεις, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει φέτος με ρυθμό 4,1% του ΑΕΠ το 2021 και 6% το 2022, λαμβάνοντας ισχυρές βοήθειες από τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το άνοιγμα του Τουρισμού.
Το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται στο 7,3% φέτος και θα μειωθεί στο 0,5% του ΑΕΠ το 2022.
Αυτό υποδηλώνει μια σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, ωστόσο, η ίδια η Κομισιόν θεωρεί θετικές τις φορολογικές μειώσεις που θεσπίστηκαν φέτος και αφορούν τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 55% για τα άτομα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και στο 80% για τις νομικές οντότητες και τη μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών