Αν και ο «πάγος έσπασε», οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας παραμένουν
Πρόκειται για μια συνάντηση όπου στην ουσία επιβεβαιώθηκε ότι οι μεγάλες διαφορές παραμένουν και το μόνο που κέρδισε η Ελλάδα είναι η «υπόσχεση» της τουρκικής πλευράς για ένα ήρεμο καλοκαίρι. Άλλωστε, γεωπολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί και κάτι διαφορετικό, από τη στιγμή που στις 24-25 Ιουνίου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στο τραπέζι της οποίας θα τεθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.
«Ο πάγος έσπασε»
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η 50λεπτη συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan διεξήχθη σε θετικό κλίμα και «ο πάγος έσπασε». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να «αφήσουν πίσω την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφωνίες που υπάρχουν».
Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, συμφωνήθηκε να αποφεύγονται οι προκλήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε «δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».
Τα αγκάθια παραμένουν
Ωστόσο, τα αγκάθια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν.
«Εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης» διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές.
Τα ανοιχτά θέματα
Όσο κι αν ελληνική πλευρά υποστηρίζουν πως το μόνο ανοιχτό θέμα είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα), η τουρκική πλευρά κυκλοφορεί με μια πιο… διευρυμένη ατζέντα, όπου περιλαμβάνεται θέματα όμως, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.
Άλλωστε, οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό αποδεικνύουν ότι παραμένει σταθερά προσηλωμένος στα σχέδια και τις διεκδικήσεις τους, όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για επιτροπές διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών που θα επιλύουν ένα-ένα τα θέματα που υπάρχουν στο τραπέζι, κάνοντας μάλιστα λόγο για «τραπέζι λύσεων» κι όχι προβλημάτων. Κατά συνέπεια δεν η τουρκική πλευρά δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να υποχωρήσει σε κάποιες από τις διεκδικήσεις της.
Παράλληλα, ο Erdogan επανέλαβε την πάγια θέση ότι δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές, αποκλείοντας έτσι την παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ, τη συνδρομή των οποίων επιδιώκει σταθερά η ελληνική πλευρά σε κάθε συζήτηση με τη γειτονική χώρα.
Η… σφήνα του Kalin
Ένα περιστατικό που «σημάδεψε» τη συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan ήταν και το αίτημα της τουρκικής πλευράς ώστε να συμμετέχει στη συνάντηση ο εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου, που δεν είναι άλλος από τον Ibrahim Kalin.
Σημειώνεται ότι αρχικά είχε κανονιστεί από ένας διερμηνέας για κάθε πλευρά, χωρίς την παρουσία διπλωματών και άλλων αξιωματούχων. Ωστόσο, προς επιβεβαίωση του προϋπάρχοντος χάσματος εμπιστοσύνης, η τουρκική πλευρά ζήτησε την παρουσία του Kalin.
Αυτό βέβαια, είχε ως αποτέλεσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει την παρουσία της επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείο, Ελένης Σουρανή.
Η παρουσία Kalin διαδικασίες, όπως ο πρώτος γύρος των διερευνητικών μετά από χρόνια τον περασμένο Μάρτιο, είναι η σφραγίδα του τουρκικού «παλατιού» για τη θωράκιση μιας διαδικασίας. Άλλωστε, ο Kalin θεωρείται πως είναι τα αυτιά και τα μάτια του Erdogan.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών