Δεν υφίσταται ο κίνδυνος για να επιστρέψουμε στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο με τη μορφή που είχε πριν από την πανδημία δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ δεν θα επιβληθεί με την ίδια μορφή όπως πριν από την πανδημία, τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021.
«Δεν υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουμε στην ίδια μορφή με πριν την πανδημία», ανέφερε ο Draghi σε συζήτηση στη Βουλή εν όψει της συνεδρίασης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αναθεώρηση τον δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ που έχουν τεθεί σε αναστολή έως το 2023,
Την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι φωνές εντός της ΕΕ, αρχής γενομένης από τη Γερμανία για επιστροφή σε καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας και στις πρόνοιες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Χαρακτηριστικά, η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel επισήμανε την ανάγκη για άρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας μόλις παρέλθουν οι έκτακτες καταστασεις που προκάλεσε η πανδημίας ενώ ο διάδοχός της στην ηγεσία του CDU Armin Laschet δήλωσε ότι ο κοινός δανεισμός για το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί άπαξ μέτρο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία ενώ κάλεσε για επιστροφή στο status quo ante για τις πρόνοιες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης όσον αφορά το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Merkel: Άρση των έκτακτων μέτρων
Την ανάγκη να επανέλθουν τα δημόσια οικονομικά σε τάξη κατά τα επόμενα χρόνια επεσήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel αναφερόμενη στα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες συνθήκες που προκλήθηκαν στην οικονομία λόγω των lockdown και των περιοριστικών μέτρων για περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.
«Η κρατική βοήθεια είναι απαραίτητη ως έκτακτο μέτρο, αλλά πρέπει να αποσυρθεί όταν βελτιωθεί η κατάσταση» τόνισε η καγκελάριος Merkel, η οποία υποστήριξε πως «πρέπει να δαπανήσουμε γιγαντιαία ποσά τα επόμενα χρόνια».
Παρόλο αυτά η καγκελάριος υποστήριξε ότι «η γερμανική βιομηχανία τα πήγε καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας», τονίζοντας μάλιστα ότι «τα πήγε πολύ καλύτερα από πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη».
Laschet (CDU): Επιστροφή στη δημοσιονομική ορθοδοξία
Την ίδια ώρα, ο προηγούμενος στις δημοσκοπήσεις για την Καγκελαρία της Γερμανίας και διάδοχος της Angela Merkel Armin Laschet διατύπωσε την διαφωνία τους με όσους πιστεύουν ότι η κρίση της πανδημίας άλλαξε τα πάντα κόσμο και συνεπώς πρέπει να ακολουθηθούν περισσότερο ανορθόδοξες πολιτικές όσον αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα, σχολιάζουν οι Financial Times στην συνέντευξη που τους παραχώρησε την Δευτέρα 21 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε επιθυμεί να δει στο επίπεδο τη ΕΕ μια ταχεία επιστροφή στη δημοσιονομική ορθοδοξία και να μπει τέλος στο υπερβολική παρέμβαση του κράτους στην οικονομία μέσω της οποία ρυθμίζει κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων, όπως επισημαίνει.
Ταμείο Ανάκαμψης
Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, χρηματοδοτούμενο από χρέη που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εφάπαξ πολιτική και δεν πρέπει να επαναληφθεί, λέει στους Financial Times.
Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ πρέπει να τεθούν ξανά σε ισχύ, συμπληρώνει.
Και η Γερμανία πρέπει να επαναφέρει σε ισχύ τις συνταγματικές πρόνοιες για το όριο των δημοσιονομικών δαπανών, σημειώνει.
Συνθήκη του Μάαστριχτ
«Σύμφωνα με τους κανόνες του Μάαστριχτ, κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τα δικά της χρέη», λέει.
«Η βασική ιδέα (της συνθήκης) είναι να αποφύγουμε μια κατάσταση όπου μια χώρα αναλαμβάνει ευθύνες για τα χρέη μιας άλλης… και αυτή η αρχή εξακολουθεί να ισχύει».
Κανονικότητα
Είναι μια έκκληση για επιστροφή στο status quo ante, τον κόσμο που υπήρχε πριν από την πανδημία ο οποίος σύμφωνα με πολλούς έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Ο Laschet αρνείται ότι δεν αντιλήφθηκε τους μετασχηματισμούς που έχει επιφέρει στην οικονομία η υγειονομική κρίση: η πολιτική «δεν είναι το τζινι που βγαίνει από το μπουκάλι όπως εμείς θέλουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αλλά δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο η ζωή δεν μπορεί να επιστρέψει στην παλιά κανονικότητα
Και αυτό σημαίνει , όπως επισημαίνουν οι FT, την επιστροφή στις συνετές, συντηρητικές πολιτικές που βοήθησαν να καθιερωθεί η Γερμανία ως ηγετική δύναμη της Ευρώπης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών