Το ενδεχόμενο για μια νέα πανδημία τα επόμενα χρόνια είναι ανοικτό, ξεκαθάρισε ο διευθύνων σύμβουλος του ελβετικού φαρμακευτικού γίγαντα της Novartis.
Ο ίδιος περιέγραψε την Τετάρτη 16/6 πώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και η βιομηχανία της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να μάθουν πολλά από την κρίση του κορωνοϊού για να βελτιώσουν την ετοιμότητα τους.
«Οι πανδημίες είναι μαζί μας εδώ και αιώνες. Εάν δείτε το ιστορικό, πιθανώς έχουν καταγραφεί 15 πανδημίες τα τελευταία 200 έως 300 χρόνια.
Και, έτσι συμβαίνουν περιοδικά οι πανδημίες, και πιθανότατα πρόκειται να ξανασυμβούν στο μέλλον», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Novartis Vas Narasimhan στο CNBC Evolve.
«Γνωρίζουμε ποιες είναι οι λύσεις - είναι πολύ δύσκολο όμως να διατηρήσουμε τις επενδύσεις με την πάροδο του χρόνου.
Χρειαζόμαστε επιτήρηση παγκόσιου βεληνεκούς για να εντοπίσουμε πραγματικά πότε οι ιοί μετακινούνται από τα ζώα σε ανθρώπινους πληθυσμούς και χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο πολιτικής για την ταχεία κοινοποίηση αυτών των πληροφοριών », είπε επίσης ο ίδιος.
«Χρειάζεται επιπλέον ετοιμότητα στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, για να διατηρήσουν το απόθεμα κρίσιμων αγαθών που χρειάζονται για να [βοηθήσουν] πραγματικά την φροντίδα των ασθενών. Και τέλος, πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε θεραπείες, διαγνώσεις, εμβόλια”
Ο Narasimhan είπε ότι το θέμα της ετοιμότητας για μια μελλοντική πανδημία συζητήθηκε από υπουργούς υγείας και άλλα στελέχη βιοφαρμακευτικών προϊόντων στη συνεδρίαση της G-7, νωρίτερα αυτό το μήνα.
«Γνωρίζουμε τις απαντήσεις και ξέρουμε τι πρέπει να συμβεί. Το δύσκολο πράγμα, νομίζω, θα είναι τέσσερα [ή] πέντε χρόνια από τώρα, αυτό που θα συμβεί είναι ότι η προσοχή θα απομακρυνθεί για ενδεχόμενες νέες πανδημίες και έτσι οι επενδύσεις θα μειωθούν», δήλωσε ο Narasimhan.
«Είμαι αισιόδοξος αυτή τη φορά όμως, καθώς νομίζω ότι αυτή η πανδημία ήταν πραγματικά μια κλήση αφύπνισης. Πιστεύω επίσης ότι έχουμε καλύτερη τεχνολογία από ό, τι είχαμε ποτέ από τη σκοπιά των θεραπευτικών πρακτικών και της διάγνωσης, οπότε ελπίζουμε ότι η επόμενη πανδημία θα είναι ακόμα περισσότερο διαχειρίσιμη.”
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών