Σε αποκαλύψεις σχετικά με τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάλη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου προέβη ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
«Μιλήσαμε με τον κ. Μητσοτάκη.
Του είπα: "Όπως και στη σημερινή μας συνάντηση, να μην παρεμβαίνουν τρίτοι (θεσμοί ή χώρες) μεταξύ μας.
Αν πρόκειται να προχωρήσουμε, ας το κάνουμε μόνοι μας.
Ας αφήσουμε τον ειδικό εκπρόσωπο σου και τον δικό μου ειδικό εκπρόσωπο να συναντηθούν και να μην ενημερώσουν.
Έπειτα από αυτό, ας προχωρήσουμε μαζί.
Ας προχωρήσουμε αναλόγως"» υποστήριξε ο Erdogan αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες της συνάντησης του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Αυτό ήταν το πιο σημαντικό ζήτημα στο οποίο συμφωνήσαμε» επεσήμανε χαρακτηριστικά και συνέχισε «ας ελπίσουμε ότι από τώρα και στο εξής δεν θα παρεμβαίνουν τρίτοι (κράτη, θεσμοί και οργανισμοί).
Αν' αυτού να επικοινωνήσουν, ο Ibrahim Kalin και η Ελένη Σουρανή και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στα ανάλογα βήματα.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Ήταν καλό, πήγε καλά.
Ελπίζω να πάει καλά, έπειτα από αυτό».
Η συνάντηση Erdogan με Biden
Εν μέσω έντονης κριτικής στο εσωτερικό της χώρας του, ο Erdogan αναφέρθηκε και στη συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Joe Biden.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει πως ήταν ξεκάθαρος απέναντι στον Αμερικανό ομόλογο του, όσον αφορά το ζήτημα των S-400 και των F-35.
«Ως Τουρκία, μην περιμένετε από εμάς να κάνουμε διαφορετικά βήματα σχετικά με τα F-35 και τους S-400» επεσήμανε ο Erdogan στον Biden, όπως υποστηρίζει ο πρώτος.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανάφερε -στις ίδιες δηλώσεις του- ότι μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν, η Τουρκία μπορεί να αναλάβει πολύ περισσότερες ευθύνες εκεί.
H κριτική για τη συνάντηση Erdogan με Biden
Ο Erdogan έχει δεχθεί έντονη κριτική στο εσωτερικό της χώρας του για τη στάση του απέναντι στον Biden.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ και κυβερνητικός εταίρους του Erdogan, Devlet Bahceli, κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι δεν μετέφερε τις θέσεις της Τουρκίας.
«Η βούλησή μας δεν μεταφέρθηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Στην πραγματικότητα, το ερώτημα εάν θα αγοράζουμε όπλα δεν θα έπρεπε να αποτελεί δουλειά του ΝΑΤΟ, για να το καθορίζει ή να λαμβάνει αποφάσεις» υποστήριξε ο Bahceli, όπως μεταδίδει η Cumhuriyet.
«Πού ήταν το ΝΑΤΟ όταν επλήγη η πρωτεύουσά μας από προδότες στις 15 Ιουλίου (σ.σ. στο πραξικόπημα);
Στο παρασκήνιο, ήταν σαν να κάνουν μια λεπτή επίπληξη στον Erdogan» σημείωσε ο σύμμαχος του Bahceli.
Η Cumhuriyet μάλιστα, σημειώνει, ότι ο Bahceli θέλησε να στείλει το εξής μήνυμα στον Erdogan: «Να μην ξεχνάτε τη διαδικασία μέχρι την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία δέχθηκε διπλωματικές πιέσεις από τις παγκόσμιες δυνάμεις και τι επιπτώσεις είχε αυτή η κατάσταση στην οικονομία μας.
Αν η Τουρκία θέλει να βγει μπροστά, πρέπει να τα έχει υπόψη της αυτά».
www.bankingnews.gr
Ο Erdogan αποκαλύπτει τη... συμφωνία με Μητσοτάκη: Ελπίζω όλα να πάνε καλά, έπειτα από αυτό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Recep Tayyip Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου
Σχόλια αναγνωστών