H Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη διάσκεψη, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια
Όπως μεταδίδει η Daily Sabbah, οι προσπάθειες για τον τερματισμό του δεκαετούς σπιράλ βίας στη Λιβύη θα φέρουν τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, στο Βερολίνο για τις συνομιλίες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον προσωρινό υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Najla Mangoush, λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση, ο Blinker τόνισε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να ενισχύσουν τη διπλωματική δέσμευση για την προώθηση των διεθνών προσπαθειών, ώστε να υποστηριχθεί η πρόοδος της Λιβύης.
Δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις - Αγκάθι οι ξένοι στρατιώτες
Όπως ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas, ο Blinken και ο Mangoush αναφέρθηκαν στη διάσκεψη του περασμένου έτους κατά την οποία υπήρξαν δεσμεύσεις, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως.
Στη συνέχεια, οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Γαλλίας είχαν δεσμευτεί να τερματίσουν την ξένη παρέμβαση στη Λιβύη και να αποσύρουν ξένους μαχητές ή στρατεύματα. Μετά από αυτές τις συνομιλίες, συμφωνήθηκε η επίσημη ανακωχή τον περασμένο Οκτώβριο που οδήγησε στη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Πρωθυπουργό Abdul Hamid Dbeibah και ένα προεδρικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Mohammad Younes Menfi, οι οποίοι δεσμεύθηκαν για τη διενέργεια εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο.
Ωστόσο, ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις έχει σταματήσει, ιδίως όσον αφορά την απόσυρση των ξένων στρατιωτών, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των εκλογών.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη διάσκεψη, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών